Scarlett Johansson i Hitchcock

Vågale Hitchcock

Ingen andre enn spenningens mester kunne finne på å drepe sin leading lady så tidlig i filmen.

På selveste kvinnedagen, 8. mars, er det klart for premiere på "Hitchcock", filmen som tar for seg innspillingen av Alfred Hitchcocks mesterverk "Psycho" fra 1960, skrekkfilmen hvor filmskaperen tillater seg å drepe hovedkarakteren Marion Crane før filmen er halvspilt. Og han gjør det attpåtil i en scene som virkelig utfordret konvensjonene om nakenhet på den tiden.

Scarlett Johansson gjenskaper den berømte dusjscenen.
Scarlett Johansson gjenskaper den berømte dusjscenen.

I rollen som filmskaperen møter vi Anthony Hopkins, mens kona Alma Reville spilles av Helen Mirren. Scarlett Johansson gjør rollen som Janet Leigh, skuespilleren som spilte Marion Crane, som blant annet innebærer en gjeninnspilling av den ikoniske dusjscenen fra "Psycho".

Til det italienske magasinet L'Espresso, sier Johansson følgende:

– Først tenkte jeg ikke så mye over det, men da dusjscenen nærmet seg begynte jeg å bekymre meg. Jeg så den opprinnelige scenen om og om igjen, og må innrømme at det var hardt å gå inn i rollen som en skuespiller som virkelig var en så stor ikonisk stjerne.

Se traileren her

Scarlett Johansson og Anthony Hopkins i filmen Hitchcock
Scarlett Johansson og Anthony Hopkins i filmen Hitchcock

Hopkins forteller Vulture om første gangen han så skrekkfilmen en regnfull dag i Manchester som ung mann:

"Det var den mest skremmende filmen jeg noen gang hadde sett. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne: Hvor er Janet Leigh? Hun må da komme tilbake. Hun er stjernen i filmen! "

I filmen kommer vi tettere innpå spenningens mester og omstendighetene rundt finansieringen og innspillingen til hans mest kjente film, "Psycho". Til tross for at han på den tiden hadde skapt seg et navn, hadde han store vanskligheter med å overtale studioet til å satse på "Psycho", og endte opp med å måtte gamble på suksess med egne midler. Og suksess ble det. "Psycho" regnes for å være selve referansefilmen for skrekkfilmsjangeren, og måten Hitchcock bygger opp spenningen har studert og kopiert mang en gang.

Les også: Hitchcock-feber

Helen Mirren og  Anthony Hopkins i Hitchcock
Helen Mirren og Anthony Hopkins i Hitchcock

Vi blir også kjent med filmskaperens talentfulle kone, Alma Reville, som han samarbeidet tett med og som hadde stor innflytelse på hans filmer, både i manusarbeidet og klippeprosessen. Selv om hun ikke fikk mye oppmerksomhet på den tiden, løftes hun frem av Hitchcock selv i takketalen da han ble tildelt AFIs Lifetime Achievement Award:

"I beg permission to mention by name only four people who have given me the most affection, appreciation, and encouragement, and constant collaboration. The first of the four is a film editor, the second is a scriptwriter, the third is the mother of my daughter Pat [Patricia Hitchcock], and the fourth is as fine a cook as ever performed miracles in a domestic kitchen. And their names are Alma Reville. "

Les også: TV-serie basert på forhistorien til "Psycho"