Gåten Ragnarok

Klør etter å vise frem Norges svar på Indiana Jones og Jurassic Park

I høstferien blir det førpremierer over hele landet på den kommende storfilmen "Gåten Ragnarok".

"Gåten Ragnarok" har fått sin dose oppmerksomhet i utlandet etter de første visningene under Fantastic Fest i Texas denne uken. Utenlandske filmblogger strør om seg med skryt som "refreshingly", "norwegian style" og "fun family adventure". Det gjør at produsent Martin Sundland gleder seg litt ekstra til å vise filmen for det norske publikummet.

Les også: Norsk eventyrfilm over dammen

Sundland og Fantefilm Fiksjon har tidligere stått bak suksesser som "Fritt Vilt"-filmene og fjorårets "Flukt". De er altså ikke helt fremmede for spenningsfilm. Til "Gåten Ragnarok" har de hentet inspirasjon fra bautaer innenfor sjangeren:

- Vi har hentet inspirasjon fra filmer som Jurassic Park, Indiana Jones og National Tresure. Alle disse filmene har bøtter av eventyr og spenning i seg. Noen ganger lener du deg trygt tilbake i kinosetet og ler, andre ganger sitter du ytterst på stolen og biter negler. Jeg håper og tror vi har fått til det samme med Gåten Ragnarok,

sier Sundland.

Les også: Slik blir den norske kinohøsten

Gåten Ragnarok
Gåten Ragnarok

Norrønt med noko attåt

I "Gåten Ragnarok" møter vi arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen). Han har viet livet sitt til å løse Osebergskipets gamle mysterier. Osebergskipets historie er kjent for mange, men Sundland mener likevel å kunne overraske kinopublikummet:

- De færreste vet at dette fantastiske funnet fra vikingtiden skjuler en rekke uløste mysterier.

Osebergskipet er en gullgruve om man liker gåter og mysterier, og nettopp en av de mest kjente gåtene viser seg å bli sentral i "Gåten Ragnarok". På et åreblad fant arkeologer ni enslige runer som i ettertid ble oversatt til "Mennesket vet lite".

- Denne setningen, sammen med de mystiske dyrehodene, er blant inspirasjonskildene for filmen, og det er med dette utgangspunktet vi har lekt oss videre.
Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Broch i Gåten Ragnarok
Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Broch i Gåten Ragnarok

Førpremierer i høstferien

"Gåten Ragnarok" har ordinær kinopremiere 4. oktober, men allerede helgen 27. - 29. september og i høstferien vises filmen på en rekke kinoer.

Visningstidspunkter for din kino finner du i kinoprogrammet.