Stig Henrik Hoff i Glassdukkene

Vårens norske kinofilmer

Snø, sjalusi, synstap, zombier og promp preger vårens norske kinofilmer.

"Mye tyder på at uttrykket "film er best på kino" fortsatt gjelder", konstaterte direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, til en fullsatt sal som ventet spent på å se hva den norske filmvåren hadde å by på.

Og det er ikke rent lite vi har i vente. 15 norske filmer har planlagt premiere i årets første halvår. Blant premierene finner vi godbiter innenfor flere sjangre, regi- og skuespillerdebutanter, veteraner og gledelige gjensyn.

Dette er vårens norske filmer på kino:

Mia Helene Solberg Brekke i Kule kidz gråter ikke
Mia Helene Solberg Brekke i Kule kidz gråter ikke

KULE KIDZ GRÅTER IKKE

Premiere 10. januar

Det norske filmåret sparkes i gang av en sterk norsk barnefilm som spiller på hele følelsesregisteret. Anja går i 7. klasse og elsker fotball. Gutta i klassen er derimot ikke like begeistret for å ha jenter på laget, og spesielt ikke Jonas, som Anja har et godt øye til. Når Anja får diagnosen leukemi endrer alt seg, og positivitet, mot og vennskap blir ekstra viktig.

Regissør Katarina Launing lot seg inspirere av menneskets mot i møte med utfordringer da hun laget denne gripende filmen. Hovedrolleinnehaveren Mia Helene Solberg Brekke tok selv turen til sykehus for å snakke med kreftpasienter og sette seg inn i rollen.

Christian Rubeck i Amnesia
Christian Rubeck i Amnesia

AMNESIA

Premiere 10. januar

Allerede i årets andre ordinære premierehelg får vi en kjærlighetshistorie som gir frysninger, og ikke nødvendigvis på en positiv måte. Forfatterparet Thomas (Christian Rubeck) og Kathrine (Pia Tjelta) er på helgetur når maktsyke Thomas slår hodet og mister hukommelsen. Kathrine ser sitt snitt til å komme seg ut av det destruktive forholdet ved å ikke gi seg til kjenne.

Nini Bull Robsahm utforsker her den evige gåten om forholdet mellom kvinne og mann satt i et kammerspill. Rettighetene til en remake er allerede solgt til USA, og det er ingen ringere enn Kon-Tiki-regissørene Rønning og Sandberg som planlegger å regissere den.

Brev til kongen
Brev til kongen

BREV TIL KONGEN

Premiere 17. januar

4 Amanda-priser, men kun ett år senere er filmskaper Hisham Zaman tilbake med en ny film. "Brev til kongen" skildrer fem personer fra et asylmottak på dagstur til Oslo. 83 år gamle Mirza planlegger å levere et brev til selveste Kongen akkurat denne dagen, et brev han håper vil bidra til å gi ham et bedre liv.

Zaman har selv observert Oslo fra utsiden, og tar oss denne gangen med inn i gater og bygninger i byen vi alle kjenner, som vi ikke ante at fantes. Regissøren har fått med seg et knippe skuespillere fra Kurdistan, som mer enn gjerne ville jobbe med ham på en norsk film.

Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen i Karsten og Petra på Vinterferie
Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen i Karsten og Petra på Vinterferie

KARSTEN OG PETRA PÅ VINTERFERIE

Premiere 24. januar

Etter en spillefilmsuksess og en populær TV-serie er hele Norges bestevenner tilbake på kino. Denne gangen drar de på vinterferie, der Karsten opplever å få konkurranse fra Petter, som tilsynelatende er flink til absolutt alt. Blir Petter Petras nye bestevenn?

At Arne Lindtner Næss kan lage barnefilm som faller i smak er det ingen tvil om. "Karsten og Petra på vinterferie" er den andre av totalt fire planlagte filmer om sjarmtrollene, og allerede til jul skal vi trolig få møte dem igjen.

Stephanie Ellis og Gitte Witt i Søvngjengeren
Stephanie Ellis og Gitte Witt i Søvngjengeren

SØVNGJENGEREN

Premiere 31. januar

Spillefilmdebutant Mona Fastvold fikk raskt oppmerksomhet for filmen sin da den ble tatt ut til årets festival i Sundance. Dette psykologiske dramaet spinner rundt to søstre og en rekke gåter. Sjalusi og fornektelse er temaer som går igjen hos karakterene, og det hele skal bli komplisert når jentenes partnere trekkes inn i fortiden deres.

Gitte Witt har studert skuespill i New York, og drar helt klart nytte av sitt bekjentskap til både regissøren og motspillerne. Med Girls-stjerna Christopher Abbot, Brady Corbet og Stephanie Ellis med på laget er "Søvngjengeren", Witt og Fastvold forhåpentligvis også klare for det amerikanske indiefilm-markedet snart.

Død Snø 2
Død Snø 2

DØD SNØ 2

Premiere 12. februar

Så til noe annet, og helt unikt i norsk film: en nazie-zombie-horror-splatter-komedie. "Død snø" fikk publikum til å juble i 2009, faktisk nok til at de mer enn gjerne ville bidra til å finansiere oppfølgeren. Tommy Wirkola ga dermed crowdfunding-kronene bein å gå på.

Filmen starter nøyaktig der den første sluttet, og lite er endret bortsett fra et par nye tilskudd til rollelista i form av amerikanske komikere, 400 liter ekstra kunstig blod og en oppskrift meksikanske såpeoperaer verdig. Stig Frode Henriksens rollekarakter klarte seg dessverre ikke i den første filmen, men ettersom han selv er manusforfatter denne gangen skrev han seg selv inn i filmen igjen. Både han, produsent Kjetil Omberg og publikum kan fryde seg over akkurat det fra 12. februar.

Les også: De mest sette norske filmene i 2013

Stellan Skarsgård og Kristoffer Hivju i Kraftidioten
Stellan Skarsgård og Kristoffer Hivju i Kraftidioten

KRAFTIDIOTEN

Premiere 21. februar

Hans Petter Moland kan ikke beskyldes for å lage like filmer. Fra finanskrise-dokumentar i 2012 tar han nå steget over til komedie, og det med et stjernelag. "Kraftidioten" handler om bekymringsløse Nils som ufrivillig havnet i et narkotikaoppgjør etter at sønnen dør. I møtet med rutinerte narkobaroner fra Serbia er han en nybegynner, kun bevepnet med tunge maskiner og flaks.

Pål Sverre Hagen, Kristofer Hivju, Stellan Skarsgård og Bruno Ganz er blant personene som blir å se i denne orgien av brøytebilbilder. I tillegg har Moland fått med seg det som kan krype og gå av norske skuespillere i biroller: deriblant Jakob Oftebro, Anders Baasmo Christiansen, Jon Øigarden, Stig Henrik Hoff, Atle Antonsen, Tobias Santelmann, Kåre Conradi og Leo Ajkic.

Ellen Dorrit Petersen i Blind
Ellen Dorrit Petersen i Blind

BLIND

Premiere 28. februar

Etter å ha mistet synet vil ikke lenger Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) bevege seg ut. Innenfor leilighetens fire vegger har hun kontroll, men det skal vise seg å være tankene og fantasien som skaper de største utfordringene.

Eskil Vogt debuterer som spillefilmregissør med manuserfaring fra "Reprise" og "Oslo, 31. August" og en solid utdannelse i bagasjen. Han uttaler at temaet fascinerer ham, og at det å illustrere blindhet på film slett ikke innebærer en sort skjerm med lyd, med å vise frem tankeprosessen og fantasien som fortsatt eksisterer i den blindes hode.

Haddy N'jie, Fran Kjosås og Kjersti Elvik i Ta meg med!
Haddy N'jie, Fran Kjosås og Kjersti Elvik i Ta meg med!

TA MEG MED!

Premiere 7. mars

Så til noe så unikt som en norsk musikal. Gjennom 25 kjente låter fra Jan Eggum og Halvdan Sivertsen skal vi bli kjent med fem personer i en bygård i Oslo. De er alle ensomme på sitt vis, og selv om filmens tema er kjærlighet skal veien vise seg å være både uforutsigbar og smertefull.

"Halvbroren"-regissør Per-Olav Sørens har fått med seg Marion Ravn, Frank Kjosås, Haddy N'jie, Kjersti Elvik og CC Cowboys-vokalist Magnus Grønneberg på rollelista.

Atle Antonsen (Herr Thrane), Arve Guddingsmo Bjørn (Trym Thrane) og Even Guddingsmo Bjørn (Truls Thrane) i Doktor Proktors prompepulver
Atle Antonsen (Herr Thrane), Arve Guddingsmo Bjørn (Trym Thrane) og Even Guddingsmo Bjørn (Truls Thrane) i Doktor Proktors prompepulver

DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER

Premiere 14. mars

Denne våren skal vi også få besøke en verden som ikke er helt lik vår egen. En verden der fangehullene er mørkere, de rike mennene og sønnene deres enda eklere og de gale oppfinnernes oppfinnelser er enda galere. Vi snakker selvsagt om Jo Nesbøs univers i "Doktor Proktors prompepulver" som nå blir til film.

Regien er ved Arild Fröhlich, som beviste at han kan håndtere en real fis eller to med "Pitbullterje" i 2005. Nå har vi enda flere eksplosive scener i vente idet norsk films førstemann Kristoffer Joner skal portrettere Doktor Proktor og hans geniale oppfinnelse. Joner er ingen traver innen barnefilm, men ser unektelig kul ut vel plassert i dette sprakende visuelle universet.

Permafrost
Permafrost

PERMAFROST

Premiere 14. mars

Nord-Norge settes på kartet idet John Sullivan serverer et drama om destruktive forhold og oppgjør med barndom. Synnøve (Hega Aga Edelsteen) stikker vekk fra ubehaget i storbyen og hjem til Troms, men hvorvidt hun tør å ta de ubehaglige samtalene er enda ikke kjent.

Filmen får sin verdenspremiere under Filmfestivalen i Trømsø og ventes å nå kinolerreter i resten av landet i midten av mars.

Fra Hanne Myrens Elsk meg
Fra Hanne Myrens Elsk meg

ELSK MEG

Premiere 28. mars

"Elsk meg" tar for seg noen universelle aspekter ved mennesket. Sjalusi, usikkerhet, feighet, frykten for å bli avvist og ønsket om å bli elsket blir utforsket gjennom hovedrollens forhold til kjæresten og sin egen far.

Regissør Hanne Myren har tidligere gjort dokumentarfilm, og er mest kjent for "Jenter" fra 2007. Når hun nå beveger seg over til fiksjon er det likevel ikke helt avkuttet fra virkeligheten. Historien er nemlig løst basert på skuespillernes egne historier. Hovedrolleinnehaver Julia Wildschut tar altså et oppgjør med sin egen far og kjæreste, på lerretet.

Glassdukkene
Glassdukkene

GLASSDUKKENE

Premiere 4. april

Denne våren får vi også den første filmen i en planlagt filmserie servert. "Glassdukkene" er basert på kriminalromanen med samme navn av Jorunn Thørring. I sentrum av thrilleren står den samiske etterforskeren Aslak Eira (Stig Henrik Hoff) som får en sak når en forsvunnet student finnes drept i et tjern.

Regi er ved rutinerte Nils Gaup, og med en forankret historie og store navn som Lena Kristin Ellingsen og Henrik Mestad i øvrige roller vil den nordiske krimbølgen fortsette å bre seg ut på kino fremover.

Samakab Omar og Thea Sofie Loch Næss i Eirik Svenssons NATT TIL 17.
Samakab Omar og Thea Sofie Loch Næss i Eirik Svenssons NATT TIL 17.

NATT TIL 17.

Premiere 11. april

15-åringene Sam og Amir planlegger å gjøre natt til 17. mai minneverdig. For store forventninger og gjenkjennbare tenåringsfølelser stikker derimot kjepper i hjulene, og vennskap står på spill.

Regissør Eirik Svensson går tilbake til tematikken han imponerte med i eksamensfilmen sin "Fredag", og sier at han valgte akkurat denne natten fordi den har så mange forventninger knyttet til seg. Som i sin forrige film "En som deg" har innspillingen vært preget av frie tøyler og innslag av inspirasjon, noe som får en ekstra god effekt da ungdommene får lov til å snakke sitt eget gatespråk.

Opprørske oldemødre
Opprørske oldemødre

OPPRØRSKE OLDEMØDRE

Premiere 11. april

Shirley og Hinda husker godt den store depresjonen. Nå er verden igjen på vei inn i en dyp økonomisk krise. Utstyrt med el-scootere reiser de to oldemødrene rundt for å få svar på hvorfor økonomien på død og liv må fortsette å vokse.

Ideen til filmen fikk Håvard Bustnes etter å ha funnet et klipp av organisasjonen Raging Grannies på YouTube. Han stilte seg selv spørsmålet om hva som var så provoserende ved at to gamle damer stilte spørsmål, og fikk raskt med seg hovedrollene på en film. Filmens heltinner vil garantert sjarmere publikum med sitt pågangsmot og dårlige bein.

Se også: Barnefilmer på kino i 2014

Med forbehold om endringer i premieredatoer.