Jennifer Beals i Flashdance

Topp 10: Filmer fra 80-tallet

Dette er min personlige liste over filmer som jeg forbinder med 80-tallet. Det er ikke de beste filmene fra pastellperioden, men filmer som etter min mening kanskje bare kunne vært laget på 80-tallet.

 

Med "Haisommer" i 1975 startet de virkelig store kassasuksessene for Hollywood, og 80-tallet var en periode hvor de store selskapene i USA satset friskt for å få den neste store suksessen. Jeg tviler på om dagens Hollywood hadde gitt klarsignal til en film om f.eks. tre arbeidsledige akademikere som starter et eget firma for å fange spøkelser ved hjelp ryggsekker (Ghostbusters).

 

Ofte på 80-tallet var musikken en viktig del av filmen, og sangene ble store hit’er og noen ganger mer populær enn filmene de var med i.

 

Mangler det noen filmer på listen? Helt klart, jeg kan fort legge inn 20 andre verdige kandidater, men da hadde topp 10 listen blitt litt overbefolket.

 1. When Harry Met Sally

  When Harry Met Sally

  Et av filmhistoriens mest kjente sitat ble uttalt rett etter Meg Ryan faket en orgasme på restaurant, når en annen av gjestene sa til kelneren; "I'll have what she's having."

  Manusforfatter Nora Ephron ble Oscarnominert og filmen fikk fem Golden Globe-nominasjoner.

 2. Bruce Willis i Die Hard 2 (1990)

  Die Hard

  Bruce Willis var som skapt til hovedrollen som John McClane. Og som reklamen sier: Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it.

  Filmen skapte en superstjerne av Bruce Willis som frem til da var mest kjent fra TV.

  "Die Hard" skilter med et annet kjent sitat: Yippee-ki-yay, motherfucker.

 3. Jennifer Beals i Flashdance

  Flashdance

  Leggvarmere ble utrolig populært etter filmer som "Fame" og "Flashdance", og er absolutt noe vi forbinder med 80-tallet. Kritikerne tok ikke godt i mot filmen, men den ble en overraskende kassasuksess.

  Hitlåter fra filmen er "Maniac" av Michael Sembello og "Flashdance … What a Feeling" av Irene Cara.

  Dette var det første samarbeidet mellom produsentene Don Simpson og Jerry Bruckheimer. De har også jobbet sammen med "Top Gun" og "Beverly Hills Purk".

 4. Drew Barrymore i E. T. - gjesten fra verdensrommet

  E.T. - gjesten fra verdensrommet (30 års jubileum)

  Steven Spielberg hadde stor suksess med "Haisommer" og "Indiana Jones". Dette ga ham stor frihet og "E.T." var den første store filmen han produserte.

  E.T. er redd, alene og 3 millioner lysår hjemmefra. Elliott og vennene hans sørger for at E.T. kommer seg tilbake før myndighetene får fatt i denne utenomjordiske skapningen. Scenen hvor Elliott sykler med E.T. foran månen er noe alle husker og det samme med sitatet "E.T. phone home".

  Filmen vant fire Oscar, passerte "Star Wars" på listen over mesttjenende filmer og lå på topp til "Jurassic Park" kom i 1993.

 5. Wall Street

  Wall Street

  Japper og børstraktorer var en del av gatebildet i Norge og andre steder på 80-tallet. Og selv om Michael Douglas' rollefigur Gorden Gekko viser de mørke sidene med finansmarkedet, er det mange av dagens børsmeglere og finansfolk som har hatt ham som sitt idol.

  Og det uforglemmelige sitatet "Greed is good" ble aldri sagt i filmen, men det som ble sagt er "The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit."

 6. Bill Murray, Harold Ramis og Dan Aykroyd i Ghostbusters

  Ghostbusters

  Who you gonna call? Ghostbusters!
  Ray Parker jr. stod bak monsterhiten "Ghostbusters", musikkvideoen ble mye spilt på MTV og sangen ble også Oscarnominert.

  Også denne filmen ble en stor publikumssuksess, men den ble i tillegg også tatt godt i mot av kritikerne og mange mente den var en av de beste filmene fra 1984.

 7. Kelly McGillis og Tom Cruise i Top Gun

  Top Gun

  Tom Cruise fikk sitt store gjennombrudd i 1986 rollen som Maverick i "Top Gun". Filmen tjente mest penger i 1986, men fikk delte kritikker i avisene.

  Soundtracket til filmen kan skilte med hit'er som "Danger Zone" av Kenny Loggins og "Take My Breath Away" av Berlin.

  Filmen ble karikert av blant annet Charlie Sheen i "Hot Shots!".

 8. Judge Reinhold, Eddie Murphy og John Ashton i Beverly Hills Cop

  Beverly Hills purk

  En gang i tiden var Eddie Murphy stor (og ikke "Den helskrudde professoren"-stor). Hans gjennombrudd var "48 timer" og "Rollebyttet", og ikke lenge etter kom denne filmen med den svært så rappkjeftede politietterforskeren Axel Foley. "Beverly Hills Purk" ble den filmen som tjente mest penger i USA i 1984 og ble nominert til både Oscar og Golden Globe.

  Den instrumentale "Axel F" av Harold Faltermeyer er blitt et kulturelt ikon fra 80-tallet, og Glenn Freys "The Heat is On" var også en stor hit.

 9. Doc (Christopher Lloyd) og Marty MacFly (Michael J. Fox) i Tilbake til fremtiden

  Tilbake til fremtiden

  Evigunge Michael J. Fox hadde hovedrollen i "Tilbake til fremtiden", mens Christopher Lloyd hadde rollen som den smågale Dr. Emmet Brown som fant opp en tidsreisemaskin plassert i en DeLoeran DMC-12. Filmen var den mesttjenende filmen i USA i 1985.

  Huey Lewis & The News hadde megasuksess med sangen "The Power of Love" som ble spilt i starten av filmen. Den ble nummer 1 på Billboard-listen.

 10. The Breakfast Club

  The Breakfast Club

  Filmen om de fem vidt forskjellige elevene på high school regnes som en av de beste innenfor sin sjanger. Regissør John Hughes laget også andre kritikerroste filmer om high school: "Sixteen Candles" (regi/manus), "Pretty in Pink" (manus) og "Ferris Bueller’s Day Off" (regi/manus).

  Simple Minds' sang "Don’t You (Forget About Me)" er en av låtene som definerer 80-tallet. Sangen spilles når de fem elevene på slutten drar hver til sitt og ble nummer 1 på Billboard-listen.