Pål Sverre Valheim Hagen i Kon-Tiki

«Kon-Tiki» videre i kampen om Oscar

Den norske filmen «Kon-Tiki» er på lista over ni utenlandske filmer som vurderes for Oscar-nominasjon. – Strålende julegave, jubler regissørene.

Den såkalte shortlisten ble offentliggjort av Oscar-akademiet fredag. Til sammen 71 filmer ble meldt på i kategorien beste utenlandske film.

– En fantastisk følelse. Dette har vi jobbet veldig hardt for i hele høst. Det var også stort å bli nominert til Golden Globe, men Oscar er jo Oscar, sier Joachim Rønning til NTB.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning på pressekonferansen til Kon-Tiki

Også medregissør Espen Sandberg kunne juble over den tidlige julegaven fra Oscar-akademiet fredag. Han tror det å komme til «semifinalen» i Oscar har mye å si for videre besøkstall, spesielt i kombinasjon med Golden Globe-nominasjonen.

– Nå har vi fått et bevis til på at dette helt tydelig er en film de liker i utlandet. Dette er veldig god markedsføring, og gjør at navnet blir mer aktualisert, sier han til NTB.

Hard konkurranse

Fire ganger tidligere har norske spillefilmer vært nominert til Oscar. De to våger imidlertid ikke å ha store forhåpninger om å gå opp den røde løperen sammen med hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen og de andre skuespillerne.

– Jeg har ikke sett alle de andre, men jeg vet at nivået er skyhøyt. Og det er umulig å vite hvilke kriterier juryen velger etter, sier Sandberg.

Rønning sier at de nå har nådd målet de satte seg, og at alt som eventuelt skjer videre, bare er en stor bonus. Thor Heyerdahls dokumentar fra ekspedisjonen vant for øvrig en Oscar for beste dokumentar i 1950.

Avgjøres i januar

Østerrikske «Amour», regissert av Michael Haneke, er storfavoritt til å stikke av med statuetten i denne kategorien. Danske «En kongelig affære», med Mads Mikkelsen i hovedrollen, og islandske «Dypet» er også videre.

De øvrige på listen er «War Witch» (Canada), «No» (Chile), «De urørlige» (Frankrike), «Beyond the Hills» (Romania) og «Min søster» (Sveits).

Den endelige nominasjonslista på fem skal siles ut av egne komiteer, og offentliggjøres 10. januar. Tre dager senere deles Golde Globe-prisene ut i Los Angeles.

I slutten av januar åpner «Kon-Tiki», som er sett av 900.000 personer i Norge, den internasjonale filmfestivalen i Göteborg. Filmen er solgt til mer enn 50 land, og skal lanseres i USA på nyåret.

Kon-Tiki