Vinden stiger

Miyazakis siste film på norske kinoer

"The Wind Rises" blir den japanske animasjonsmesterens siste film.

Den norske distributøren Arthaus har sikret seg rettighetene til Hayao Miyazakis "The Wind Rises" (Kaze tachinu), som blir å se på kino i løpet av vinteren/våren 2014.

Den prisbelønte mesterregissøren er grunnleggeren av Studio Ghibli, og har tidligere stått bak moderne klassikere som "Chihiro og heksene" (2001), "Kikis budservice" (1989) og "Min nabo Totoro" (1988). Tidligere i uken under filmfestivalen i Venezia annonserte den 72 år gamle filmskaperen at han nå skal pensjonere seg.

Chihiro og heksene (Spirited Away)
Chihiro og heksene (Spirited Away)

Hans aller siste film "The Wind Rises", som deltar i hovedkonkurransen i Venezia, er et historisk drama som bygger på faktiske hendelser og personer. Handlingen begynner i 1920-tallets Japan, hvor de første frøene til en kjærlighetshistorie sås i forbindelse med det store jordskjelvet i 1923.

Se trailer her

Regissør Hayao Miyazaki
Regissør Hayao Miyazaki

Dette er den første spillefilmen til Studio Ghibli hvor karakterene er basert på ekte personer. Hovedkarakteren Jiro er delvis basert på Jiro Horikoshi, flykonstuktøren som skapte jagerflyet Zero som ble brukt av japanerne under Andre verdenskrig, og forfatteren Tatsuo Hori som levde på samme tid. Samtidig mener noen at Miyazaki har lagt mye av seg selv inn i Jiro-karakteren.

Norsk tittel og nøyaktig premieretidspunkt vil bestemmes senere.