Amanda Seyfried i Lovelace

10 spennende filmprosjekter i 2013

En blodig Ryan Gosling, Emma Watson som innbruddstyv, Ashton Kutcher som Steve Jobs, Shia LaBeouf som nymfoman og en detektiv med Downs.

2013 ser ut til å bli et stort filmår med både møter med nye universer og gjensyn med gamle kjente som John Coltrane, Supermann, Katniss Everdeen og Bilbo Baggins.

Les også: Dette blir storfilmene i 2013

Mange av årets nye filmer har vi allerede lest mye om, sett traileren til og dannet oss et ganske tydelig bilde av, men det er også noen filmprosjekt vi forløpig vet lite om og som pirrer nysgjerrigheten litt ekstra, av ulike årsaker.

Her er 10 filmer vi er nysgjerrige på i 2013:

Ashton Kutcher som Steve Jobs i jOBS
Ashton Kutcher som Steve Jobs i jOBS

jOBS

Akkurat denne filmen har nok de fleste hørt nyss om i forbindelse med annonseringen av at Asthon Kutcher skal spille Steve Jobs, men utover det har det ikke vært mye å spore av markedskampanjen til filmen som passende nok har fått tittelen "jOBS". Den har vært nesten like hemmeligholdt som Apples velkjente produktlanseringer.

Filmen vises for første gang på Sundance-festivalen i slutten av januar og får ordinær premiere 19. april - samme dagen som Apple ble grunnlagt.

Joaquin Phoenix under innspillingen av Her
Joaquin Phoenix under innspillingen av Her

HER

Vi har ventet lenge på særpregede Spike Jonze ("Adaptation", "Being John Malcovich") sin neste film. I 2013 kommer den endelig. "Her" beskrives som noe så sært som en komedie om en mann som utvikler et forhold til sitt nyinnkjøpte operativsystem, designet for å tilfredsstille alle hans behov.

Vi liker at plottet er sprøtt og vi liker at Joaquin Phoenix spiller hovedrollen. Ellers vet vi forsvinnende lite om filmen, som i skrivende stund er i etterarbeidsfasen. Dyktige Amy Adams og Rooney Mara er også på rollelisten.

Amanda Seyfried i Lovelace
Amanda Seyfried i Lovelace

LOVELACE

I "Lovelace" blir Amanda Seyfried brunette og kaster klærne i rollen som den kjente Deep Throat-stjernen Linda Lovelace. Regien er ved "Howl"-regissørene, som nok en gang har fått med seg James Franco (i rollen som Hugh Hefner!) på laget. I tillegg får vi se Peter Sarsgaard, Juno Temple, Sharon Stone og Chloë Sevigny.

Filmen vises i disse dager på den anerkjente indiefestivalen i Sundance og har foreløpig ikke noen norsk distributør.

Les også: 8 interessante filmer fra Sundance-festivalen

Shia LaBeouf i Nymphomaniac
Shia LaBeouf i Nymphomaniac

NYMPHOMANIAC

Shia Labeouf ønsket ikke å bli med videre i Transformers-serien, og søker nå annerledes og mer utfordrende roller. Det ser det til at han får så det holder i Lars von Triers kommende film "Nymphomaniac", hvor han spiller nymfomane Joe. Det har vært mye skriverier om filmen, grunnet det kontroversielle temaet om en 50 år gammel kvinnes erotiske livshistorie, for ikke å snakke om svært grafiske scener, men som alltid med von Triers filmer er det ikke sluppet mange smakebiter hittil.

Les også: Hva skjer med Nymphomaniac?

Ryan Gosling i Only God Forgives
Ryan Gosling i Only God Forgives

ONLY GOD FORGIVES

Etter suksessfilmen "Drive" kommer "Only God Forgives", det andre samarbeidet mellom skuespiller Ryan Gosling og den danske filmskaperen Nicolas Winding Refn. Igjen skal vi ned i en voldelig underverden og denne gangen er det thaiboksing som er settingen. Boksingen fungerer som et skalkeskjul for et familiedrevet dopsmuglingsopplegg. Kristin Scott Thomas spiller Goslings mor.

Filmen har planlagt norsk kinopremiere 24. mai.

Les også: Topp 10 filmer fra 2011

Tom Hiddleston og Tilda Swinton i Only Lovers Left Alive
Tom Hiddleston og Tilda Swinton i Only Lovers Left Alive

ONLY LOVERS LEFT ALIVE

Kulthelten Jim Jarmucsh er en underlig skrue som skaper fascinerende universer og stemninger. Vi er ekstra nysgjerrige på hans kommende film "Only Lovers Left Alive" som tar for seg en kjærlighetshistorie mellom to vampyrer som spenner over århundrer. I rollene møter vi flere av våre favorittskuespillere: Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt og Tilda Swinton.

Håper på norsk kinodistribusjon!

Sofia Coppola og Emma Watson på settet til Bling Ring
Sofia Coppola og Emma Watson på settet til Bling Ring

THE BLING RING

I Sofia Coppolas "The Bling Ring", som er basert på virkelige hendelser, følger vi en gruppe utsvevende ungdommer besatt av kjendiser, kalt The Bling Ring eller The Burglar Bunch. De velstående ungdommene brøt seg inn hos en rekke kjendiser og stjal klær og smykker for over 3 millioner dollar. Harry Potter-stjernen Emma Watson spiller hovedrollen som Nicki.

Filmen har foreløpig ikke norsk premieredato.

Brad Pitt under innspillingen til The Counselor
Brad Pitt under innspillingen til The Counselor

THE COUNSELOR

Store navn omkranser "The Counselor": regien er ved Ridley Scott og på rollelisten finner vi blant andre Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem og Penélope Cruz. Manuset er skrevet av den kritikerroste og prisvinnende forfatteren Cormac McCarthy, som blant annet skrev boken den Osvar-vinnende "No Country for Old Men" er basert på. Grunner alene til å bli nysgjerrig.

Om handlingen vet vi ikke mye foreløpig, med det dreier seg om en advokat som blir involvert i farlig narkotikahandel. Filmen har foreløpig ikke norsk premieredato.

Steve McQueens Twelve Years a Slave
Steve McQueens Twelve Years a Slave

TWELVE YEARS A SLAVE

Etter kritikerroste "Hunger" og "Shame" er det duket for en tredje film med Steve McQueen i regien og Michael Fassbender foran kamera, "Twelve Years a Slave". Filmen er basert på memoarene til en svart mann som ble født fri men kidnappet og solgt til slaveriet hvor han ble holdt fanget i 12 år frem til borgerkrigen.

I filmen mønsterer også Oscar-nominerte Quvenzhané Wallis ("Beasts of the Southern Wild"), Brad Pitt og Benedict Cumberbatch. Norsk premieredato er foreløpig ikke satt.

Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs
Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs

DETEKTIV DOWNS

Den norske filmen vi er mest nysgjerrige på i år er en film som har vært i utvkling lenge. I år kommer "Detektiv Downs" endelig på kino og vi får bli kjent med Robert Bogerud, privatdetektiven med Downs syndrom. Den legendariske skøyteløperen Olav Stjernen har forsvunnet og familien trenger en ufarlig detektiv på saken for å berolige en velstående og senil farmor. Overraskelsen blir stor når Robert avslører sin helt spesielle metode.

Filmen er klar for norske kinoer 2. august.

Les også: 10 filmer vi gleder oss til på grunn av traileren

Andre spennende filmer som kan overraske i 2013?