Ludvig i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

10 grunner til å glede seg til den nye Flåklypa-filmen

Med "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa" (premiere 8. november) returnerer Kjell Aukrusts vidunderlige univers til kinolerretet for første gang siden Ivo Caprinos høyt elskede "Flåklypa Grand Prix" (1975). Kritkerne jubler, mange små og store fans gleder seg stort, men noen er skeptiske fordi klassikeren fra 1970-tallet er så fantastisk bra. Derfor har vi ramset opp noen gode grunner til å gi nye Flåklypa en sjanse!


Vi gleder oss til den nye filmen på grunn av ...  

 1. Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  De vidunderlige sitatene

  I likhet med James Bond har Solan og Ludvig noen ikoniske sitater. Vi husker alle Solans "Dra meg baklengs inn i fuglekassa!" og Ludvigs "Det er fali' det."

  I den nye filmen, som er basert på en liten julefortelling av Aukrust, er det mye morsom tekst, gjensyn med kjente uttrykk og mange nydelige nye replikker å glede seg over, som for eksempel:

  "Kæ sku du i høyden da, Ludvig. Du som blir svimmel ta å ha på dæ tjukke sokker!" (Solan)

 2. Frimand Pløsen og Melvind i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Morsomme nye karakterer

  Noe av det som kjennetegner Kjell Aukrusts univers er de artige, originale og svært så levende karakterene. Denne gangen blir vi kjent med to nye karakterer: Lokalavisas redaktør Frimand Pløsen og hans eneste journalist Melvind.

  Pløsen er en kynisk, stormannsgal og selvopptatt redaktør, som har mistet fullstendig gangsyn når det gjelder god journalistikk, mens den søvnige sportsjournalisten Melvind stort sett bare sover.

 3. Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

  Presseroboten

  "Jul i Flåklypa" er full av morsom mediekritikk, både gjennom redaktør Pløsen og Presseroboten. Den ble laget en gang av Reodor Felgen, og har havnet på lumskt vis i skapet til redaktør Pløsen.

  Se klipp av Presseroboten

 4. Kari-Ann Grønsund gir stemme til Solan Gundersen i Jul i Flåklypa

  Stemmene

  For første gang gjøres stemmene til Reodor, Solan og Ludvig på ekte Alvdal-dialekt, til ære for forfatteren. Stemmene ble spilt inn før animasjonene ble gjort, noe som bidrar til å gjøre uttrykket ekte og naturlig.

  Trond Brænne rakk heldigvis å fullføre stemmen til Reodor Felgen før han gikk bort i vår, mens Kari-Ann Grønsund fyller stemmen til Solan og Trond Høvik er Ludvig. Kåre Conradi er nykommer Redaktør Frimand Pløsen, mens John Brungot er Melvind og Anders Bye gir stemme til Presseroboten.

 5. Dukkene på plass på settet til Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Teknikken

  "Jul i Flåklypa" er laget i stop-motion-teknikk av noen av verdens fremste animatører på området, med imponerende lyssetting og en enorm detaljrikdom på dukkene og settene.

  Alt er gjennomført ned til minste detalj, som for eksempel Reodors Mariusgenser, som er mønsterstrikket med tannpirkere.

  Se bilder av settet og figuerene

 6. Reodor Felgen i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Reodor Felgen

  En genial oppfinner, jordnær og arbeidssom som få - Reodor Felgen er nysgjerrig, trygg og positiv. I 1968 tegnet han den verdensberømte racerbilen Il Tempo Gigante, Norges svar på italienske Ferrari. Vi gleder oss til gjensyn med Reodor!

 7. Ludvig i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Ludvig

  En kjær figur fylt med utpreget pessimisme og frykt for alt som er nytt og fali'. Når kriser oppstår kan man likevel regne med dette fryktsomme og nervøse pinnsvinet, som trosser sin redsel og trår til for å hjelpe andre.

 8. Solan Gundersen i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Solan Gundersen

  Denne fartsglade skjæren med filttøfler er også en favoritt. Evig optimist, nonchalant og en livsnyter på sin hals som han er, hører det også med at han ikke er spesielt arbeidssom av seg. Men han er full av energi og alltid klar for et eventyr.

 9. Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

  Stemningen

  Kjell Aukrusts Flåklypa-univers er helt unikt og vi gleder oss til å tre inn i den spesielle stemningen. Musikken, fargene, detaljene, humoren og varmen - treffer den nye filmen spikeren på hodet er potensialet enormt. Lista ligger høyt!

  Se traileren her

 10. Flåklypa Grand Prix

  En utvidelse av Flåklypas filmatiske univers!

  Vi har fått en herlig racerbilhistorie i klassikeren "Flåklypa Grand Prix" og nå en julehistorie med en snøkanon i "Jul i Flåklypa" - hva blir det neste?

  Kjell Aukrusts Flåklypa-univers har flere historier å by på og vi håper at flere fortellinger vil utbroderes på film. En ny film planlegges for 2016, og det ryktes at selveste Emanuel Desperados (helt til venstre på bildet) er tilbake!

  Se også: Flåklypa er tilbake!