Oscar 2013

Disse vinner Oscar i 2013

Her er filmene vi tror vinner de gjeveste prisene, samt de som fortjener å vinne.

Natt til mandag 25. februar (norsk tid) deles selve kronjuvelene blandt filmprisene ut: Oscar-statuettene.

Les også: Alt om Oscarutdelingen 2013

Etter en lang periode med spekulasjoner og pønsking, gransking av andre priser og nøye gjennomsyn av filmene - her er oversikten over de filmene vi tror (og håper) stikker av med statuettene i de viktigste kategoriene:

Se alle de nominerte

Ben Affleck i Operasjon Argo

Beste film

Vinner: Operasjon Argo

Burde vinne: Zero Dark Thirty

Etter at "Lincoln"-feberen la seg i USA, har Ben Afflecks "Operasjon Argo" seilet opp som den soleklare favoritten til å vinne i kategorien Beste film. Dette til tross for at Affleck ikke har fått nominasjon for beste regi. "Operasjon Argo" er en solid, velprodusert og troverdig film, og vi tror dermed at Spielbergs president-portrett kommer til kort.

Dette til tross, vi synes "Zero Dark Thirty" er bedre. Med spennende manus, god regi og dyktige skuespillere får Bigelows film om jakten på bin Laden favorittstempelet hos oss.

Emmanuelle Riva i Amour

Beste kvinnelige hovedrolle

Vinner: Emmanuelle Riva (Amour)

Burde vinne: Emmanuelle Riva eller Quevenzhane Wallis (Beasts of the Southern Wild)

Vi er mektig imponerte over Emmanuelle Riva, den franske veteranen som på en hjerteskjærende og troverdig måte spiller slagofferet Anne i Hanekes mesterverk "Amour". Vi bøyer oss i støvet for Riva, og håper og tror hun vil stikke av med seieren. Riva vil i såfall bli den eldste Oscarvinneren noensinne.

Fra eldst til yngst, vi vil også slå et slag for det som kan bli den yngste Oscarvinneren i denne kategorien - Quevenzhane Wallis. Wallis er enestående som Hushpuppy i "Beasts of the Southern Wild", en rolle hun mottok da hun kun var 5 år gammel. Uansett utfall krysser vi fingrene for aldersrekord!


Daniel Day-Lewis i Lincoln

Beste mannlige hovedrolle

Vinner: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Burde vinne: Daniel Day-Lewis eller Joaquin Phoenix (The Master)

De fleste filmskribenter må spise hatten sin hvis ikke Daniel Day-Lewis vinner. Han ER Abraham Lincoln. Tilstedeværelsen hans er i en annen liga, og få går så inn i rollen sin som det Day-Lewis gjør. Han er en levende legende, og det er fullt fortjent om han vinner.

Vi mener likevel at Joaquin Phoenix' rolle i "The Master" ikke må forbigås her. Rollen som den skakkjørte krigsveteranen er blant hans aller beste, en rolle ingen andre kunne gjort med samme intensitet og innlevelse.

Anne Hathaway i Les Miserables

Beste kvinnelige birolle

Vinner: Anne Hathaway (Les Misérables)

Burde vinne: Amy Adams (The Master)

Anne Hathaway gir oss gåsehud når hun synger I Dreamed a Dream i "Les Misérables". Hun spiller troverdig, og dette er hennes beste rolle så langt. Det er også et sympatisk trekk at hun klippet av seg alt håret på ordentlig for rollen som Fantine. Nominasjonen er fullt fortjent, og alt tyder på at hun vinner også.

Rollen til Hathaway er imidlertid svært liten, og blant de nominerte mener vi Amy Adams er enda mer imponerende som sektlederens trofaste kone i "The Master". Hun er overbevisende, interessant og skummel - gjennom hele filmen. Det er fjerde gang Adams nomineres i denne kategorien, og det på høy tid at hun vinner.

Tommy Lee Jones i Lincoln

Beste mannlige birolle

Vinner: Tommy Lee Jones (Lincoln)

Burde vinne: Christoph Waltz (Django Unchained) eller Philip Seymour Hoffman (The Master)

I denne kategorien kan egentlig alt skje i år, men Tommy Lee Jones har vært et hett navn siden "Lincoln"-premieren. Steinansiktet passer perfekt til rollen som den innbitte politikeren Thaddeus Stevens, og det blir mest sannsynlig Lee Jones som vinner.

Waltz og Hoffman er derimot mer minneverdige i sine roller som henholdsvis Dr. King Schultz og Lancaster Dodd. De er begge verdige vinnere for oss, men vi holder en knapp på at Waltz gjentar suksessen han hadde med Tarantino-samarbeidet i "Inglorious Basterds" og henter hjem statuetten denne gangen også. Det er så fortjent!

I år (som så mange ganger tidligere) har vi en høne å plukke med komitteen: Hvorfor er ikke Leonardo DiCaprio nominert her? Måten han spiller rancheieren Calvin Candie i "Django Unchained" på er en Oscar verdig!

Steven Spielberg

Beste regi

Vinner: Steven Spielberg (Lincoln)

Burde vinne: Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild) eller Michael Haneke (Amour)

Dette er en veldig sterk nominasjonsliste, selv om vi gjerne skulle ha sett Ben Affleck og Kathryn Bigelow her også. Steven Spielberg er i en klasse for seg selv, og vil trolig belønnes for den fantastiske jobben han har gjort med portrettet av den amerikanske presidenten.

Når det er sagt mener vi at det ikke nødvendigvis er slik at store budsjetter automatisk gir gode filmer. Kroneksempelet på dette er hva Benh Zeitlin gjorde med 2012s store festivalfavoritt "Beasts of the Southern Wild". Det krever sin ekspertise å lage en prisvinnende film som også verdsettes av publikum med uerfarne skuespillere og et minimalt budsjett.

Haneke har også gjort en solid jobb i regissørstolen på settet til "Amour". Den tyske mesteren vet å få frem skuespillernes potensiale. Vi blir hverken skuffet eller overrasket om det er nettopp han som henter hjem prisen.

Amour

Beste fremmedspråklige film

Vinner: Amour

Burde vinne: Amour

Dessverre for "Kon-Tiki" er det Michael Hanekes mesterverk som stikker av med prisen i denne kategorien. Vi skulle gjerne sett at vi fikk en Oscar-statuett til Norge, men her er det harde fakta som gjelder. "Amour" har allerede vunnet Gullpalmen i Cannes, BAFTA og uendelig mange andre priser, og figurerte på kritikernes topplister verden over i 2012, Filmwebs egen inkludert. I denne kategorien er det dermed ingen tvil, "Amour" er den beste filmen.

Rive-Rolf

Beste animasjonsfilm

Vinner: Rive-Rolf

Burde vinne: Rive-Rolf eller ParaNorman

"Rive-Rolf" har allerede vunnet mange priser og seiler opp som de fleste bookmakernes favoritt til å vinne Oscar også. Med sitt innovative manus og retro spill-estetikk har filmen fenget både publikum og kritikere.

Det er ingen skuffelse å spore hos oss om denne videospill-skurken vinner, men vi vil slå et slag for sjarmerende og velproduserte "ParaNorman" også. Med herlige karakterer, en historie som fenger og foreningen av den noe gammeldagse stop-motion-teknikken og moderne 3D banker hjertet vårt litt ekstra for "ParaNorman".

Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson og Jamie Foxx i Django Unchained

Beste originalmanus

Vinner: Quentin Tarantino (Django Unchained)

Burde vinne: Quentin Tarantino eller Wes Anderson og Roman Coppola (Moonrise Kingdom)

Vi har troen på Quentin Tarantino! Det er riktignok en stund siden han vant Oscar for manuset til "Pulp Fiction" (1994), men med det han leverer i "Django Unchained" er han tilbake i toppform hva manus angår. Utspekulerte karakterer, historiske hendelser med en twist og et episk skissert univers - vi er solgt.

Det er dog én annen historie blant de nominerte vi også har troen på: Wes Andersons fabelaktige "Moonrise Kingdom". Spennende univers, herlige karakterer og en historie vi lett kunne lest om og om igjen. Anderson kan historiefortelling.

Jacki Weaver og Robert De Niro i Silver Linings Playbook

Beste adapterte manus

Vinner: David O. Russell (Silver Linings Playbook)

Burde vinne: Benh Zeitlin og Lucy Alibar (Beasts of the Southern Wild)

Alt tyder på at det er "Silver Linings Playbook" som stikker av med prisen her. Filmen vant i samme kategori under BAFTA-utdelingen og det er nesten for allment kjent å regne at Russels innsats på manuset her fortjener prisen.

Av de nominerte har nok "Beasts of the Southern Wild" det mest eksotiske manuset, sammen med "Historien om Pi". Vi er imponerte over hvordan manusforfatterne har laget et univers som føles så eventyrlig og annerledes, men samtidig så kjent. Vi liker "Silver Linings Playbook" godt, men håper at prisen går til Benh Zeitlin og Lucy Alibar.

Rodriguez fra Searching for Sugar Man

Beste dokumentar

Vinner: Searching for Sugar Man

Burde vinne: Searching for Sugar Man

Musikk og dokumentarfilm er en god kombinasjon som gjerne tiltrekker seg flere interesserte enn hva som er vanlig for dokumentarer. Det har også vært tilfellet for den fascinerende historien om Rodriguez, musikeren ingen visste at fantes, men alle nå hører på. Sjeldent har en dokumentar fascinert oss så mye, og dette er en fantastisk historie som gjør seg suverent på det store lerretet.

Det skal sies at alle de andre kandidatene er sterke i år, og vi blir vel egentlig ikke overrasket om noen andre trekker det lengste strået. Vi holder likevel fast ved at det er "Searching for Sugar Man" som er best, og mest av alle fortjener tittelen "Beste dokumentar".

Delta i vår Oscarkonkurranse og tipp Oscarvinnerne!

Her kan du lese hvilke filmer vi trodde skulle vinne i 2012.

Hvilke filmer håper du stikker av med prisene?