Ane Dahl Torp og Henriette Steenstrup i en scene fra Som du ser meg

Filmkritikerprisen til «Som du ser meg»

Filmkritikerne la storfilmen"Kon-Tiki» til side, og kåret «Som du ser meg» til fjorårets beste norske film.

– I filmen lar regissør Dag Johan Haugerud våre beste skuespillere briljere med de ørsmå nyansene, heter det i begrunnelsen.

«Som du ser meg» var også med helt til finalen i kampen om å bli norsk Oscar-kandidat, men der ble den som kjent slått av «Kon-Tiki».

– Uventet, uansett hvem som er nominert er det en stor ære. Det er alltid vanskelig å vite hva som gjør at noe er verdig en pris eller ikke,

sier prisvinner Dag Johan Haugerud. Han har skrevet manus og har regi for filmen, som han selv har betegnet som et psykologisk drama.

Mange kvinner

Filmen forteller tre historier, om kvinner som havner i situasjoner der den daglige balansen forrykkes. Det er en film der det er kort vei mellom gråt og latter.

– Det er komisk, det er opprørende og av og til hjerteskjærende når tre helt ulike historier flettes uanstrengt i hverandre med det sosiale spillet mennesker imellom som tematisk, rød tråd. For publikum er filmen en to timer lang øvelse i å krympe seg, og det er en fryd fra første til siste scene, mener Kritikerlaget.

Kritikerne berømmer også filmen for de mange, gode kvinnelige hovedrollene.

– Jeg ville lage en film som reflekterer samfunnet, og da er det helt naturlig å ha vel så mange kvinner som menn på rollelista, sier Haugerud.

Han sier at han med filmen forsøker å ta tempen på samfunnet.

På rollelista står kremen av norske kvinnelige skuespillere, som Ane Dahl Torp, Henriette Steenstrup, Trine Wiggen, Laila Goody, Andrine Sæther, Anne Marit Jacobsen og Andrea Bræin Hovig.

Filmen hadde premiere i september i fjor.

63. gang

Kritikerprisen deles ut etter avstemning blant landets rundt 100 medlemmer av Norsk Filmkritikerlag. Den består av et kobbertrykk av Erling Valtyrson med tittelen «Kjellerbilde», og ble onsdag utdelt av statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) i Kulturdepartementet.

Det er 63 år siden prisen ble delt ut første gang, da til Arne Skouen for «Gategutter». I fjor fikk Joachim Trier prisen for «Oslo, 31. august».