Sid Wisløff (Tommy Wirkola) og Anniken Skywalker (Ingrid Bolsø Berdal) i Kill Buljo 2

Slik blir den norske kinohøsten

Disse norske filmene mønstrer på kino i høst.

Norsk film står muligens sterkere enn noen gang, både i inn- og utland. Når høstens norske kinofilmer ble presentert denne uken vitnet premierelisten om både storhet, nærhet og lidenskap til det norske.

Med fem regidebutanter, og hele 13 kinofilmer som spenner fra dramatikk og romantikk, til ren komikk - kunne direktør i Norsk Filminstitutt, Nina Refseth, presentere filmer for enhver smak, til enhver tid:

- Vi i NFI er glade for å kunne si at vi i år har premierer hver eneste måned fremover!

Dette er de norske filmene vi kan glede oss over høsten 2013:

Tale (Eili Harboe) og Vegar (Øyvind Larsen Runestad) i Kyss meg for faen i helvete
Tale (Eili Harboe) og Vegar (Øyvind Larsen Runestad) i Kyss meg for faen i helvete

KYSS MEG FOR FAEN I HELVETE

Premiere 9. august.

Tale (Eili Harboe) leder en teatergruppe hvis ambisjon er å sette opp et stykke av Jon Fosse. For å komme i mål hyres en kjent skuespiller (Kristoffer Joner) inn for å instruere gruppa. Det byr på problemer når han velger den lokale kjekkasen Vegard til en av hovedrollene, og Tale innser at hun kanskje er litt forelsket i ham.

Stian Kristiansens romanse har blomstret på kino en ukes tid allerede, og byr seg frem som et attraktivt norsk alternativ til date-filmer. "Kyss meg for faen i helvete" sjarmerer der den befinner seg, et sted mellom highschool-filmer og Jon Fosses drama.

Ola Rapace og Amrita Acharia i Jeg er din
Ola Rapace og Amrita Acharia i Jeg er din

JEG ER DIN

Premiere 16. august.

Mina (Amrita Acharia) er en ung alenemor som bor i Oslo. Hun leter konstant etter kjærligheten, og roter seg bort i en rekke ulike menn. Samtidig overvåkes hun av familien, som overhodet ikke liker hennes oppførsel.

Iram Haqs spillefilm-debut har intet mindre enn Norges aller minst kjente filmstjerne i hovedrollen, Amrita Acharia. Amrita har gjort internasjonal suksess i rollen som slavejenta Irri i serien "Game of Thrones". Dette er hennes første norske spillefilm. Den mannlige hovedrollen spilles av Ola Rapace ("Skyfall"). Iram Haq forteller en personlig historie om det å være rotløs.

Amund Wiegand Blakstvedt (Mads), Marit Opsahl Grefberg (Mormor) og Anna Petronella Gurowska Nygaard (Mona) i Mormor og de åtte ungene
Amund Wiegand Blakstvedt (Mads), Marit Opsahl Grefberg (Mormor) og Anna Petronella Gurowska Nygaard (Mona) i Mormor og de åtte ungene

MORMOR OG DE ÅTTE UNGENE

Premiere 16. august.

"Mormor og de åtte ungene" er historien om Mona på 7 år og familien hennes som får overraskelsesbesøk av Mormor. Mormor har nemlig rømt fra gamlehjemmet, og skal hjelpe Mona med å fange tyven som har stjålet familiens lastebil.

Filmen er inspirert av Anne Cath Vestlys populære barnebøker, men om du tror du har sett filmen allerede tar du feil. Denne gangen presenteres historien som musikal! Regissør Lisa Marie Gamlem uttaler at livet jo "er en slager", og som kjent blir det god stemning når både besteforeldre og barnebarn kan synge med i kinosalen.

Aksel Hennie som Petter i Pioner
Aksel Hennie som Petter i Pioner

PIONÉR

Premiere 30. august

Store forekomster av olje og gass finnes på norsk sokkel, og myndighetene beordrer å føre det til land via en rørledning på 500 meters dyp. Yrkesdykkeren Petter (Aksel Hennie) er besatt av å være den første på bunnen, men skal snart erfare at sterke krefter er i sving, både over og under vann.

Filmen er regissert av Erik Skjoldbjærg ("Nokas", "Prozac Nation"), og er allerede solgt til en rekke land. Idéen skal ha oppstått med tanken om hvordan vi ble så rike, og etter å ha gjort research ble Norges store oljeeventyr satt inn i en thriller-ramme. Skjoldbjærg kan under presentasjonen ikke få skrytt nok av hovedrolleinnehaver Aksel Hennie, som bokstavelig talt har gått dypt inn i rollen - i iskaldt vann. "Aksel har en egen risikovilje" forteller den prisbelønte regissøren.

De tøffeste gutta
De tøffeste gutta

DE TØFFESTE GUTTA

Premiere 6. september.

Modulf blir mobbet på skolen av de tøffeste gutta - hver eneste dag. Og det synes han faktisk er greit, for da redder han de andre barna. Når Lise flytter inn i nabohuset blir det derimot andre boller. Hun synes Modulf er litt teit, og vil tøffe han opp - til å bli en superhelt.

Modulf får plutselig, og noe ufrivillig, en wingwoman. Regissør Christian Lo har tatt utgangspunkt i en bok av Arne Svingen, og forteller at historien traff ham rett i hjerte. Tema som mobbing og vennskap har vi sett ofte på film, men denne gangen får historien en ny vri - det tulles nemlig med mobbing. Lo forteller videre at "humor er en bedre måte å gå inn på den tematikken på".

Hokus pokus Albert Åberg
Hokus pokus Albert Åberg

HOKUS POKUS ALBERT ÅBERG

Premiere 13. september.

Albert mener bestemt at han er stor nok til å få en hund nå som han har begynt på skolen og snart fyller syv år. Pappa er derimot uenig, og synes Albert fortsatt er alt for liten. Han tyr jo fortsatt til fantasivennen sin Skybert når noe er vanskelig.

Svensk barnekulturs store barndomshelt møter nytt format og ny regissør når Albert Åberg i høst skal bergta et nytt publikum. Med Timbuktu og Ane Brun på soundtracket frir filmen til både den yngre og den nostalgiske garde. Sammen med en karakter det er umulig å ikke bli glad er det vanskelig å se for seg at publikum ikke kommer til å strømme til kinosalene.

Optimistene
Optimistene

OPTIMISTENE

Premiere 27. september.

"Optimistene" er et volleyballag bestående av damer i alderen 66 til 98 år. Vi snakker altså ikke om et jentelag her, men om et lag bestående av damer i sin beste alder, som har trent sammen i 40 år. Akkurat hva de trener mot vet nok ingen, men en dag bestemmer de seg for at det er på tide å faktisk lære seg reglene i volleyball og spille en ordentlig kamp. Motstanderne blir et herrelag fra Sverige, i samme aldersklasse.

Lillemor som spiller på laget, besøker Oslo for å snakke om filmen. Hun kan fortelle om et fantastisk lag hun var med å starte for over fire tiår siden. "Jeg var litt skeptisk til det forslaget med de svenskene, men jeg tenkte at jeg fikk bare hive meg med!". "Optimistene" er valgt til avslutningsfilm under filmfestivalen i Haugesund, og er høstens store feelgood om alderdom på kino.

Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i Gåten Ragnarok
Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen i Gåten Ragnarok

GÅTEN RAGNAROK

Premiere 4. oktober.

Arkeolog Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) klarer ikke å legge fra seg tanken om at mysteriene rundt Osebergskipet kan være større enn vi tror. Med runene "mennesket vet lite", og et skattekart i hånda legger han, kollegaen (Nicolai Cleve Broch) og barna ut på en ekspedisjon som skal vise seg å bli mer spektakulær enn noen kunne drømt om.

Mytene rundt Oseberggraven er mange den dag i dag, og med dette i bakhodet har folka bak "Gåten Ragnarok" spunnet et actionfilm-nett som går filmer som "Indiana Jones" og "Jurassic Park" en høy gang. Hovedrolleinnehaver Hagen er ikke helt fremmed med rollen som oppdager, selv om han selv sier at "Thor (Heyerdahl, red.anm) er Sigurds rake motsetning". Noe som er helt sikkert er hvertfall at hele familien kan glede seg til et actioneventyr som lett kan få oss til å ville granske vår egen historie litt nærmere.

Juliette Binoche i Tusen ganger god natt
Juliette Binoche i Tusen ganger god natt

TUSEN GANGER GOD NATT

Premiere 18. oktober.

Rebecca (Juliette Binoche) er en av verdens fremste krigsfotografer. Ved å følge en kvinnelig selvmordsbomber i Kabul tar hun store sjanser, og blir alvorlig skadet. Vel hjemme hos familien igjen orker ikke hennes nærmeste lenger å leve i usikkerheten.

Regissør Erik Poppe har selv stått med kamera i farlige situasjoner, og forteller således deler av sin egen historie gjennom det kvinnelige alter egoet Juliette Binoche i rollen som Rebecca. "Tusen ganger god natt" er tatt ut til hovedkonkurransen i Montreal.

Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs
Svein Andre Hofsø som Robert Bogerud i Detektiv Downs

DETEKTIV DOWNS

Premiere 25. oktober.

Robert Bogerud har eget detektivbyrå. Men det er jammen ikke lett å få oppdrag, for Robert er også landets eneste privatetterforsker med downs syndrom. En morgen dukker en mystisk kvinne opp med en forsvinningssak - og Robert får oppdraget. Det skal vise seg å være et mørklagt mysterium langt farligere enn man kunne ane!

Svein André Hofsø spiller hovedrollen som Robert, en rolle han fikk gjennom audition. Han møtte publikum under presentasjonen av filmen, og kunne fortelle følgende "Jeg klarte faktisk å vinne hovedrollen. Og det er jammen bra for Bård!". Mannen han sikter til er regissør Bård Breien, som for flere år siden spøkte med at han skulle lage en detektivfilm med en hovedrolle med downs syndrom. Resultatet kan ses på kino fra 25. oktober.

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa
Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

SOLAN OG LUDVIG: JUL I FLÅKLYPA

Premiere 8. november.

Solan, Ludvig og Reodor er tilbake. Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktøren har lovet bygda snø. Når Ludvig ønsker seg det samme setter oppfinner Reodor Felgen i gang med å bygge verdens kraftigste snømaskin!

Karakterene kjenner vi godt, folkekjære Solan og Ludvig. Nå opptrer de i ny drakt, i form av dukkeanimasjon. Frem mot jul skal de igjen glede hele Norge på kino.

Søsken til evig tid
Søsken til evig tid

SØSKEN TIL EVIG TID

Premiere 8. november.

Dokumentaren om det eldre søskenparet Magnar og Oddny fra Kleiva er både varm og poetisk, og viser deres hverdag, en hverdag som er ganske så lik den generasjoner før dem har hatt.

Frode Fimland debuterer som regissør med denne beretningen om en sterk kontrast til det hektiske smarttelefon-livet som leves i byene i dag.

Stig Frode Henriksen i Kill Buljo 2
Stig Frode Henriksen i Kill Buljo 2

KILL BULJO 2

Premiere 20. desember.

Jompa har det med å overleve, og nå er han tilbake. Det har gått fem år siden han sist tok hevn, men noen har igjen gjort han urett. Nå setter han av gårde i retning Thailand, hvor alt er både mer kaotisk, mer blodig og betraktelig mye større.

Mye er større i "Kill Buljo 2", men humoren er fortsatt like tørr. Og det er jo det vi liker. Vi kan trygt si at denne oppfølgeren er etterlengtet - det er på høy tid at Jompa Tormann får bøffe seg litt igjen!