Chris Hemsworth i Thor: The Dark World

Thor-stjerner inspirert av Lofoten

«Thor»-gutta ble inspirert av norske landskapsbilder og 3D-kulisser i storfilmen «The Dark World».

Mye av underlagsbildematerialet i Marvel-eventyret «Thor: The Dark World» (norgespremiere 1. november) ble tatt opp i Lofoten-skjærgården. Det er hovedcastet glad for.

– Effektmakerne våre reiste opp for å filme «det naturlige Åsgård». Alt du ser, er basert på det norske landskapet, forklarer briten Tom Hiddleston, som spiller røveren Loke.
Chris Hemsworth og Natalie Portman i Thor: The Dark World
Chris Hemsworth og Natalie Portman i Thor: The Dark World

Han svarer med et kontant «selvsagt» i hjembyen London når NTB spør om vikingterrenget inspirerte ham til å gjenta guderollen sin etter fjorårshiten «The Avengers».

– Det skadet jo ikke at flere i det lokale crewet het Thor på ordentlig, tilføyer australieren Chris Hemsworth, som spiller helten med hammeren.

Les også: Hollywood låner Lofoten i Thor 2

Realistisk regissør

Regissør Alan Taylor, som har gjort det skarpt på TV-seriefronten med «Game of Thrones», etterstrebet noe «mer realistisk» enn det kollega Kenneth Branagh leverte i originale «Thor».

– Et poeng for meg med mange storfilmer, noe jeg følte med den første her, er at de ikke virker «ekte», forteller han.

Les også: Møt Thors nye fiende

– Det finnes måter å motvirke sånt på. Én var å dra til Island og skyte scener i faktiske omgivelser. En annen var å ta utgangspunkt i Norge og bygge Åsgård oppå landskapsbilder. Da blir det ikke bare på liksom lenger.

Newyorkeren Taylor røper at han gjerne skulle filmet flere av de nevnte scenene i Nordland.

Thor: The Dark World

– Dessverre tillot ikke budsjettet det. Men kystlinja vår er direkte stjålet derfra, kartlagt inn i 3D-modellen vår. Og helikopterbildene bidro til sterkere virkelighetsfølelse, siden de ikke er skapt i et laboratorium. Jeg skulle helt klart vært der med skuespillerne også – det får bli neste gang.

Shakespeare-miks

Denne gangen må Thor gå bak ryggen på gamlefar Odin (Anthony Hopkins) og søke sin tvilsomme broders hjelp for å stagge den fryktinngytende Malekith (Christopher Eccleston). Hiddleston har fått mye ros for Loke-skikkelsen siden han introduserte ham i 2011.

– Jeg er hans største fan, skryter Hemsworth.

– Han har skapt en banditt med mange lag. Samtidig som han er et bøllefrø, er han merkelig nok tiltrekkende og sårbar. Jeg tar av meg hatten for det Tom har fått til.

Se trailer her

Rødtoppen Hiddleston sier han har prøvd å pusle sammen et slags «Best of Shakespeare» under kostymet sitt.

– Loke er en utakknemlig sønn à la Edmund i «Kong Lear». Han er fullstendig hektet på å overta tronen, i tråd med Macbeths ambisjoner. Iago i «Othello» er en mesterlig manipulator, akkurat som ham – mens Cassisus i «Julius Cæsar» har det samme magre, sultne utseendet. Så han er en cocktail av mye rart.

Digger «virkeligheten»

Muskelbunten Hemsworth setter pris på at Taylor – og Lofoten – nå inngår i «Thor»-miksen.

– Ting er blitt mer organiske, hevder han overfor NTB.

– Åsgård er vanskelig å selge som et troverdig sted. Det var målet, at det skulle framstå som en plass du kan besøke. Jeg digger resultatet. Uansett hvor bra teknologien blir, kan du aldri matche virkeligheten.

Flimen har norsk premiere 1. november.