Filmskaper Hisham Zaman

Hisham Zaman fullfører drømmen

Årets første helnorske film ut er «Før snøen faller» – et sterkt drama om en gutt som blir mann, mens han prøver å gjenopprette familiens ære gjennom å drepe søsteren.

Dette er Hisham Zamans sterkt imøtesette debut som langfilmregissør, etter at han med 2005-kortfilmen «Bawke» høstet 40 filmpriser fra ut- og innland, inklusive våre egne Amanda og Gullstolen.

Filmen har kinopremiere 15. januar – og er til uken også åpningsfilm på den internasjonale filmfestivalen i Tromsø. «Før snøen faller» er også tatt ut til hovedkonkurransen under filmfestivalen i Göteborg i slutten av januar.

Før snøen faller

Lang drøm

Zaman, som kom til Norge fra Irak da han var 17 år gammel, har villet fortelle denne historien siden han gikk på Den norske filmskolen.

– Jeg visste bare ikke om det var mulig, med locations så vel som den vanskelige tematikken, sier han til NTB.

Handlingen utspiller seg i flere land, som gutten reiser gjennom fra den kurdiske landsbyen han vokser opp i– og foregår på fem språk; kurdisk, engelsk, tysk, gresk og tyrkisk.

Hisham Zaman ønsker å understreke at det er individets historie som står i sentrum – at alle har sin egen, personlige historie.

– Man pådyttes så mye, sier Zaman, som etter beskjeden om at hans langfilmdebut var tatt ut til Göteborg føler seg styrket i troen på at historien om gutten Siyars vanskelige dilemma berører oss alle.

– Alle har sin private historie, sine grunner til hvorfor de kommer til Europa. Denne historien har vi prøvd å gjøre til en universell fortelling, sier han.

Før snøen faller

Kjærlighet

Siyar er eldste mann i familien, i den lille landsbyen som er hele hans verden. Da søsteren rømmer fra sitt eget bryllup, får han i oppdrag å finne henne for å gjenopprette familiens rykte. Og altså drepe henne, fordi hun har sviktet.

16-åringen legger i vei. I åpningsscenen surres han i plast og senkes ned i en tankbil fylt med råolje.

– Han reiser ut som en unggutt, og blir til mann underveis. Men hva slags mann? spør Zaman.

For Siyar oppdager at verden der ute er annerledes. Verdiene hans settes på prøve, og han må ta valg som får harde konsekvenser, forklarer regissøren.

– Det handler om hvordan man vil leve, og valgene man må ta. Han ble pådyttet ansvar. Søsteren rømte av kjærlighet – og så møter Siyar selv kjærligheten underveis, og nye følelser oppstår, sier Zaman – og vil ikke røpe mer.

– En ære

Hisham Zaman har skrevet manus til «Før snøen faller» sammen med Kjell Ola Dahl, som i sin tid var læreren hans – og merket seg alvoret i det den unge Zaman laget på 90-tallet av kortere arbeider.

Dette er andre gang en av Hisham Zamans arbeider åpner Tromsø Internasjonale Filmfestival: Første gang var med «Vinterland» i 2007.

– Det er en ære, sier Zaman selv.

Les mer om TIFF