Hunger Games: Catching Fire

Hunger Games-feberen herjer igjen

Bøkene og filmene om ungdommene som kjemper for livet i ren gladiatorstil er blitt et verdensomspennende fenomen. Nå kommer den andre filmen i den rå «Hunger Games»-serien, og mange unge hjerter gleder seg.

Selve konseptet plottet bygger på, er ufattelig grusomt: I en futuristisk verden forstår makthaverne at folket trenger brød og sirkus. For at bermen skal glemme sulten lager de en helt spesiell type underholdning. De slipper en gjeng ungdommer løs i villmarka – for å drepe hverandre.

Men skuespillerne som er ute på promoturné for andrefilmen, «The Hunger Games: Catching Fire», mener det ikke er snakk om spekulativ vold.

– Forfatteren og regissørene er ikke ute etter å rosemale eller utbrodere voldsscenene. Visst er dette et rått univers, men det er ikke kynisk og spekulativt. Vi heier alle på de gode kreftene, og det som skjer i filmen er ofte inspirert av virkeligheten.

Elizabeth Banks i Oslo for promotering av

Les også: Vi møtte Hunger Games-stjernene

Det sier Elizabeth Banks som spiller fargeklatten Effie i filmserien.

– Jeg har et sterkt forhold til bøkene, jeg hadde lest alle før jeg fikk rollen. Å få lov til å være filmens «comic relief», det elsker jeg. Komedie har alltid vært min greie.

Vi må likevel spørre om hun aldri blir irritert på Effie, som er overfladisk og glatt til bristepunktet, mens verden rundt henne fortoner seg som et helvete.

Effie (Elizabeth Banks) og Peeta (Josh Hutcherson) i The Hunger Games: Catching Fire
Effie (Elizabeth Banks) og Peeta (Josh Hutcherson) i The Hunger Games: Catching Fire

– Uten Effie hadde det jo vært helt mørkt. Hun holder humøret oppe, det må du bare beundre, ler den amerikanske skuespilleren.

Se trailer her

Leken og lett tone

«Hunger Games»-universet er blitt et fenomen på linje med «Twilight». Den første filmen kom i fjor, og åpnet til rekordbesøk i USA. Her hjemme sto ungdommene nylig i lange køer for å sikre seg de gjeveste billettene til oppfølgeren når «Catching Fire» får premiere 20. november.

Katniss (Jennifer Lawrence) i The Hunger Games: Catching Fire
Katniss (Jennifer Lawrence) i The Hunger Games: Catching Fire

Filmens store stjerne Jennifer Lawrence har rukket å vinne Oscar siden sist.

– Diva? Jennifer? På ingen måte. Hun setter riktignok tonen på filmsettet, men det er en veldig leken og lett tone,

fremholder Banks med et gjesp. Hun innrømmer at det tar på å være på promoturné, men vil ikke klage.

– Det er et eventyr å være en «Hunger Games»-jente. Vi må jobbe hardt, men det er helt greit, understreker hun.

I Norge har Banks selskap av skuespillerne Sam Claflin og Jena Malone, som begge spiller deltakere i et sinnssykt realitykonsept der bare en av deltakerne kommer levende fra det.

Sam Claflin, Jena Malone og Elisabeth Banks besøkte Colosseum kino
Sam Claflin, Jena Malone og Elisabeth Banks besøkte Colosseum kino

Se alle bildene fra premierefesten!

Forfatteren Suzanne Collins har solgt ufattelige 50 millioner bøker i serien om det dystopiske samfunnet. Hun har i intervjuer uttalt å ha hentet inspirasjon fra romerske gladiatorkamper, samtidens realityserier (som «Surviver»), Nazi-Tyskland, barokken, Dickens' London og irak-krigen

– Det finnes ingen andre filmer som «Hunger Games»-filmene. Du har aldri sett noe lignende før, og det er grunnen til at de er blitt så voldsomt populære,

mener Banks.

– Fantastiske kulisser

Hun legger til at filmene kan tilfredsstille ulike typer kinogjengere.

– Det er en kul actionfilm. Man kan også se den som en overlevelseshistorie. Kanskje er man bare fascinert av den sterke heltinnen, Jennifers prestasjoner er alene verdt et kinobesøk. Videre byr filmen på noen utrolige kulisser og landskap dersom du liker science fiction. Alt er sømløst sydd sammen til en superspennende historie.

Hunger Games: Catching Fire

Man skulle tro at Banks og hennes motspillere spilte mot grønn skjerm store deler av tiden, men slik er det ikke, bedyrer hun.

– Det er bygget fantastisk interiør og eksteriør til filmene. Distrikt 12, lyntoget, heisene, lysbordene – de finnes på ordentlig. Når vi har så mye virkelig å spille på, så gir det en ekstra dimensjon til oss skuespillere. Vi får virkelig anledning til å leve oss inn i denne verdenen, sier Banks – som er den i filmserien med de mest spektakulære kostymene.

– Det er ikke akkurat behagelige kjoler de trer på meg. Men slik er Effie, barokk, overdådig og en sterk kontrast til de fattige – og fullt innstilt på å lide for skjønnheten, blunker Banks.