Helter fra filmåret 2013: Katniss, Ludvig og Bilbo

Kinotoppen fra 2013

2013 har vært et morsomt, engasjerende og ikke minst svingende filmår. Etter en rolig start har vi fått en forrykende avslutning besøksmessig, med publikumsfavorittene "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa", "The Hunger Games: Catching Fire" og "Hobbiten: Smaugs ødemark".
 

Mot slutten av 2012 tippet vi hvilke filmer som ville trekke flest kinogjengere i 2013, med noen treff og en del bom. Nå er tallenes tale klar.
 

Disse filmene trakk flest kinogjengere i 2013:

 1. Planes

  Fly 3D (norsk tale)

  Besøkstall: 172 783

  Fra en verden over "Biler" kom Disneys "Fly", en spenningsfylt 3D-animert historie om Dusty, propellflyet med høydeskrekk som drømmer om å konkurrere som et jagerfly.

  Norske stemmer er ved blant andre Jan Gunnar Røise, Espen Beranek Holm, Samsaya og Rein Alexander.

  Les også: Historien bak Pixar

 2. Henry Cavill i Man of Steel

  Man of Steel (3D)

  Besøkstall: 173 923

  Tidenes mest kjente superhelt - selveste Supermann, aka Clark Kent - har returnert til kinolerretene. Regien er ved Zack Snyder, mens Christopher Nolan, kjent for The Dark Knight-trilogien, er produsent og Henry Cavill spiller hovedrollen.

  Les også: Supermann møter Batman på film

 3. Bruce Willis og Jai Courtney i A Good Day to Die Hard

  A Good Day to Die Hard

  Besøkstall: 178 024

  Bruce Willis er tilbake som en av vår tids store actionhelter John McClane. Også denne gangen havner den hardnakkede New York-politimannen på feil plass til feil tid, etter å ha reist til Moskva for å hjelpe sin sønn Jack (Jai Cortney).

  Les også: 25 år med John McClane

 4. Mike i Monsteruniversitetet

  Monsteruniversitetet 3D (norsk tale)

  Besøkstall: 180 581

  I "Monsteruniversitetet" møter vi igjen Mike og Sully, partnerne fra Pixars "Monsterbedriften". Denne gangen utspiller handlingen seg tilbake i studentdagene til de to monstrene, på en tid da de ikke var fullt så gode venner.

  Se også: De beste Pixar-filmene

 5. Jamie Foxx som Django i Django Unchained

  Django Unchained

  Besøkstall: 182 542

  Quentin Tarantinos første westernfilm utspiller seg i sørstatene to år før den amerikanske borgerkrigen. Her slår slaven Django (Jamie Foxx) seg sammen med dusørjegeren Dr. King Schultz (Christioph Waltz), med hver sin agenda.

  Les også: Ingen kan temme Tarantino

 6. Smurfene 2

  Smurfene 2 (3D, norsk tale)

  Besøkstall: 185 986

  I animasjonfilmen "Smurfene 2" skaper den onde trollmannen Gargamel et par småslemme Smurfelignende skapninger; Rampene. Han håper disse vil hjelpe ham å utnytte den mektige og magiske Smurfeessensen.

  Se også: Barnefilmene i 2014

 7. Mormor i Mormor & de 8 ungene spilles av Marit Opsahl Grefberg

  Mormor og de åtte ungene

  Besøkstall: 187 970

  Dette er historien om Mona på 7 år og familien hennes som får overraskelsesbesøk av Mormor som i all hemmelighet har reist fra gamlehjemmet. Så blir familiens lastebil borte - og sammen legger Mona og Mormor ut på tur i byen, på jakt etter tyven.

  Les også: Sjarmbomben "Mormor og de åtte ungene"

 8. Brad Pitt i World War Z

  World War Z (3D)

  Besøkstall: 188 639

  Når en zombieepidemi bryter ut og sprer seg lynraskt verden over, får Gerry Lane (Brad Pitt) i oppdrag å finne ut hva som forårsaket det første utbruddet. I et intenst kappløp med tiden må han reise fra kontinent til kontinent på jakt etter svaret.

  Filmen er basert på Marx Brooks' bestselgende romanen med samme navn.

  Se også: Topp 10 zombiefilmer

 9. Frost

  Frost

  Besøkstall: 212 453

  Når en trolldom forhekser et kongedømme til evig vinter, bestemmer den uredde optimisten Anna, seg for å legge ut på en episk reise for å finne sin søster Elsa, Snødronningen og sette en stopper for hennes iskalde forbannelse. Med seg på reisen har hun den erfarne fjellfareren Kristoffer og hans gode venn, reinsdyret Svein.

  Les også: Disneys Frost overlegen på kino i julen

 10. Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen spiller Karsten og Petra

  Karsten og Petra blir bestevenner

  Besøkstall: 218 133

  "Karsten og Petra blir bestevenner" er en fargerik, glad og fantasifull film basert på Tor Åge Bringsværds kjente barnebøker. Sammen med Frøken Kanin og Løveungen drar Karsten og Petra på små og store eventyr, men en dag blir Frøken Kanin borte.

  Se også: "Karsten og Petra på vinterferie" kommer i 2014

 11. Bradley Cooper, Zach Galifianakis og Ed Helms i The Hangover Part III

  The Hangover Part III

  Besøkstall: 218 488

  Regissør Todd Phillips har fått med seg "The Wolfpack" på en ny, crazy reise i dette avsluttende Hangover-kapittelet. Når det verken er bryllup eller utdrikning, hva kan da gå galt?

  I rollene møter vi igjen Bradley Cooper, Justin Bartha, Zach Galifianakis og Ed Helms.

 12. Rive Rolf (Wreck-It Ralph)

  Rive-Rolf 3D (norske stemmer)

  Besøkstall: 232 835

  Vi møter videospill-skurken Ralph, stemmegitt av John C. Reilly i originalen og Asgeir Borgemoen i den norske versjonen , som drømmer om å være helten. Han setter i gang med å oppfylle drømmen sin, men skaper straks kaos og ødeleggelse i arkaden hvor han bor. Hans eneste håp er å få hjelp av Vanellope von Schweetz, en ung bråkmaker-"feil" fra et bilspill.

  Les også: Retro slår an

 13. Croods

  Croods (3D, norsk tale)

  Besøkstall: 246 691

  Animasjonsfilmen forteller historien om familien Crood som legger ut på deres livs reise da hulen som alltid har beskyttet dem fra farer blir ødelagt. Med reisen gjennom det spektakulære landskapet oppdager familien Crood en verden full av fantastiske skapninger - og deres fremtidsutsikter blir endret for alltid.

  Les også: Tredje runde med Kung Fu Panda

 14. Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Broch i Gåten Ragnarok

  Gåten Ragnarok

  Besøkstall: 250 570

  Arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) har viet sitt liv til å løse de 1000 år gamle mysteriene fra Osebegskipets gravkammer. Når han finner spor som peker mot den største myten av alle; myten om Ragnarok, blir Sigurd besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang.

  Les også: Fra en eventyrer til en annen

 15. Grusomme meg 2

  Grusomme meg 2 (3D, norsk tale)

  Besøkstall: 267 122

  Gru lever nå et lykkelig liv sammen med den nye familien sin og har bestemt seg for å gi sin skurkefortid på båten, og heller konsentrere seg om å bli en ærlig, hardtarbeidende familiefar. Hans nye virksomhet er gele - i alle mulige fasonger og smaker! Ting går naturlig nok ikke helt som planlagt med skurkepensjoneringen...

  Les også: Disse animasjonsfilmene kjemper om Oscar

 16. Paul Walker i Fast and Furious 6

  Fast & Furious 6

  Besøkstall: 273 485

  Vin Diesel, Paul Walker og Dwayne Johnson er tilbake, sammen med resten av stjernegalleriet fra Fast & Furious-filmene, i den mest actionfylte av alle filmene i serien hittil. Denne gangen går turen til London for å bekjempe en livsfarlig gangsterboss.

  Les også: Fast & Furious 7 utsettes

 17. Robert Downey Jr. i Iron Man 3

  Iron Man 3 (3D)

  Besøkstall: 292 389

  I tredje runde med Iron Man, aka Tony Stark (Robert Downey Jr.), må den selvhevdende, men briljante industrimannen/superhelten måle krefter med en fiende med ubegrenset makt.

  Se også: Funfacts om Iron Man 3

 18. Josh Hutcherson som Peeta Mellark og Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i The Hunger Games: Catching Fire

  The Hunger Games: Catching Fire

  Besøkstall: 322 473

  På seiersturnéen merker Katniss seg et ulmende opprør blant folket i distriktene. Capitol har fremdeles full kontroll og President Snow fortsetter forberedelsene til de 75. årlige dødslekene; Kvartsekel-spillet - en konkurranse som kan forandre Panem for alltid.

  Se også Fansens dom over Catching Fire

 19. Martin Freeman - Hobbiten: Smaugs ødemark

  Hobbiten: Smaugs ødemark (3D)

  Besøkstall: 478 861

  I "Hobbiten: Smaugs ødemark" fortsetter det store eventyret til hobbiten Bilbo. Sammen med trollmannen Gandalv den Grå og tretten dverger ledet av dvergeprinsen Thorin Eikenskjold fortsetter de det farlige oppdraget om å gjenerobre Ensomfjellet og det legendariske dvergekongeriket Erebor.

  Les også: Smaug gjør sitt inntog

 20. Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

  Besøkstall: 853 868

  Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktør Frimand Pløsen har lovet bygda snø. Når Ludvig ønsker seg det samme, så er ikke oppfinner Reodor Felgen vanskelig å overtale til å bygge verdens kraftigste snømaskin. Men så forsvinner Reodor, og så forsvinner snømaskinen, og da må Solan og Ludvig stelle i stand til jul alene. Dessuten må de redde Flåklypa fra tidenes verste snøstorm.

  Se også: De mest sette norske filmene i 2013