Gael Garcia Bernal i No

Reklame og politikk anno 1988

Gael García Bernal spiller reklamemannen som skulle selge demokrati til Chile i "Stem nei".

Etter internasjonalt press går Chiles diktator Augusto Pinochet i 1988 med på å avholde en folkeavstemning. Det skal stemmes over videre diktatur: JA eller NEI.

Se traileren for "Stem nei"!

Virkelighetens Mad Men

Mannen som skal overbevise folket til å stemme nei er reklamemannen René Saavedra, en mann som til vanlig lager kampanjer for brus, tyggegummi og joggesko. Med en enkel strategi om at politisk reklame kan være like fengende som annen reklame, starter han og teamet på en storstilt kampanje som skal overbevise folket til å si nei til Pinochet og diktaturet.

Fra Stem nei
Fra Stem nei

"Oppgaven var å gjøre demokrati attraktivt, så vi kommer opp med en enkel, dum, strategi; vi lover intet annet enn solskinn, lykke og fremskritt" sier hovedrolleinnehaver Gael García Bernal om virkelighetens "Mad Men" som filmen er basert på.

Gjennom en rekke rekonstruerte reklamer og autentiske TV-klipp fra kampanjen får vi se maktkampen fra begge sider av leiren.

Gael Garcia Bernal i Stem nei
Gael Garcia Bernal i Stem nei

1988

I tillegg til å vise frem reklame og politikk anno 1988 er "Stem nei" en ren nostalgitripp hva 80-talls-stilen angår. René Saavedra skater til jobb, har nylig anskaffet seg en microbølgeovn, og bærer hockeysveis og hvite sneakers slik kun de kule kidsa gjorde.

Også filmatisk etterstreber filmen å fange 80-tallet, regissør Pablo Larraín har faktisk brukt gamle kameraer under innspillingen for at formatet skal passe TV-klippene og gjøre overgangene så sømløse som mulig.

Les også: Oscar-nominasjonene 2013

Gael Garcia Bernal som René Saavedra.
Gael Garcia Bernal som René Saavedra.

Oscar 2013?

"Stem nei" er regissør Pablo Larrains tredje film om Pinochet. Der de to foregående filmene (Tony Manero, Post Mortem) fokuserer på brutaliteten ved diktatorens styre, viser "Stem nei" den andre siden av historien - den gryende positiviteten etter annonseringen av folkeavstemningen.

Med avslutningen på Pinochet-trilogien går han inn som en av Kon-Tikis konkurrenter til å stikke av med Oscar-statuetten i kategorien Beste fremmedspråklige film. Indiewire.com er blant ekspertene som mener den chilenske filmen har mulighet til å gå av med seieren når utdelingen finner sted 24. februar.

"Stem nei" har norgespremiere fredag 8. februar.