Iron Man 3

Milliardmaskinen «Iron Man»

Så langt har serien spilt inn 15 milliarder kroner. Studioet tåler å betale Robert Downey Jr. 290 millioner per «Iron Man».

Pengesekkene i Hollywood har liten grunn til å oie seg over framtidsutsiktene. Inkludert superhelt-toppmøtet «The Avengers» (2012) har «Iron Man»-serien skuffet inn stratosfæriske 2,7 milliarder dollar, tilsvarende 15 milliarder kroner, viser tall fra billettsalgsbarometeret Box Office Mojo.

Nylig hadde den mega-markedsførte treeren norgespremiere. Skjønt treer:

– Det føles ikke som en trilogi, forteller regissør Shane Black under pressekonferansen i London.

– Fordi «The Avengers» kom inn i midten der et sted, føles det som om vi følger i kjølvannet av en trilogi. Det er merkelige greier.

Les også: Knallåpning for Iron Man 3

Robert Downey Jr. i Iron Man 3
Robert Downey Jr. i Iron Man 3

Lønn for strevet

Nylig bekreftet hovedrolleinnehaver Robert Downey Jr. (48) at han fikk 50 millioner dollar, eller 290 millioner kroner, i hyre sist han iførte seg panserdressen. I dag nøyer han seg stort sett med å fleipe bort spørsmålene og fjase med co-stjernene Don Cheadle, Gwyneth Paltrow og Ben Kingsley.

– Alt jeg vet, er at vi må gjøre noe riktig, sier han i et ettertenksomt øyeblikk.

– Jeg er glad for publikumsresponsen filmen opplever. Å få gjenta bedriften sammen med Don og Gwyneth, var artig nok i seg selv. Men Sir Ben tar oss til en annen dimensjon, hevder Downey, som er kommet langt siden årtusenskiftet, da han var mest berømt for sine narkorelaterte besøk bak lås og slå.

Gwyneth Paltrow som Pepper Potts i Iron Man 3
Gwyneth Paltrow som Pepper Potts i Iron Man 3

Forvirret Gwyneth

Hva er det så rikas-idealisten Tony Stark har fore denne gangen? Jo, først blir han angrepet med tungt skyts på hjemmebane i Malibu. Så legger han i vei for å straffe de ansvarlige – noe som ikke blir så enkelt som han kanskje trodde.

Selv Paltrow mener handlingen blir vel avansert til tider.

– Jeg synes det er vanskelig å følge plottet på papiret, vedgår hun.

– Hvem som blir skutt hvor, hvem som er slem, hvem som er snill: Det hele er ganske så forvirrende.

Black, kjent som hjernen bak «Dødelig våpen» (1987), forklarer at han og manusmedforfatter Drew Pearce har søkt høyt og lavt etter en historie som «bare ventet på å bli fortalt».

– Vi lette etter tingene som ikke var utforsket ennå, prøvde å finne noe annerledes.

Ferdigkysset

Verken Downey eller Black vil røpe for mye om hvor ferden går videre i Marvel-universet. Sikkert er det at de to ikke kommer til å blåse nytt liv i skikkelsene fra 2005-komedien «Kiss Kiss Bang Bang».

– Det ville vært gøy, men niks, erklærer Black, og skylder på regnestykket.

Guttas første samarbeid genererte nemlig skarve 15 millioner kinodollar på verdensbasis, slik at det så vidt tjente inn produksjonskostnadene.

Til sammenligning skilter «Iron Man 3» med budsjettrammer, ifølge Bloomberg Businessweek, på 200 millioner dollar.