Lupita Nyong'o og Chiwetel Ejiofor i 12 Years a Slave

Slavefilmer du bør få med deg

I forbindelse med den Oscar-nominerte storfilmen "12 Years a Slave" har vi samlet en oversikt over en del andre filmer som tar for seg frihetsberøvelse og kampen for rettferdighet.

 

Dette er våre favoritter:

 1. Vivien Leigh og Hattie McDaniel i Tatt av vinden

  Tatt av vinden (Gone with The Wind, 1939)

  Det er mange som mener at "Tatt av vinden" er den beste filmen noensinne laget, og 75 år etter sin debut er den fremdeles den mest innbringende filmen gjennom tidene.

  Men handlingen i filmen, som tok sted i sørstatene, romantiserte nærmest slavehold, til enorm forskjell fra handlingen i "12 Years a Slave." Selv etter frigjørelsen som fulgte etter borgerkrigens slutt skulle filmens fortelling ha det til at de fleste slavene valgte å forbli i sin trygge tilværelse hos sine eiere. De som valgte å forlate plantasjen ble sett på som uintelligente. Hadde innspillingen funnet sted i dag fremfor på 1930-tallet ville vi nok sett en ganske så annerledes historie utspille seg.

 2. Djimon Hounsou i Amistad

  Amistad (1997)

  Steven Spielbergs storfilm fra 1997 handler om slaveskipet Amistad som frakter kidnappede slaver fra Sierra Leone til Cuba. En av slavene, spilt av Djimon Hounsou, klarer å frigjøre seg fra fotlenkene og slipper flere av sine venner fri, og sammen tar de kontrollen over skipet.

  Handlingen i Amistad er spennende nok i seg selv, og vi finner en lang liste over gode skuespillere i filmen. Chiwetel Ejiofor fra "12 Years a Slave" har en rolle i filmen, og det samme har Anthony Hopkins, Anna Paquin (kjent fra True Blood), Stellan Skarsgård, Matthew McConaughey og Morgan Freeman.

 3. Matthew Broderick, Denzel Washington og Morgan Freeman i Glory

  Glory (1989)

  "Glory" tar for seg den sanne historien om 54th Massachussetts Volunteer Infantry, den første ansamlingen soldater i det amerikanske forsvaret som bestod utelukkende av afroamerikanske menn. Gjennom brev skrevet av deres kommandør Robert Gould Shaw skapte regissør Edward Zwinck en stjernespekket film som beskrev heltemotet til disse soldatene.

  Dette krigsdramaet kan by på det meste: En episk film med Morgan Freeman, Denzel Washington og Matthew Broderick i hovedrollene og filmmusikk komponert av James Horner (Titanic.)

 4. Thandie Newton og Oprah Winfrey i Beloved

  Elskede (Beloved, 1998)

  Oprah Winfrey står bak produksjonen av "Beloved," en film som handler om Sethe, en tidligere slave som bor utenfor Cincinnati, USA og som blir hjemsøkt av sin avdøde datter som hun selv tok livet av for å redde henne fra slavehandel. Det er Winfrey selv som spiller rollen som Sethe, og med seg på laget har hun Danny Glover (kjent fra Die Hard-filmene) og Thandie Newton (kjent fra 2012).

  Winfrey gjorde filmatiseringen av Toni Morrisons roman til sitt eget prestisjeprosjekt, og kort tid etter filmlanseringen fortalte hun at hun ønsket å rette fokus på hvordan slavehold gjorde folk gale.

 5. Kirk Douglas i Spartacus

  Spartacus (1960)

  Denne filmen handler ikke om slavehold i de amerikanske sørstatene, men om opprøret som fant sted i Romerriket i tiden før Kristus. Filmen tar for seg Spartacus, en mann som var trent opp til å bli gladiator, men som gjorde opprør. Med tid kom flere og flere tidligere slaver til hans omkrets, og sammen dannet de en hær Romerriket gjorde alt for å knuse.

  Kirk Douglas spiller hovedrollen i filmen som vant 4 Oscar, og dette er en klassiker de fleste bør få med seg.

 6. Birth of a Nation

  En nasjons fødsel (Birth of a Nation, 1915)

  Fremdeles er det vanskelig å kalle David Wark Griffiths "The Birth of a Nation" for noe annet enn et mesterverk - om enn et kontroversielt mesterverk. Filmen er omstridt på grunn av dens utilslørte rasisme, som allerede under opptakene skapte voldsomme reaksjoner. Slik sett er filmens posisjon et paradoks - en stor film med et problematisk og reaksjonært innhold.

  Filmens handling er hentet fra den amerikanske borgerkrigen og den påfølgende gjenoppbyggingsperioden, vinklet fra sørstatenes ståsted. Ettersom hendelsene bare lå 50 år tilbake i tid, den gang filmen ble spilt inn, omhandlet filmen en konflikt som fremdeles splittet USA.

 7. Samuel L. Jackson i Uncle Tom's Cabin

  Onkel Toms hytte (Uncle Tom's Cabin, 1987)

  Samuel L. Jackson spiller hovedrollen sammen med Bruce Dern i filmatiseringen av boken "Uncle Tom's Cabin" fra 1852, en bok forfatter Will Kaufman mener var med på å legge fundamentet for borgerkrigen i USA og slavenes frigjørelse. Boken, skrevet av Harriet Beecher Stowe, var også den mestselgende boken gjennom hele det 19. århundre, selv om den var svært kontroversiell på sin tid. Den brutale virkeligheten som skildres i boken og den påfølgende filmatiseringen dukker opp i "12 Years a Slave," noe som gjør den aktuell på vår liste.

  Fortellingen handler om onkel Tom som har vært slave hele sitt liv. Den sentimentale fortellingen skildrer virkeligheten rundt slavenes hverdag samtidig som den viser til hvordan kristendommen kan være med på å overkomme noe så destruktivt som et folkeslags slavehold av et annet folk.

 8. Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson og Jamie Foxx i Django Unchained

  Django Unchained (2012)

  Regissør Quentin Tarantino står bak Western-filmen fra 2012 med Jamie Foxx i hovedrollen som Django, en slave som blir solgt til Dr Schultz, en tysk dusørjeger spilt av Christoph Waltz. Django blir lovet friheten sin om han hjelper Schultz med å fange inn kriminelle, og i prosessen gjør han et forsøk på å befri sin egen kone som blir holdt slave ved en annen plantasje. Selv om filmen er brutal og svært voldelig ble den nominert til mange priser, inkludert fem Oscar.

  Andre skuespillere som er med på å gjøre "Django Unchained" til en kassasuksess er blant andre Leonardo DiCaprio, Kerry Washington og Samuel L. Jackson.

 9. Mandingo Plakat

  Mandingo (1975)

  I tillegg til "Django" fra 1966 er "Mandingo" fra 1975 blant filmene Quentin Tarantino hentet inspirasjon fra til "Django Unchained". Filmen ble totalslaktet av kritikere da den kom ut, men i etterkant har den blitt en klassiker som beskriver problematikken rundt slavehold og kjærlighet.

  I filmen møter vi en slaven Mede som blir trent av eieren på plantasjen til å sloss i kamper mot andre slaver. Samtidig blir Mede tvunget til å innlede et kjærlighetsforhold til fruen på plantasjen, noe som skaper store komplikasjoner.

 10. Vivien Leigh og Hattie McDaniel i Tatt av vinden