Ryan Gosling i The Place Beyond the Pines

Gosling realiserer guttedrømmen

Som gutt drømte Ryan Gosling (32) om å rane banken og kjøre motorsykkel. I «The Place Beyond the Pines» gjør han begge deler.

Ikke før har superstjernen Ryan Gosling varslet en karrierepause, før han gjenforenes med to av sine favorittregissører på kinolerretet. I sommer blir han å se i Nicolas «Drive» Refns «Only God Forgives». Våroppvarmingen skjer i form av generasjonsdramaet «The Place Beyond the Pines» (norgespremiere fredag), signert «Blue Valentine»-skaperen Derek Cianfrance.

Se ny trailer til Only God Forgives

– Jeg fortalte Derek at jeg alltid drømte om å rane banken, og at jeg i så fall ville gjøre det på motorsykkel

, røper Gosling på canadisk hjemmebane under Toronto International Film Festival.

– «Sprøtt», sa han, «for det har jeg akkurat skrevet et manuskript om». «Jeg er med», sa jeg. Jeg visste jo ikke at han skulle ta livet av meg i løpet av det første kvarteret.

Les også: Gosling møter Bradley Cooper på lerretet

Ryan Gosling og Eva Mendes under innspillingen til ”The Place Beyond the Pines”
Ryan Gosling og Eva Mendes under innspillingen til ”The Place Beyond the Pines”

Ettertraktet fyr

Verdens mange Gosling-fans – han ble nylig kåret til People-magasinets «Most Wanted Man» – kan ta det med ro: Nærværet hans er ytterst merkbart i resten av filmen. Og skikkelsen hans føyer seg troverdig inn i rekken av trøblete typer etter Oscar-nominasjonen for «Half Nelson» (2006), der han spilte narkoman lærer.

Handlingen åpner med at MC-røveren Luke oppsøker eksen Romina – spilt av Goslings faktiske kjæreste, Eva Mendes – som har gitt ham en sønn. Ifølge Cianfrance er det dypest sett en historie om farskap, noe den foreløpig barnløse hovedrolleinnehaveren angivelig tok på strak arm.

– Det hjalp at Derek castet en baby ved navn Tony Pizza. Hvordan kan du mislike en liten fyr som heter noe sånt? fleiper Gosling, som møter pressen sporty antrukket i T-skjorte og hettegenser.

Minst like fornøyd er han med hvordan regikompisen utvikler persongalleriet sitt.

– Derek lar deg ikke ta enkle avgjørelser under forberedelsene. De blir nemlig permanente. Selv syntes jeg at jeg hadde gått for langt med ansiktstatoveringen. «Ja, sånn føler de som tar dem på ordentlig også», sa Derek. Dermed lot han meg gå gjennom hele innspillingen med den på, mens jeg angret meg hele tiden.

Regidebut neste

I senere tid har Gosling trukket bak kamera, med «Mad Men»-heltinnen og «Drive»-kollegaen Christina Hendricks sentralt foran. Filmen er under opptak når dette leses.

Christina Hendricks i Drive
Christina Hendricks i Drive

– Den er kalt «How to Catch a Monster». Det er alt du får vite nå, sier den vordende debutanten kort.

Mer snakkesalig blir han straks motorsykler blir tema igjen. Gosling står etter sigende for flere av sine egne stunt i «Pines».

– En gang jeg gikk til skolen som gutt, så jeg en motorsyklist bli påkjørt av en bil. Han lå på asfalten med blod sivende fra hodet. Min første tanke var likevel: «Jeg må få meg sykkel når jeg blir stor». De forhekser deg. Det er farlige greier.

Våpenmotstander

Høyreiste, muskuløse Gosling har vært Hollywood-materiale siden han herjet «Mickey Mouse Club», sammen med blant andre Justin Timberlake, tidlig på 90-tallet. Så hvorfor drømte han om å robbe banken?

– Fordi det var mange penger der – og fordi noen så ut til å komme ut med flere enn andre, svarer han.

– I arbeidet med denne filmen lærte jeg alt du trenger å gjøre, er å spørre. Ikke at jeg vil markedsføre ideen – men hvis du først skal begå ran, er det best å unngå våpen. Det er tryggere for alle parter, og du får lavere fengselsstraff. Alle vi intervjuet, sa at de som gjør det pent og pyntelig, slipper billigere unna.