Elin (Eva Röse), Lasse (Kristoffer Joner) og Sara (Sam Sharma) i Villmark

Få høststemning med disse filmene

Med sine vakre farger og lange skygger, mener mange at høsten er den vakreste årstiden. Dette har mang en filmskaper dratt nytte av opp gjennom historien og skapt noen uforglemmelige høstscener. Om det er skrekk eller klassisk høstfølelse som appellerer mest til deg - her er filmer som gir høststemning til tusen:

 1. Meg Ryan og Billy Crystal i Da han møtte henne (When Harry Met Sally)

  Da han møtte henne - eller vennskap og sex

  Vi møter Harry og Sally gjennom 11 år. Det begynner med at de kjører sammen for å studere i New York. På veien diskuterer de sex og vennskap. Harry mener at menn og kvinner ikke kan være venner fordi sex alltid kommer i veien. Kan en mann og en kvinne bli nære venner uten å bli forelsket, eller - i det minste - bli interessert i hverandre seksuelt?

  Høstlig høydepunkt: Filmen har mange av de, men den mest ikoniske er kanskje Harry og Sallys tur gjennom parken, omgitt av blader i vakre høstfarger.

  Mer om filmen

 2. Robin Williams og Matt Damon i Good Will Hunting

  Den enestående Will Hunting

  Will Hunting (Matt Damon) er en 20 år gammel gutt fra sørsiden av Boston som har tilfeldige småjobber i strøket og av og til havner i trøbbel med loven. Men gutten har også utrolige evner; en fotografisk hukommelse og evnen til å løse det vanskeligste matematiske problem.

  Høstlig høydepunkt: Will og professorens (Robin Williams) samtale ute på benken. Ellers er det noe med både Boston generelt, og universitetsmiljøer spesielt, som vekker høststemningen.

  Mer om filmen

 3. Den fantastiske Mikkel Rev

  Den fantastiske Mikkel Rev

  Etter tolv år som rolig og fornuftig familiefar begynner Mr Fox å kjenne på sine dyriske instinkter, og det tar ikke lang tid før han er tilbake i gamle vaner med å stjele mat på nabogårdene. Om ikke lenge er ikke bare han selv og familien i fare, men også alle de andre dyrene i området. Med håndlagd stop-motion teknikk fortelles den kjente historien fra barneboken til Roald Dahl.

  Høstlig høydepunkt: Wes Anderson er kongen av høstfarger. Hele fargepaletten er et høstlig høydepunkt, og i tillegg bedrives det matauk i stor skala. En viktig høstaktivitet som det moderne mennesket av og til glemmer.

  Mer om filmen

 4. Mia Farrow, Barbara Hershey og Dianne West i Hannah og hennes søstre

  Hannah og hennes søstre

  Gjennom utvalgte episoder, utspilt mellom to Thanksgiving-feiringer, skildrer "Hannah og hennes søstre" elegant og empatisk en rekke karakterer som alle konfronteres med noen av livets større utfordringer.

  Høstlig høydepunkt: New York må være verdens beste høstby. Og nesten alle Woody Allens filmer fra denne perioden er skikkelig høststemningsfilmer. Sjekk også "Manhattan" og "Annie Hall".

  Mer om filmen

 5. Russell Means, Daniel Day-Lewis og Madeleine Stowe i Den siste mohikaner

  Den siste mohikaner

  Året er 1757 og kolonikrigen raser mellom Frankrike og England. På vei gjennom krigssonen avskjærer Hawkeye (Daniel Day-Lewis) et bakholdsangrep og redder livet til to offiserdøtre. Cora (Madeleine Stowe) og Hawkeye forelsker seg, men gjennom en lang rekke dramatiske hendelser blir Cora fanget av hevngjerrige Huronere.

  Høstlig høydepunkt: Dypt romantisk, episk og vakkert fotografert. Den erketypiske høstfilmen, både for følelsen den gir og ved at den utspiller seg om høsten i de vakre Adirondack fjellene.

  Mer om filmen

 6. Liv Ullmann i Høstsonaten

  Høstsonaten

  Charlotte Andergast, en internasjonalt framgangsrik pianist, har nettopp mistet sin ektemann, Leonardo. Hans bortgang gjør at hun bestemmer seg for å reise til sin datter, Eva. Der finner Charlotte også sin andre datter, Helena, som hun i sin tid hadde plassert på et mentalsykehus, men som Eva hadde valgt å ta hjem til seg.

  Høstlig høydepunkt: Det ligger i tittelen. Ingmar Bergmans klassisker med Liv Ullmann hører hjemme i høstens ettertenksomme stemning, med dunkle telys og knitrende peis.

  Mer om filmen

 7. Dagen er din (Dead Poets Society)

  Dagen er din

  Engelskprofessoren John Keating (Robin Williams) er en mann som våger å gå utenfor pensum - som opponerer mot skoleautoriteter og gir elevene den undervisning han mener de er best tjent med. På tradisjonsrike Welton Academy blir spesielt syv gutter dypt inspirert av læreren.

  Høstlig høydepunkt: Alle utendørsscener med høstløv og skoleuniformer som virvler utenfor den klassiske skolebygningen.

  Mer om filmen

 8. Jamie Lee Curtis i Halloween (1978)

  Halloween

  John Carpenters kultklassiker fra 1978 ga liv til en langvarig og meget populær grøsserfranchise, og har vært inspirasjonskilde til mang en skrekkfilm. 15 år etter en grusom handling rømmer Michael Myers fra lukket psykiatrisk avdeling og returnerer til hjembyen med onde hensikter.

  Høstlig høydepunkt: Filmen utspiller seg på allehengesaften, og sjangeren hører i sin natur hjemme på høsten.

  Mer om filmen

 9. Chris Hemsworth i The Cabin in the Woods

  The Cabin in the Woods

  Fem venner reiser på helgetur til en bortgjemt hytte langt inne i skogen. Nifse ting skjer.Høres ut som et klassisk grøsseroppsett, ikke sant? Hvis du tror du kan resten av historien må du tro om igjen. For det er mer...

  Høstlig høydepunkt: Skrekkfilmer hører høsten til, og denne gjør det til gangs. Høstblader på bakken i en mørk skog der skumle ting skjer = grøssende høststemning.

  Mer om filmen

 10. Shelley Duvall, Jack Nicholson og Danny Lloyd i Ondskapens Hotell

  Ondskapens Hotell

  Handlingen i Stanley Kubricks kultklassiker er lagt til "The Overlook Hotel", hvor forfatterspiren Jack (Jack Nicholson) blir ansatt som vaktmester for å passe på hotellet over vinteren. Han blir fortalt at det er vanlig at hotellet snør inne i løpet av vinteren, så han og familien må regne med å være totalt isolert i flere måneder. Dette er akkurat hva Jack trenger for å finne inspirasjon og ro til å skrive en ny bok.

  Høstlig høydepunkt: Åpningssekvensen hvor vi beveger oss innover i de dype skogene og det golde, ugjestmilde fjellanskapet. Vinteren kommer. Skrekken kommer. Den skumle musikken og de ubehagelige kameravinklene underbygger grøsset.

  Mer om filmen

 11. Elin (Eva Röse), Lasse (Kristoffer Joner) og Sara (Sam Sharma) i Villmark

  Villmark

  Fem mennesker drar på teambuilding i villmarken. Ved en forlatt teltplass finner de liket av en kvinne - og lar det ligge. Snart går det opp for dem at noe eller noen vokter teltplassen. Marerittet har såvidt begynt.


  Høstlig høydepunkt: Norsk skog og skrekk!

  Mer om filmen

  SE OGSÅ:
  Topp 10 kritikerroste skrekkfilmer
  Anbefalte dramafilmer
  Tips til feel good-filmer