Leonardo DiCaprio i Tarantinos Django Unchained

Ingen kan temme Tarantino

Filmskaperen er kinoaktuell med Oscarnominerte og omdiskuterte "Django Unchained", hvor Leonardo DiCaprio spiller bad guy.

Det er to år før den amerikanske borgerkrigen bryter løs og slaveriet herjer fortsatt i sørstatene. Vi befinner oss midt i ødemarken i Texas hvor en gruppe slaver skal fraktes til sin nye eier. Åpningstitlene ruller over skjermen og tittelsporet "Django", hentet fra westernfilmen fra 1966 med samme navn, dundrer i gang. Det er duket for et nytt Tarantinsk eventyr.

18. januar er "Django Unchained" klar for norsk premiere, en film som både roses og diskuteres heftig.

Se traileren her

Quentin Tarantino spiller også selv en liten rolle i Django Unchained
Quentin Tarantino spiller også selv en liten rolle i Django Unchained

En særegen filmskaper

Få filmskapere har en så gjenkjennelig stil som ukonvensjonelle Quentin Tarantino. Med populærkulturelle referanser, eklektiske soundtrack, miks av høy- og lavkultur, grafisk vold, humor, sjangerblanding, karakteristiske dialog og kulheten, er man aldri i tvil om hvem som er avsender når det gjelder Tarantino-filmer.

Han har en kompromissløs stil og er en av de mest innflytelsesrike nålevende filmskaperne.

Les også: Lyden av Tarantino

Christoph Waltz og Jamie Foxx i Django Unchained
Christoph Waltz og Jamie Foxx i Django Unchained

I hans nyeste film møter vi Django (spilt av Jamie Foxx), en slave som kjøpes fri (med en viss form for brutal overtalelse) av en veltalende tyskfødt dusørjeger som går under navnet Dr. Schultz (Christoph Waltz). De to starter et samarbeid som leder frem til Djangos store mål: å finne igjen sin vakre kone Bromhilda og befri henne. Det viser seg at hun har havnet hos en beryktet plantasjeeier ved navn Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

Jamie Foxx svinger pisken i Django Unchained
Jamie Foxx svinger pisken i Django Unchained

Lovprist og omdiskutert

Tarantino har blitt kritisert fra flere hold for sin nye film, både for overdreven voldsbruk og for hans fremstilling av slaveriet, en mørk del av USAs historie. Filmen inneholder flere grafiske voldsscener, og under lanseringen ble filmskaperen konfrontert for sin bruk av vold i filmen. På kritikken svarte han:

- It's Western. Give me a break.

På en pressekonferanse i Berlin forteller han også om at grusomhetene som ble begått under slavetiden var mye verre enn det vi ser i filmen, hadde han vist overgrepene som fant sted i virkeligheten hadde ikke publikum villet se filmen.

Les også: 18-årsgrense til Django Unchained

Filmen har også fått mye ros, stort sett glitrende kritikker og en rekke priser og gjeve nominasjoner, inkludert to Golden Globe-priser, for meste manus (Tarantino) og beste mannlige birolle (Waltz), og fem Oscar-nominasjoner, blant annet for beste film og beste originalmanus. Én gang tidiligere har Tarantino vunnet Oscar, for beste originalmanus ("Pulp Fiction"). 24. februar blir det klart om han vinner sin andre.

Tarantino vant Golden Globe for beste manus
Tarantino vant Golden Globe for beste manus