Det store blå

Luc Bessons hommage til dykking og havets "mennesker", delfinene, er ukens anbefaling.

Jeg husker fortsatt tydelig hvordan det var da jeg så Luc Bessons Det store blå for første gang på slutten av 80-tallet. Jeg satt som trollbundet etter filmen var ferdig og det hadde jeg gjort helt fra de første scenene som sveipet over havet i Hellas med Eric Serras forførende lydspor. Fantastisk foto gjennom hele filmen.

Jean-Marc Barr og Jean Reno i Det store blå
OM FILMEN

"Le grand bleu" (The Big Blue) er en dypt personlig filmatisering av Bessons pasjon for dykking. Manus ble utarbeidet i fellesskap med blant annet Jacques Mayol, hvis liv filmen delvis bygger på.

Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) dras mot det store blå og dypet. Han kan dykke dypt utenfor menneskelig evne, forbi smerte og fornuft. For Enzo (Jean Reno) som konkurrerer mot Jaques, er det helteglorien og besettelsen om å vinne som driver ham til stadig større dyp. Tilbake på landjorden står en håpløst forelsket Johanna (Rosanna Arquette) som vet at Jaques' hjerte tilhører havet.

Se traileren her

Jean-Marc Barr og Rosanna Arquette i Det store blå
FLERE VERSJONER

Det ble laget en egen forkortet amerikansk versjon (1 t 59 min) av filmen med en annen slutt enn den europeiske versjonen (2 t 12 min). Også filmmusikken ble byttet ut. Bill Conti sto for musikken i den amerikanske, mens Eric Serra har den originale musikken. Det ble også sluppet en Director's Cut som er 2 t 48 min.

Den amerikanske versjonen har fått kritikk, mye grunnet at de endret den åpne slutten til en mer standard amerikansk "happy ending".

Jean-Marc Barr i Det store blå
MUSIKKEN

Ikke lenge etter å ha sett filmen måtte jeg ha filmmusikken i hus. Eric Serra er Luc Bessons faste komponist og står bak musikken til Léon, Det femte element og Bandidas. Anbefales!

Les flere anbefalinger fra Filmweb her.