Fra Kon-Tiki

Heyerdahlsk flåtefest i Hollywood

Søndag finner tidenes norske Oscar-selskap sted i Hollywood der «Kon-Tiki» kan vinne pris for beste fremmedspråklige film.

Et kvarters kjøretur unna Dolby Theatre, der det amerikanske filmakademiet for 85. gang deler ut filmverdenens gjeveste statuetter, vil rundt hundre festkledde nordmenn følge utdelingen på storskjerm fra Four Seasons Hotel.

Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning
Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

De få som har fått plass inne i selve salen er regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg sammen med produsentene Aage Aaberge og Jeremy Thomas. Med i følget er også manusforfatter Petter Skavlan og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen.

– Vi har god kontroll. Det vi ikke har erfaring med er kaoset rundt selve arrangementet. Store deler av Hollywood blir jo stengt av, sier Aage Aaberge til NTB på telefon fra San Francisco.

Les også: Disse vinner Oscar

Pål Sverre Hagen i Kon-Tiki
Pål Sverre Hagen i Kon-Tiki

Tajik ringside

For at alle skal få med seg den nervepirrende utdelingen der Norge for femte gang får sjansen til å vinne Oscar for en spillefilm, har Det norske konsulatet i San Francisco, Nordisk Film og Norsk filminstitutt (NFI) slått seg sammen om å lage en storslagen fest som pågår samtidig med seremonien til filmakademiet.

En av dem som har meldt sin ankomst til Los Angeles er kulturminister Hadia Tajik (Ap). Hun har blant annet deltatt i en nordisk kulturfestival i Washington og forlenger oppholdet i USA for å få med seg begivenheten. Fredag deltar hun i en cocktailmottakelse med de nominerte, og lørdag er det presentasjon av filmene der også kulturministrene fra Danmark, Tyskland og Østerrike er til stede.

– Vi blir ikke skuffet om vi ikke vinner. Med prisene norske filmer har vært nominert til den siste tiden, har vi bevist at vi har et nivå hvor vi kan konkurrere med de beste. Både Oscar, Bafta og Cesar er store priser med brede juryer. Festivalpriser er gjerne smalere. Her må du overbevise mange for i det hele tatt å nå opp, sier NFI-direktør Nina Refseth, som også skal være med på festen, til NTB.

Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen på pressedag før Kon-Tiki-premieren i Haugesund
Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen på pressedag før Kon-Tiki-premieren i Haugesund

Agnes og Anders

Da «Kon-Tiki» deltok i Golden Globe-utdelingen, var det flere av skuespillerne som ikke hadde anledning til å være til stede i Hollywood. Denne gangen reiser alle.

Foruten Hagen, inkluderer det Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro og Agnes Kittelsen.

Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki
Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro på pressedag med Kon-Tiki

– Jeg har ingen forventninger. Jeg aner ikke hva jeg drar til, men gleder meg. Jeg synes det er deilig at vi er nominert for beste utenlandske film. Da står vi ikke så veldig i sentrum, men kan være litt flue på veggen og suge til oss inntrykk. Det skal bli gøy, sier Kittelsen til NTB.

Utdelingen finner sted mens Kittelsen er på riksteaterturné med «Bedrag». Turneen tar pause i tre dager, slik at hun får reist til Los Angeles. Det takker hun riksteatersjef Ellen Horn for.

– Jeg hadde ikke forventet å få dra. Det er helt utrolig at Ellen bare snudde seg rundt og fikset det, sier hun.

Anders Baasmo Christiansen, som spiller hovedrollen i «Onkel Vanja» på Nationaltheatret, avlegger også Hollywood et besøk fra fredag til mandag, takket være spillefri.

Fordel med «Amour»

"Kon-Tiki" konkurrerer med «Stem nei» fra Chile, «En kongelig affære» fra Danmark, «Rebell» fra Canada – og favoritten og prismagneten Michael Haneckes «Amour» fra Østerrike.

Se alle de nominerte her

– «Amour» er også nominert for beste film, regi, manus og kvinnelige hovedrolle (Emmanuelle Riva). Vi kan håpe at hvis den får mange andre priser, vil det slå positivt ut for «Kon-Tiki», sier Refseth.

Aaberge legger til at det egentlig er flott for Norge at «Amour» er favoritt.

– Da kan vi være outsidere. Vi mener det vi sier at det å bli nominert betyr enormt mye for denne filmen når den skal ut i verden. Vi er utrolig stolte og glad for det. Så vi skal nok overleve den kvelden om «Amour» skulle seile av gårde med en ny pris, sier han.

Fredag 19. april har «Kon-Tiki» amerikansk premiere i New York og Los Angeles.

Alt om Oscar-utdelingen her