De beste Pixar-filmene

Da Pixar kom med sin aller første langfilm "Toy Story" i 1995, revolusjonerte de den dataanimerte filmteknikken. Siden har studioet lansert 13 helaftens kinofilmer. Filmwebs følgere på Facebook har stemt frem den beste Pixar-filmen. Er du enig med dem?

 1. Biler 2

  Biler 2 (3D, norske stemmer)

  I 2011 kom oppfølgeren til "Biler", også med John Lasseter ved roret. "Biler 2" matchet ikke helt tidligere filmer, tross generelt gode besøkstall. Kritikerne var for første gang i Pixar-historien i hovedsak negative.

 2. Mike i Monsteruniversitetet

  Monsteruniversitetet 3D (norsk tale)

  I "Monsteruniversitetet" møter vi igjen Mike og Sully, og denne gangen er vi tilbake til studentdagene til de to monstrene.

 3. Småkryp

  Småkryp (norsk versjon)

  "Småkryp" (1998) var Pixars og John Lasseters andre langfilm, denne gangen med Andrew Stanton som medregissør.

  Historien er basert på Æsops fabel om Mauren og Gresshoppen. Nok en gang fikk Pixar en massiv hit blant både publikum og filmkritikere. Pixar fikk også sin fjerde Oscar-nominasjon, for Beste originalmusikk.

 4. Jessie og Woody i Toy Story 2

  Toy Story 2 (no. versjon)

  En besatt leketøyssamler kidnapper Woody og det er nå opp til Buzz Lightyear og resten av gjengen fra Andys rom, å redde Woody fra å ende opp som utstillingsobjekt på et museum.

  Kritikerne på Rotten Tomatoes sier: The rare sequel that arguably improves on its predecessor, Toy Story 2 uses inventive storytelling, gorgeous animation, and a talented cast to deliver another rich moviegoing experience for all ages.

 5. Ken i Toy Story 3

  Toy Story 3 3D (norske stemmer)

  Når Andy forbereder seg til å dra på college er Buzz, Woody og resten av hans lojale leker bekymret for fremtiden.

  "Toy Story 3" (2010) er den tredje filmen i serien og vant Oscar for Beste originalmusikk og Beste animasjonsfilm i tillegg til tre andre nominasjoner. Den er tidenes andre mest innbringende animasjonsfilm gjennom tidene, bak Disneys "Frost".

 6. Remy lager pannekaker i Rottatouille

  Rottatouille (no. versjon)

  Brad Bird regisserte sin andre Pixar-film i 2007, "Rottatouille". Her møter vi rotta Remy som drømmer om bli fransk mesterkokk.

  Filmen gjorde det bra besøksmessig og kritikerne var nok en gang fornøyde. Nok en gang vant Pixar Oscar for Beste animasjonsfilm.

 7. Merida i Modig

  Modig 3D (norske stemmer)

  I "Modig" (2012) har Pixar for første gang valgt en jente i hovedrollen, en kvinne har regien for første gang (Brenda Chapman, sammen med Mark Andrews) og for første gang utspiller historien seg i fordums tid.

  Vi befinner oss på det mytiske skotske høylandet, hvor impulsive og egenrådige prinsesse Merida slåss mot både tradisjoner og skumle fiender med sin pil-og-bue. Filmen vant Oscar og Golden Globe for Beste animasjonsfilm.

 8. De utrolige

  De utrolige (no. versjon)

  I "De Utrolige" (2004), regissert av Brad Bird, møter vi en familie av superhelter, alle med forskjellige superkrefter.

  Filmen vant to Oscar-priser, for Beste animerte film og Beste lydklipp, og nok en gang var det tommelen opp fra både publikum og filmkritikerne.

 9. Biler

  Biler (no. versjon)

  John Lasseter var tilbake i regien med "Biler" (2006), Pixars syvende fullengdes animasjonsfilm. De snakkende bilene satte rekorder for Disney/Pixar når det gjaldt salg av filmeffekter, blant annet takket være et populært dataspill basert på filmen.

  Filmen kan skilte med to Oscarnominasjoner, inkludert for Beste animasjonsfilm, solide besøkstall og generelt gode kritikker, om enn ikke like jublende som tidligere Pixar-produksjoner.

 10. Russell og Carl Fredricksen i Se opp

  Se opp (norske stemmer)

  "Se opp" (2009), regissert av Pete Docter, fikk æren av å bli tidenes første animasjonsfilm som fikk åpne Cannes-festivalen.

  Vi møter en 78-åring i hovedrollen, en bitter gammel enkemann som legger ut på en vidunderlig reise for å fullbyrde en gammel drøm. To Oscarpriser til på hylla ble det for Pixar, for Beste animasjonsfilm og Beste originalmusikk, i tillegg til tre andre nominasjoner, strålende kritikker og svært gode besøkstall.

 11. Sully og Mike i Monsterbedriften

  Monsterbedriften (no. versjon)

  I Pixars fjerde langfilm har Pete Docter regien. Filmen, som handler om monsteret Sully og hans enøyde assistent, satte ny besøksrekord for en Pixar-film (i skrivende stund innhas rekorden av "Toy Story 3") og ble meget godt mottatt av kritikerne. Den vant Pixars første Oscar, for Beste originalsang.

 12. Toy Story 1

  Toy Story (no. versjon)

  Da Pixar kom med sin aller første langfilm "Toy Story" i 1995, revolusjonerte de den dataanimerte filmteknikken. Filmen handler om lekers hemmelige liv, og vi møter cowboydukken Woody, robotleken Buzz Lightyear og alle vennene deres.

  Filmen fikk utelukkende positive kritikker, ble nominert til tre Oscar-priser og endte opp som årets mest innbringende film i 1995. Pixar ble et begrep.

 13. Wall-E

  WALL-E

  Andrew Stanton har regien for andre gang i "WALL-E" (2008), en litt annerledes film fra Pixar-universet. Uten dialog, stillferdig og med et mer kunstnerisk uttrykk, sjarmerte roboten WALL-E både publikum og kritikere verden over.

  Det ble også ny rekord i antall Oscarnominasjoner, seks totalt, og nok en Oscar for Beste animerte film.

 14. Oppdrag Nemo 3D

  Oppdrag Nemo 3D (norsk tale)

  Andrew Stanton tok regien for første gang i "Oppdrag Nemo" (2003), hvor vi møter den overbeskyttende klovnefisken Marlin og hans venninne Dory, som sammen er på leting etter lille Nemo.

  Nye besøksrekorder, jublende kritikere og Oscar for Beste animerte film ble resultatet, og Pixar befestet sin posisjon som verdens ledende animasjonsstudio, kjent for både sin overveldende teknikk og sine fengslende historier.