Disse fem filmene kjemper om Oscar for beste fremmedspråkelige film: Kon-Tiki, Stem nei, Amour, Rebell og En kongelig affære

Kan Kon-Tiki vinne Oscar?

Kan bli Norges aller første Oscar-vinner i kategorien beste fremmedspråkelige film.

Natt til mandag 25. februar norsk tid braker det løs med årets store happening i filmverdenen. På ærverdige Kodak Theatre skal Oscar-prisene deles ut, og for første gang siden 2001, da "Elling" var med i det gode selskap, kjemper en norsk film om Oscar for beste fremmedspråkelige film.

Se også: Disse vinner Oscar (tror vi)

Kan en norsk film vinne i denne kategorien for første gang? Stem på din favoritt nederst i artikkelen.

Her er de nominerte i kategorien beste fremmedspråkelige film:

Agnes Kittelsen som Liv Heyerdahl i Kon-Tiki

KON-TIKI

Fire ganger tidligere har en norsk film vært nominert for beste fremmedspråkelige film, nærmere bestemt "Ni liv" (1957), "Veiviseren" (1987), "Søndagsengler" (1996) og "Elling" (2001), men vi har aldri vunnet. Kan "Kon-Tiki" bli filmen som greier det? Ting som taler til filmens fordel er at den har mektige Harvey Weinstein i ryggen, at dokumentaren med samme navn vant Oscar i 1951 (Hollywood liker slike historier) og at den har vært en stor publikumssuksess på hjemmebane og blitt solgt til over 50 land. Vi krysser fingrene!

Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva i Amour

AMOUR

Årets soleklare favoritt er Michael Hanekes "Amour", en film som allerede har rasket med seg bøttevis av priser. I tillegg er filmen nominert i flere kategorier (sjelden for en fremmedspråkelig film!) - både beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle (Emmanuelle Riva) og beste originalmanus. Det skal, dessverre for "Kon-Tiki", mye til for at denne filmen ikke stikker av med prisen.

Mads Mikkelsen i En kongelig affære

EN KONGELIG AFFÆRE

Danskene har en langt bedre Oscar-statistikk enn oss, og vant senest i 2010 med Susanne Biers "I en bedre verden". I år er det Nicolaj Arcels historiske drama som skal prøve lykken, en film som gjorde seg bemerket i Berlin i fjor, med Sølvbjørnen for både beste manus og beste mannlige skuespiller. Filmen har et stort navn på blokka som Hollywood kjenner igjen, Mads Mikkelsen, men alt tyder på at det blir "hit, men ikke lenger" for den danske filmen.

Gael Garcia Bernal i No

STEM NEI

Pablo Larrains film, også kjent under tittelen "No", har vunnet flere festivalpriser og skilter også med et stort navn i hovedrollen, Gael Garcia Bernal. I likhet med Norge, har en chilensk film aldri vunnet Oscar, og det skal nok holde hardt denne gangen også. Denne filmperlen kan for tiden sees på norske kinoer.

Magicien i Rebell (War Witch)

REBELL

Det canadiske krigsdramaet "Rebell", også kjent som "War Witch", vant Sølvbjørnen for beste kvinnelige skuespiller i fjor, og har i vunnet en rekke flere priser rundt om i verden siden det. På Oscar-utdelingen er det derimot ørsmå sjanser, om vi skal tro Oscar-spekulantene. Filmen har norsk premiere 26. april.

Konkurranse: Tipp Oscar-vinnere!