Hjemme alene

15 klassiske julefilmer

Her er filmene som fyller de mange hjem med julestemning:

 1. Bill Nighy i Love Actually

  Love Actually

  Englands ferske statsminister (Hugh Grant) faller hodestups for en av sine ansatte øyeblikket etter at han inntar statsministerboligen. En forfatter (Colin Firth) rømmer til Syd-Frankrike for å lege sitt knuste hjerte, og finner Kjærligheten i en innsjø. En trygt gift kvinne (Emma Thompson) mistenker at ektemannen (Alan Rickman) er i ferd med å gå fra henne. En nygift kvinne (Keira Knightley) feiltolker signalene hun får fra brudgommens beste venn.

  I London, på julaften, vikles alle disse menneskenes skjebner sammen...

  Se hvor du kan streame filmen her

 2. Alene hjemme

  Alene hjemme

  Da Kevins familie dro på ferie, glemte de én liten detalj: Kevin! Åtte år gamle Kevin (Macaulay Culkin) har akkurat blitt mannen i huset, og får det travelt med å gjøre huset klart til jul. Men det er ikke julepunt og dekorasjoner han fyller stuene med. To klossete innbruddstyver er nemlig i gang med å bryte seg inn, så Kevin stiller opp ett imponerende batteri av feller for å gi dem en ordentlig velkomst!

  Se hvor du kan streame filmen her

 3. Hjelp, det er juleferie!

  Hjelp, det er juleferie!

  Clark Griswald har en drøm for sin familie. Han vil se snøen falle på sitt opplyste julehus. Inne skal flammen gløde i peisen og et skinnende juletre skal fylle stuen mens familien står samlet rundt pianoet for å synge julesalmer.

  Men dessverre kan snøen være glatt, de sammensurrede lysene kan stjele for mye elektrisitet, og treet kan være velsignet med for store og lange grener. For familien Griswald blir det langt mellom drømmen og virkeligheten, men så er ikke Clark kjent for å la seg knekke så lett!

  Se hvor du kan streame filmen her

 4. Tre nøtter til Askepott

  Tre nøtter til Askepott

  Denne østtysk-sjekkoslovakiske eventyrfilmen fra 1973 har av en eller annen grunn blitt fast inventar på norske TV-skjermer hver jul (siden 1996). Historien om tjenestejenta som vinner prinsen og halve kongeriket er velkjent for de fleste, og Knut Risans fortellerstemme/dubbing er like lun som den er latterlig. I skrivende stund er den ikke å finne i NRKs nettspiller (den vises på TV 11:00), men den kan leies!

  Se hvor du kan streame filmen her

 5. Reisen til julestjernen

  Reisen til Julestjernen

  Lille prinsesse Gulltopp forsvinner fra slottet på selveste julenatten. Hun har gått ut i skogen for å finne julestjernen, som hun ønsker seg av hele sitt hjerte. Når kongen og dronningen får vite at Gulltopp er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen, og kongen forbanner julestjernen. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet.

  Mange år senere kommer den omreisende Sonja (Hanne Krogh) til slottet - og hun tilbyr seg å finne julestjernen til kongen. Kan jenta befri landet fra sorgen?

  Se hvor du kan streame filmen her

  Sjekk også ut Nils Gaups gjeninnspilling fra 2012 - "Reisen til julestjernen" - og hvor den kan streames her.

 6. Taylor Momsen og Jim Carrey i Grinchen

  Grinchen Norsk tale

  Den gretne Grinchen (Jim Carrey) besøker innbyggerne i Hvemvik for å gi dem en smak av hans egen "julefeiring". På vei inn til byen treffer han på lille Cindy, den eneste som stiller spørsmålstegn ved julehøytiden. Er det slik at Hvemingene er så opphengt i gavekjøp, juletrepynting og kakebaking at de glemmer julens egentlige mening?

  Cindy bestemmer seg for å ta saken i egne hender ved å forsøke å finne ut så mye hun kan om Grinchen. Hvem er han, hvorfor hater han julen så mye og hvorfor er det så mange som misliker ham? Hennes uskyldige spørsmål setter hele Hvemvik på hodet. Men de to sjelene forenes og ender med å sammen lære julens egentlige mening.

  Se hvor du kan streame filmen her

 7. Med Grimm og Gru

  Med Grimm og Gru

  Klassikeren fra 1976 leverer en særpreget rockeoperatolkning av brødrene Grimms kjente eventyr om ulven og de syv geitekillingene. Den store stygge ulven Titi Suru og hans venner planlegger å kidnappe fru Radas geitekillinger mens hun er på butikken, og presse henne for en bag full av gull! Men fru Rada får hjelp fra uventet hold.. Filmens originaltittel er "Ma-Ma", men den er kanskje mest kjent som "Rock'n Roll Wolf".

  Kultfilmen går som regel på TV i julen, og vises gjerne også på cinemateker.

  Se hvor du kan streame filmen her

 8. Ben Redic Fy Fazan, Emanuel Desperados, Ludvig, Reodor Felgen og Solan Gundersen i Flåklypa Grand Prix

  Flåklypa Grand Prix

  Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør Reodor Felgen og hans to assistenter.

  Ivo Caprinos klassiske animasjonsfilm fra 1975 handler ikke om jul, men går likevel fast på TV lillejulaften.

  Sjekk også ut "Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa" fra 2013, "Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa" fra 2015 og "Månelyst i Flåklypa" fra 2018.

  Se hvor du kan streame filmen her

 9. James Stewart i Livet er vidunderlig

  It's A Wonderful Life

  George Bailey (James Stewart) er en vanlig mann i en småby. Han synes livet er blitt tungt og vanskelig og tenker på å gjøre det slutt. Da kommer en engel og viser ham hvordan verden hadde sett ut for familien og vennene hans om ikke han hadde vært til. "It's a Wonderful Life" (1946), som er den amerikanske tittelen, er for mange amerikanere den ultimate julefilmen.

  Se hvor du kan streame filmen her

 10. Et lite juleeventyr

  Et lite juleeventyr

  Ina gleder seg veldig til jul. Det gjør bamsen hennes NoNoo også, men en dag blir han borte på T-banen. Selv om de leter lenge er NoNoo ikke å finne noe sted. Pappa sier han kjøpe en ny bamse til Ina, men en ny bamse er vel ikke som NoNoo? Heldigvis finner en eldre mann bamsen og leverer den på posten, men der blir den også borte. Og uten å vite hvor det ender havner NoNoo på en lengre reise som tar ham med rundt omkring i nesten hele landet.

 11. Tante Pose

  Tante Pose

  Det er julefeiring hos sorenskriver Pals, og forelskelsen blomstrer opp mellom hans to vakre døtre og to unge studenter på julebesøk. Husdragen, Tante Pose, er mistenksom og forarget over de unges oppførsel, og lager et fryktelig oppstyr. Men Tante Pose ønsker selv å bli gift, og kaster seg over den blyge sakfører Plum!

 12. Og så kom posten

  Men så kom posten

  Kris Kringle arbeider som julenisse i et varehus. Han er selve inkarnasjonen av julenissen, og bringer glede og julestemning til alle som besøker butikken. Spesielt god kontakt får han med en seks år gammel jente. Men moren hennes tror ikke på eventyr, og Kris går rettens vei for å bevise at han er julenissen.

  Oscarvinneren "Miracle on 34th Street" kom ut i 1947 og i 1994 ble det gjort en nyinnspilling av filmen.

  Se hvor du kan streame filmen her

 13. Polarekspressen

  Polarekspressen

  På julekvelden ligger Chris i sengen og tviholder på troen om at julenissen skal avlegge en visitt. Plutselig hører han et dundrende brøl. Når Chris fjerner duggen fra vinduet får han se noe vidunderlig og nesten uvirkelig: et skinnende svart tog stanser på gaten utenfor.

  Chris skynder seg ut, bare iført pyjamas og tøfler. Der møter han konduktøren, som ser ut til å vente på ham. "Nå, kommer du?" spør konduktøren. "Hvor?" spør Chris. "Til Nordpolen, så klart. Dette er Polarekspressen!"...

  Se hvor du kan streame filmen her

 14. Et førjulsmareritt

  Gresskarkongen Jack Skellington lever i den dystre Halloweentown i underverdenen, og er fornøyd med all den skrekken han kan spre. En dag oppdager han Christmastown, en fargerik og lykkelig verden preget av lek og moro. Dette gjør Jack misunnelig, og han planlegger å kidnappe julenissen for å sette sitt preg på julen. En aksjon må settes igang for å hindre at dette skjer!

  Se hvor du kan streame filmen her

 15. Kvitebjørn kong Valemon

  Kvitebjørn kong Valemon

  I Vinterlandet - et kaldt, men vakkert og godt land med evig snø - lever den gamle kongen fredelig sammen med sine tre døtre. Han er glad i dem alle, men elsker den yngste aller mest, fordi hun minner om hans avdøde dronning. Den yngste kongsdattera (Maria Bonnevie) har mange lengsler i seg, og i en drøm ser hun en prins i en blomstrende eplehage...

  Se hvor du kan streame filmen her