Ukens anbefaling: Lars and the Real Girl

Lars and the Real Girl

En tragikomisk perle om å finne den store kjærligheten.

Ukens anbefaling er intet mindre enn både trist, morsom, romantisk OG tragisk. Med terningkast som spenner fra 2 til 6 er det klart at smaken er som baken, men en ting er jeg sikker på:

Denne filmen passer utmerket for to typer mennesker: 1: De som liker Ryan Gosling. Og 2: De som ikke liker Ryan Gosling.

Ryan Gosling i Lars and the Real Girl

OM FILMEN

"Pretend that she's real? I'm just not gonna do it."

Lars (Gosling) er en uvanlig sjenert mann fra en liten bygd der alle kjenner alle. Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er som er galt med denne mannen, men livet synes å være spesielt vanskelig for Lars. En dag finner han gløden, og introduserer stolt for sin bror, svigerinne og øvrige innbyggere at han har fått damebesøk.

Denne "damen" heter Bianca, og er laget av plast. For utenforstående er hun ikke annet enn en oppblåsbar dukke, men for Lars er hun høyst levende og en kilde til gleder i hverdagen. Etter overtalelse fra Lars' lege går hele bygda med på å støtte opp under "forholdet" deres, og behandler Bianca som en hvilken som helst annen innbygger.

Bianca blir fort et populært tilskudd og inviteres med på alt fra fester til gudstjenester, modelloppdrag og frivillig arbeid. Til den dagen Lars ikke lenger trenger henne.

Ryan Gosling i Lars and the Real Girl

HØYDEPUNKTER

"Bianca? Total babe."

Det er så mange øyeblikk, og så mange gode sitater fra denne perlen av en film at det nesten er umulig å trekke frem noe klart høydepunkt.

Scenen der Lars for første gang introduserer Bianca til sin bror og svigerinne er helt klart god, sår og morsom på samme tid. Det samme gjelder når han desperat kaster en blomst for å slippe å gi den til ei jente.

Men dette er nok den beste scenen av dem alle. Lars danser med Bianca på fest, og hele mannen ser ut til å boble over av lykke.

En skuespillerprestasjon til å gråte av:

DETTE SA ANMELDERNE

Det er bare å humre seg gjennom hele feelgoodfilmen. Men rett under overflaten lurer sårheten og alvoret. Det blir sagt mye om ensomhet, tålmodighet og kjærlighet her.

- BT

- Ut fra faktabeskrivelsen, virker det som en ganske idiotisk historie. Men faktum er at jeg, voksne mannen, ikke kan huske sist gang jeg ble så rørt og berørt av en film!

- VG

- Regissøren klarer å gi fortellingen hårfine komiske trekk, samtidig som han med dypt alvor forholder seg til den autisme Lars sliter med.

- Stavanger Aftenblad

"Lars and the Real Girl" er tilgjengelig på DVD.