Fra Vi er best!

Moodysson ut av mørket

Filmskaperen Lukas Moodysson feires nå verden rundt for nok en film om tenåringsjenter. – Det finnes nok en nøkkel der, du får spørre min psykoterapeut.

– Du har en?

– Å ja, svarer den svenske regissøren (44), aktuell med humørsprederen «Vi er best!» om tre uimotståelige, oppkjeftige 13-åringer som starter punkband i 1982 og trosser alle. Den er basert på kona Cocos selvbiografiske tegneserieroman.

For selv følte Lukas Moodysson seg aldri hjemme i punken.

– Den var for maskulin. Coco var tøffere enn meg, jeg hadde sikkert vært redd henne om vi hadde møttes som tenåringer, sier han og medgir at han kjenner seg mer igjen hos jentene.

Moodysson fastslår selvironisk at hadde man kjørt en omvendt versjon av Bechdel-testen – som i utgangspunktet måler en films kvinnerepresentasjon – på «Vi er best!», skulle den ikke passert.

– I filmen finnes det én samtale mellom to gutter, og de snakker om hvem de liker best av de tre jentene! sier han med et smil.

Les også: Moodysson klar med ny film

Fra Vi er best!
Fra Vi er best!

Mørketid

Lukas Moodysson skapte seg et navn en gang for alle med «Fucking Åmål», hans debutfilm fra 1998, fulgt av «Tillsammans» i 2000 om et 70-tallskollektiv. Siden tok han seg en lengre tematisk runde med filmene han laget, inn i mørkere temaer, samtidig som han skrev bøker som «Døden & Co» og «Tolv månader i skugga».

Med «Vi er best!» har mange anmeldere ønsket ham velkommen tilbake. Til og med Coco Moodysson skrev i filmens pressemateriale om ektemannen at «han hadde gått lenge rundt og sett lei seg ut og skrevet triste bøker om sin døde pappa».

– Jeg er stolt over bøkene, men de var stillferdige, triste og meditative. Nå var det på tide å gjøre noe morsomt, slik man trenger iblant

, sier Moodysson til NTB.

– Det er en grense for hvor mye jeg kunne snakke om livets sørgelighet. Jeg opplever ofte det paradoksale i at når man har det bra, er det lettere å gjøre mørke ting – at man har lettere for å åpne seg for det mørkere i livet, sier Moodysson.

Og bekrefter det underforståtte som er i ferd med å synke inn:

– Denne filmen laget jeg i en tid hvor det skjedde fæle ting. Da ville jeg lage noe som folk følte seg bedre av.

Fra Vi er best!
Fra Vi er best!

– Tok meg friheter

Det gjør man når man går og ser «Vi er best!». Bestevenninnene Klare og Bobo rekrutterer kristne Hedvig på gitar når de får for seg at de skal starte punkband – bare for å rappe øvingstiden til heavybandet til de eldre gutta.

– Noe av det første jeg gjorde, var å døpe om karakteren fra Coco, som i tegneserieromanen, til Bobo, sier han og forklarer:

– Både fordi det var mer androgynt, men også fordi det var svært viktig at jeg ikke hadde for stor respekt for det Coco hadde laget. Jeg tok meg friheter, endret masse detaljer. Men begge synes vi at stemningen og følelsene ligger svært nær det hun skildret.

For selv om jentene møter sine utfordringer og ingen liker musikken deres, har de en sterk tro på seg selv, og en glede i det de gjør.

– Filmen handler mye om ønsket å skape, om drivkraften bak kunst, som jeg kjenner jeg meg igjen i, sier Moodyson:

– Når gymlæreren deres er dum, lager de en låt. Når jeg ser noe som opprører meg, får jeg lyst til å lage film om det. Jeg liker også at de kaster seg uti noe uten helt å vite hva de gjør.

Se traileren på "Vi er best!" her

Fra Vi er best!
Fra Vi er best!

Datteren med

Det er nå Lukas Moodysson røper at han fremdeles føler seg usikker, fremdeles ikke er fornøyd med seg selv og sine verk. Til tross for priser og suksess.

– Denne forvirringen er det viktig å beholde. Man må ikke bli bekvem, men hele tiden utfordre seg selv. Jeg tenker på én million prosjekter hver dag. De jeg gjennomfører, er gjerne de jeg følte motstand mot i starten – som skavet og føltes vanskelige.

Om hans nyeste film har noe budskap? Ikke egentlig, medgir trebarnsfaren Moodysson, som lot den yngste – og eneste datteren – spille Hedvigs lillesøster.

– Det er viktig å si til alle, kanskje særlig unge jenter, at de ikke må søke bekreftelse hos andre, men finne den hos seg selv.

"Vi er best!" har norsk kinopremiere fredag 15. november.