Split-screen og villdyr

Nytt klipp fra Lars von Triers "Nymphomaniac"!

Nylig ble det femte klippet fra Lars von Triers "Nymphomaniac" sluppet på nettet, og det er liten tvil om at dette er det drøyeste – og mest forlokkende hittil. Stacy Martin og Shia LaBeouf slår seg virkelig løs i sengehalmen her, og en umiskjennelig Nicolas Bro borer seg mellom beinene til Martin. Mens en leopard skuler på dem fra sidelinjen. Til orgelmusikk. Velkommen til «Chapter 5: The Little Organ School».

Erotikken som har ligget mer implisitt i de tidligere smakebitene er altså løftet frem i lyset her. Som i tidligere klipp bærer "Nymphomaniac" preg av en komisk undertone, og bildene av leoparden og den nakne mannen i sort/hvitt, kan være de første glimtene av filmens «YouTube-klipp».

Montages har tidligere avslørt at filmen inneholder en rekke arkivopptak, som bidrar til å løsne opp filmen og trekke den ut i overraskende retninger. Disse innslagene er hovedsakelig videoer von Trier har funnet på YouTube. Som et ledd i promoteringen av Nymphomaniac har von Trier snakket om at han lanserer en ny sjanger, kalt "digressionism", og vi er herved et skritt nærmere en forståelse av hva dette innebærer.

Shia LaBeouf, Lars von Trier, Jamie Bell, Udo Kier, Uma Thurman, Willem Dafoe, Stellan Skarsgård, Christian Slater og Charlotte Gainsbourg i et promobilde for Nymphomaniac
Shia LaBeouf, Lars von Trier, Jamie Bell, Udo Kier, Uma Thurman, Willem Dafoe, Stellan Skarsgård, Christian Slater og Charlotte Gainsbourg i et promobilde for Nymphomaniac

Orgelmusikken som akkompagnerer elskoven er – som så mye annet i både "Antichrist", "Melancholia" - en referanse til Andrej Tarkovskij, og er hentet fra Solaris. Temaet stammer fra Johan Sebastian Bachs «Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 639)», og ble bearbeidet av Tarkovskijs faste komponist Eduard Artemyev for filmen.

Hvorvidt split screen-grepet er til stede i selve filmen, eller om det bare har blitt valgt som en morsom måte å sette sammen dette teaser-klippet på vites ikke, men det siste er nok mest sannsynlig.

"Nymphomaniac" vil bli inndelt i to volum, og har norsk premiere 24. januar. Det er fortsatt usikkert om de to delene får premiere samtidig, og våre kilder har fortalt at det etter all sannsynlighet blir den såkalte «katolske versjonen», og ikke «pornoversjonen» med hardcore sex-scener som blir vist i første omgang.

Se de andre klippene her