300

Topp 10: Dødelige filmer

En av de mest dramatiske hendelsene som kan oppstå i en film er at noen dør. Det er et ypperlig virkemiddel for å appellere til publikum: vi kan bli både sjokkerte og triste.
 

Så, hvilke filmer har ofret flest statister og skuespillere for kunstens skyld? (det er heldigvis bare på film!)
 

Tallene er hentet fra IMDB.

 

Dette er de ti filmene som har høyest antall dødsfall:

 1. Gandalf (Sir Ian McKellen) i Ringenes Herre: Atter en konge

  Ringenes herre: Atter en konge

  Antall døde: 836

  "Ringenes Herre: Atter en konge" var den tredje og siste filmen i trilogien bygget på bøkene av J.R.R. Tolkien. Det var også den mest brutale. Hele 836 statister og skuespillere røk med i løpet av fortellingen.

  I filmen begynner Frodo (Elijah Wood) og Sam (Sean Astin) å nærme seg Mount Doom, fast bestemt på å ødelegge ringen på eneste mulige måte. Men samtidig nærmer mørket seg dem, og det hele bygger opp til en siste stor kamp om Midgard.

 2. Kingdom of Heaven

  Kingdom of Heaven

  Antall døde: 610

  Filmen handler om Balian (Orlando Bloom), en smed bosatt i en fransk landsby som bestemmer seg for å kjempe for landet sitt. Dette etter at hans kone tok livet sitt, fra seg av sorg etter at barnet deres led en krybbedød.

  Med ingenting mer og tape, og et tilbud om å bli en kriger under Lord Godfrey (Liam Neeson) reiser han mot Jerusalem. Imot alle odds kjemper han seg frem for frihet og trygghet. En lang ferd mot Jerusalen med storslåtte slag fører til at 610 stykker døde i løpet av denne filmen.

 3. 300

  300

  Antall døde: 600

  I "300", dør 600. "300" foregår i antikkens Hellas, idet de Persiske hærene innvaderer riket. Kong Leonidasm, spilt av Gerard Butler, har to alternativer når Perserne innvaderer: Han kan gi opp eller kjempe imot.

  Med en hær av 300 spartanere går de imot en hær på 100 000 persere. Med såpass mange krigere, er det nesten overraskende at tallet ikke er høyere.

 4. Troja

  Troja

  Antall døde: 572

  En adaptasjon av et av de klassiske verkene til den greske dikteren Homer, selv om han nok ikke krevde like mange statister når det skulle spilles ut på scenen. Dette er historien om når Paris, den Trojanske prinsen stjal prisesse Helena, dronningen av Sparta tilbake til sin hjemby.

  Spartanerne bestemmer seg for å reise dit, sammen med 50 000 greske soldater for å få henne tilbake, og forsøke å kjempe mot Trojanerne, som aldri før har blitt slått i kamp. I løpet av kampen døde både Spartanere og Trojanere, 572 til sammen.

 5. Den siste samurai

  Den siste samurai

  Antall døde: 558

  "Den siste samurai" foregår 1870-årene, og sentrerer rundt den amerikanske krigsveteranene Nathan Algren. Han blir sendt til Japan for å trene opp japanske styrker i amerikanske metoder, men ender opp med å bli fascinert av måten samuraiene gjør ting på.

  Når konflikt bryter ut må Algren velge mellom de to metodene å krigføre på. I krigen mellom det østlige og vestlige dør altså 558 hærførere, og soldater spilt av statister. Ikke veldig zen, kanskje.

 6. Hobitter i Ringenes herre: To tårn

  Ringenes herre: To tårn

  Antall døde: 468

  Ikke tro at vi er ferdig med Ringenes Herre enda! Denne trilogien har virkelig vært brutal når det gjelder å drepe karakterer, store som små. I denne filmen, forøvrig den andre i triologien, er det "kun" 468 stykker som må bøte med livet.

  I denne filmen nærmer Frodo og Sam seg Mordor, mens de etterlater seg delene av brorskapet på veien. De forsøker å skape nye allierte, men alle er ikke de de utgir seg for.

 7. Hard Boiled

  Antall døde: 307

  Den kinesiske filmen fra 1992 handler om Tony, en politimann som jobber undercover i mafiamiljøet i Hong Kong. Her treffer han Johnny Wong, lederen i et kriminelt nettverk. Filmen skildrer sammenstøtet mellom disse to og den kinesiske mafien, som ender i et blodig opprør på et sykehus.

  Her må de to redde sivile og nyfødte barn, mens de blir kvitt hele mafiaen som har angrepet sykehuset. Filmen ble ingen stor suksess, men fikk gode tilbakemeldinger fra anmelderne, også i Hollywood. Mafia pleier å være ganske usympatiske fyrer, og det ser ut til at også her har de angrepet det meste som kan krype og gå (bokstavelig talt) av stakkars uskyldige.

 8. Mel Gibson i We Were Soldiers

  We Were Soldiers

  Antall døde: 305

  Filmen foregår under Vietnam-krigen, og forteller om det første angrepet. Mel Gibson spiller Hal Moore, en løytnant i det amerikanske forsvaret blir sendt sammen med 400 soldater for å angripe en base med vietnamesiske soldater.

  Dette til tross for at forsvaret ikke aner hvor mange soldater som faktisk er på basen. Når de ankommer oppdager de at forsvaret undervurderte basen kraftig: det er over 4000 vietnamesiske soldater der. Alikevel går de til krig. Med en del som dør i prosessen, kan det se ut til.

 9. Planet Terror

  Planet Terror

  Antall døde: 281

  Robert Rodriguez er kanskje ikke kjent for å lage lavmælte, rolige filmer og det er heller ikke tilfellet her. Denne filmen, en blanding av skrekk og sci-fi, handler om en gruppe mennesker som forsøker å overleve et zombieangrep. Etter at en eksperimentell gass ved en feil blir utløst nær en amerikansk militærbase i Texas, blir tusenvis av mennesker gjort om til zombier, som er ute etter å drepe.

  En samlig underlige mennesker bestemmer seg for å slå seg sammen for å overleve, når zombiene truer med å ta over verden. Selv om zombier stregt tatt ikke er levende i utgangspunktet, regner vi med at de er med i beregningen når man anslår hvor mange som døde i denne filmen. Kanskje like greit.

 10. Antall døde: 256

  Sci-fi møter denne gangen militære. Filmen er basert på boka med samme navn, fra 1959. Vi følger den unge soldaten Johnny Rico (Casper Van Dien) og hans kamper i Mobile Infantry, en futuristisk, militær enhet. Han går fra soldat, til offiser mens verden går igjennom en kamp mellom planetene, og det som finnes der ute.