Martin Freeman - Hobbiten: Smaugs ødemark

Smaug gjør sitt inntog

Hvis du vil erte på deg en drage, kall den «en snegle».

Det gjør dvergenes konge, Thorin Eikenskjold i «Hobbiten: Smaugs ødemark», og lykkes til fulle: Ildspruten står, og gullskattene skvetter, når Smaug viser seg i sin fulle prakt og makt – og raseri.

For i denne midtre delen av trilogien får kinopublikum omsider møte den fryktede dragen, som man fikk en liten forsmak på i første film ut: I form av øyet som åpnet seg, der Smaug lå og sov under Ensomfjellet.

Richard Armitage er Thorin Oakenshield i Hobbiten: Smaugs ødemark
Richard Armitage er Thorin Oakenshield i Hobbiten: Smaugs ødemark

Og det er et staselig syn – det kan trygt loves.

Glem tidligere filmdrager, regissør Peter Jacksons skjellkledde, flammesprutende, veltalende, truende Smaug, overgår dem alle.

Se stor bildeserie fra filmen

Glede seg

Tirsdag kveld var førpremieren for «Hobbiten: Smaugs ødemark» satt i Oslo, før kinoer rundt i landet fulgte på med midnattsvisninger frem mot den forjettede datoen 11. desember. For fansen har ventet i ett år på å få vite mer om ferden til Bilbo, Gandalv og de 13 dvergene.

Les også: Dette synes kritikerne om Smaugs ødemark

Og ikke er det slutt ennå: Eventyret avsluttes først 17. desember neste år, når tredje og siste film kalt «Hobbiten: Fram og tilbake igjen» fullfører storverket.

Martin Freeman - Hobbiten: Smaugs ødemark
Martin Freeman - Hobbiten: Smaugs ødemark

Ikke verst å få ut av en bok på 283 sider, opprinnelig ment for barn. Nå er filmtrilogien også atskillig mørkere enn J.R.R. Tolkiens opprinnelige bok, der tonen igjen var muntrere enn i den skjebnetyngre «Ringenes Herre», med vekt på det som finnes av actionscener.

Beorn i Hobbiten: Smaugs ødemark
Beorn i Hobbiten: Smaugs ødemark

Derfor kan kinopublikummet glede seg til dramatiske kampscener mot orker og deres mørke herre, så vel som menneskeetende edderkopper, et møte med den bjørnerå hamskifteren Beorn (Mikael Persbrandt med mer pels enn godt er) – og altså Smaug.

Bare øyet

Peter Jackson og filmselskapet har holdt kortene tett inntil brystet når det gjelder Smaug. Lenge var det gigantiske øyet med den glødende pupillen det eneste man fikk se. Første gangen da mer av det CGI-skapte vesenet ble avslørt, var da Air Newzealand i starten av forrige uke viste frem et av sine fly – dekorert med et 54 meter langt bilde av Smaug som slynger seg rundt flykroppen.

Smaug er dekket av gull i Hobbiten: Smaugs Ødemark
Smaug er dekket av gull i Hobbiten: Smaugs Ødemark

Antagelig vet Peter Jackson og filmselskapet at effekten blir størst og kinogjengerne hopper mest i setene sine, når Smaug avduker seg selv et langt stykke ut i andre film – heller enn å røpe ham stykkevis og delt på forhånd.

Som den vise, gamle dvergen Balin sier:

– Det var ikke et jordskjelv, gutten min. Det var en drage.

Tveegget sverd

– Det er en enorm mengde med forventninger til denne karakteren, noe som er et tveegget sverd. Fordi dersom vi ikke leverer når det kommer til Smaug, er vi i kjempetrøbbel, har Jackson uttalt. Han gav kunstnerne på Weta-verkstedene frie hender til å skape dragen, men var klar på én ting fra starten av:

– Jeg ville ha ham til å være enorm, mye større enn du noensinne ville forestilt deg. Jeg ville at størrelsen hans alene ville være skrekkinngytende for en liten hobbit, i tillegg til hans intelligens og sluhet.

Benedict Cumberbatch gir stemme til Smaug
Benedict Cumberbatch gir stemme til Smaug

Se også: Cumberbatch gir alt i stemmeinnspillingen

Og akkurat som med Gollum i «Ringenes Herre»-innspillingen, hadde Smaug sin skuespiller som lånte både stemme og til dels bevegelser til karakteren: Nærmere bestemt Benedict Cumberbatch.

Og Cumberbatch, kjent fra «Sherlock Holmes»-serien, dro til dyreparken på studietur, røpet han på pressekonferansen for «Hobbiten: Smaugs ødemark» i Los Angeles tidligere denne uken.

Mer Smaug

– Jeg dro til reptilhuset i London Zoo, forteller han ifølge Toronto Sun: – Så dro jeg til New Zealand, hvor jeg fikk Peters innspill og begynte å leke som en unge i motion capture-studioet. Man har en forestilling om et slangeaktig reptil som kan puste ild og fly. Og jeg er et tobent, ganske begrenset pattedyr. Men jeg klemte sammen bena, brukte hendene mine som klør og kastet hodet bakover. Det var faktisk en ganske morsom måte å jobbe på.

For ifølge filmselskapets notater, så utforsket Cumberbatch Smaugs bevegelser fysisk, for å finne rette stemme og uttrykk. Og det er ifølge regissør Peter Jackson litt av en utfordring, for da J.R.R. Tolkien skapte Smaug, lot han dragen få en særegen personlighet.

– Han er ikke bare en drage som kan snakke og vil spise folk, han er dessuten psykotisk og svært, svært intelligent,

sier Jackson.

Uten å røpe for mye: Kinogjengerne har ikke sett Smaug for siste gang, når de øre av 3-D-opplevelser i 161 tettpakkede minutter vandrer ut av kinosalen.