Philips 21:9 3D-TV

HBO eller Netflix, leie eller kjøpe?

Test av filmleie på nett: Vi guider deg gjennom jungelen av muligheter til å se film og TV-serier hjemme.

Filmopplevelsen er selvfølgelig best på kino, men noen ganger passer det bedre å sette seg ned i sin egen sofa og nyte en film eller TV-serie.

De siste årene har ulike tjenester som lar deg leie eller strømme film på internett blomstret, men hva bør du egentlig velge?

Tester de ulike tjenestene er gjort av Lyd & Bilde for NRK, og Filmweb.

Det er to måter å få filmen eller TV-serien hjem til deg:

1: Filmen strømmes over internett. Filmen lagres ikke noe sted hos deg, men er tilgjengelig fra du starter avspillingen. Når du har sett ferdig forsvinner filmen igjen. Strømming forutsetter at du er tilkoblet internett.

2: Laste ned filmen/ kjøpe: Du kan også velge å kjøpe filmen. Den vil da lagres på enheten du har valgt, enten det er en datamaskin eller en bærbar enhet som iPad. Denne tjenesten gir deg muligheten til å se filmen i høy oppløsning, og du kan også se den flere ganger. Merk at noen aktører ikke tillater nedlasting til bærbare enheter.

For deg som ser mye film og serier er en abonnementstjeneste et godt alternativ. Du betaler en fast månedsavgift, og har en personlig innlogging som lar deg se så mange filmer du vil.

Dette er de ulike tjenestene som er tilgjengelige i Norge:

Artikkelen oppdateres fortløpende med nye tjenester.

CDON.COM

Utleiebutikk med et helt ok utvalg av filmer, og enkelte TV-serier. cdon.com er gode på å sortere filmene, og det er enkelte å komme igang. Filmen kan strømmes, men må ses innen 24 timer når avspillingen har startet. Dersom du ikke starter avspillingen er filmen tilgjengelig i en måned.

Pris: Fra 9,- til 49,-

COMOYO

Comoyo tilbyr TV-kanaler live, samt et arkiv over TV Norge-programmer i tillegg til et mindre utvalg av filmer. Filmene strømmes over internett.

Pris: 129,- for abonnement, fra 9,- til 49,- for film.

FILM2HOME

Film2home er mest kjent som klassisk videobutikk, men har tatt steget over på internett. Det er enkelt å finne frem på grunn av gode lister og sorteringsmuligheter. Det er få TV-serier å velge mellom, men filmutvalget er greit. Leide filmer strømmes over internett. Et pluss er at man kan se filmen på flere datamaskiner i løpet av de 48 timene den er tilgjengelig. Man kan også kjøpe filmer.

Pris: Fra 9,- til 39,- for leie, og fra 59,- til 149,- for kjøp.

FILMNET

C Mores onlinetilbud tilbyr mange skandinaviske filmer, samt nyere Hollywoodproduksjoner, da hovedsakelig fra distributørene Fox og Paramount, i tillegg til noen amerikanske og svenske TV-serier. Tilbyr kun abonnementstjeneste, men man kan til gjengjeld se så mye man vil, også på bærbare enheter som iPad via egen app.

Pris: 99,-

HBO

HBO står bak en rekke kvalitetsserier, og episodene legges ut rett etter den amerikanske premieren. I tillegg finnes alle tidligere sesonger av serier som Sopranos, Girls og Game of Thrones. Det tilbys også et greit utvalg av filmer. Episodene eller filmene strømmes over internett, og tilbys kun som abonnement. Fungerer på PC, Smart-TV, iPhone og iPad.

Pris: Fra 79,- til 129,-

HEADWEB

Tilbyr et stort utvalg av filmer. Headweb er gode på lister, og lar brukerne trille terningkast selv. Tilbyr kun utleie via strømming. Et pluss er at tjenesten er tilgjengelig på alle smarttelefoner, nettbrett, mediespillere og Smart-TV.

Pris: Fra 5,- til 39,-

iTUNES STORE

Tilbyr utleie og kjøp av film. Har et godt utvalg av filmer, og det er enkelt å finne frem på grunn av kategorier og listevisninger. Filmene kan ses på datamaskin, Apple-produkter, Apple-TV eller via kabel. Filmen er tilgjengelig i 30 dager, og i 48 timer etter at avspillingen er startet.

Pris: Fra 29,- til 49,- for leiefilm, og fra 79,- til 169,- for kjøp.

LOVEFILM

Lovefilm startet som en utleietjeneste som sendte filmer i posten, men er nå også på nett. Utvalget er helt greit, men mange filmer mangler informasjon. Tilbyr kun abonnementstjeneste, og filmene strømmes. Kan kun ses på datamaskin, eller via kabel til TVen.

Pris: 79,-

MIN KINO

Min kino er en tjeneste rettet mot barn. Appen fungerer på iPhone og iPad og har filmer og serier som passer for de minste. Tjenesten fungerer som et abonnement, og filmene strømmes.

Pris: 49,-

MUBI

Mubi er en nettbasert tjeneste der man for en fast månedspris får tilgang til én ny film hver dag. Filmene er tilgjengelig i 30 dager.

Pris: 49,-

NETFLIX

En internasjonal gigant som nylig har etablert seg i Norge. Tilbyr en ren abonnementstjeneste som er tilgjengelig på mange plattformer, deriblant spillkonsoller og Blu-ray-spillere med smartfunksjon. Har et godt utvalg av filmer, også eldre titler. Produserer også egne TV-serier.

Pris: 79,-

SF ANYTIME

Middels bra utvalg av film, og en del svenske TV-serier. Filmene strømmes, og er tilgjengelige i to døgn fra de er leid. Tjenesten fungerer på nettbrett fra Android (Ikke Apple-produkter), PC og via et knippe TV-operatører.

Pris: Fra 9,- til 49,-

VIAPLAY

Viaplay tilbyr i tillegg til film og TV-serier også sportssendinger. Bredt utvalg av filmer fra Sony, Disney og Universal, og skandinaviske TV-serier. Tilbyr kun abonnementstjeneste via strømming der prisen varierer etter hva man ønsker å se. Fungerer på PC, Apple-produkter, smarttelefoner og spillkonsoller. Har man dekoder fra Viasat fungerer også tjenesten der.

Pris: Fra 49,- til 199,-

VODDLER

Tjenesten fungerer på samme måte som Spotify gjør for musikk. Dersom du betaler slipper du reklamen. Tilbyr både leie og nedlasting. Voddler har applikasjon for flere typer telefoner, noe som gjør den tilgjengelig.

Pris: Fra 19,- til 37,- per film, eller 79,- for abonnement.

TV-KANALER

Også NRK, TV2, TV Norge og TV3 gir deg tilgang til å se programmer på nett via strømming.

Undersøkelsen av de ulike tjenestene er gjort av Lyd & Bilde for NRK, og Filmweb.