Filmweb tipper: Disse vinner Oscar

Natt til mandag 3. mars (norsk tid) deles selve kronjuvelene blandt filmprisene ut: Oscar-statuettene.

 

Her er filmene vi tror vinner de gjeveste prisene, samt de som fortjener å vinne.

 

Les også: Alt om Oscar 2014

 

 

Etter en lang periode med spekulasjoner og pønsking, gransking av andre priser og nøye gjennomsyn av filmene - her er oversikten over de filmene vi tror (og håper) stikker av med statuettene i de viktigste kategoriene:

 

Se alle de nominerte her

 1. Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch og Paul Dano i 12 Years a Slave

  Beste film

  Vinner: 12 Years a Slave

  Burde vinne: 12 Years a Slave

  I år er det et utrolig close race for Beste film mellom "12 Years a Slave" og "Gravity". Det ble gjort en historisk avgjørelse under Producers Guild Awards om å gi prisen til begge filmene, og under BAFTA fikk de også en pris hver. Vi holder allikevel en knapp på "12 Years a Slave", som har alt The Academy liker: et historisk forankret plott, mange kjente skuespillere, store følelser og flotte kostymer.

  I Oscar-ånden synes vi i Filmweb også at "12 Years a Slave" fortjener den gjeve prisen.

 2. Alfonso Cuarón

  Beste regi

  Vinner: Alfonso Cuarón (Gravity)

  Burde vinne: Alfonso Cuarón eller Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street)

  Meksikanske Alfonso Cuarón gjorde noe banebrytende da han regisserte verdensromfilmen "Gravity". Vi tviler ikke på at Sandra Bullock og George Clooney befinner seg i livsfare i verdensommet, selv om de i virkeligheten befant seg trygt i et studio. Cuarón vant prisen for Beste regissør under Directors Guild of America-prisutdelingen, der regissørene selv stemmer frem vinnerne. Siden 1948 er det kun sju vinnere av DGA-prisen som ikke har vunnet den tilsvarende Oscar-utmerkelsen.

  Cuarón fortjener definivt å vinne, men vi synes at Scorsese skal ha stor honnør for det fyrverkeriet han har laget i Wolf of Wall Street. Skuespillerne, tidskoloritten, manuset, musikken - han har stålkontroll på det hele.

 3. Cate Blanchett i Blue Jasmine

  Beste kvinnelige hovedrolle

  Vinner: Cate Blanchett (Blue Jasmine)

  Burde vinne: Cate Blanchett, Amy Adams (American Hustle), Sandra Bullock (Gravity)

  Cate Blanchett har vært det sikreste kortet for denne prisen siden filmen hadde premiere i sommer. Hun skildrer overklassekvinnen som rakner mesterlig - med svetteringer, skjelvinger og frustrasjon. Hun vant også tilsvarende pris under årets Golden Globe-utdeling, i kategorien Drama.

  Blanchett beviser nok en gang hvor solid hun er, og fortjener definitivt prisen. Sandra Bullock på sin side leverer også en svært overbevisende skuespillerprestasjon i rollen som strandet astronaut og hun viser sin sanne evne til å tilpasse seg enhver rolle med stor dyktighet.

  Amy Adams gjør også en forrykende rolle som Sydney Prosser i "American Hustle". Det faktum at hun gis to identiteter å spille ut gir Adams rom til å vise sine ferdigheter, og hun overbeviser både som amerikansk småskurk og britisk lady med forretningssans.

 4. Chiwetel Ejiofor i 12 Years a Slave

  Beste mannlige hovedrolle

  Vinner: Chiwetel Ejifor (12 Years a Slave)

  Burde vinne: Chiwetel Ejifor, Leonardo DiCaprio, Joaquin Phoenix

  Denne kategorien er utrolig sterk i år, og alle nominerte gjør sterke og minneverdige roller. Vi tror allikevel at Ejifor stikker av med prisen for sin troverdige tolkning av slaven Solomon. Dette går også i tråd med at "12 Years a Slave" vinner Beste film.

  Ejifor er klart en verdig vinner av prisen. Vi synes også at DiCaprio fortjener å dra hjem statuetten, etter en som vanlig sterk innsats i "The Wolf of Wall Street". Joaquin Phoenix er ikke nominert for "Her", men han burde ha vært det - han bærer filmen på en særs ektefølt måte.

 5. Joaquin Phoenix i Her

  Beste originalmanus

  Vinner: Her (Spike Jonze)

  Burde vinne: Her

  Det vil ikke være en overdrivelse å si at manuset til "Her" er det mest originale av de nominerte. Historien er i stor grad science fiction, men allikevel troverdig og sannsynlig. Jonze har skapt en fortelling som får oss til å føle: smile, le og gråte, og tenke. Takk, Spike!

  Medlemmene i Writers Guild of America er i enige: De belønte Jonze med den gjeve prisen for Beste originalmanus under utdelingen i starten av februar.

 6. Michael Fassbender i 12 Years a Slave

  Beste adapterte manus

  Vinner: 12 years a slave (John Ridley)

  Burde vinne: Captain Phillips, The Wolf of Wall Street

  "12 Years a Slave" ligger an til å ta hjem den gjeve manusprisen. The Academy elsker generelt manus som er basert på historiske hendelser, og sanne historier om slaveri treffer fortsatt hardt i USA. Ridley har allerede vunnet mange priser for manuset.

  "Captain Phillips" vant den gjeve prisen fra manusforfatterne i Writers Guild Awards, og vi må si at vi er imponerte over hvordan Billy Ray overførte den kjente kapringshistorien fra bøker og nyheter til lerretet. Vi synes også at Terrence Winter har gjort en formidabel jobb med å flytte Jordan Belforts historie inn i Scorsese-universet.

 7. Lupita Nyong'o i 12 Years a Slave

  Beste kvinnelige birolle

  Vinner: Lupita Nyong'o (12 Years a Slave)

  Burde vinne: Lupita Nyong'o

  Prestasjonen til Lupita Nyong'o er én av grunnene til at det gjør vondt å se på "12 Years a Slave". Tolkningen av historien til slaven Patsey er så troverdig at det er vanskelig å tro at dette er hennes første spillefilm.

  Skuespillerne er enige: Under Screen Actors Guild Award vant hun det gjeve trofeet for Beste kvinnelige birolle. Vi stemmer i.

 8. Jared Leto i Dallas Buyers Club

  Beste mannlige birolle

  Vinner: Jared Leto (Dallas Buyers Club)

  Burde vinne: Jared Leto, Barkhadi Abdi

  Leto er plutselig tilbake i søkelyset etter mange års fravær fra bransjen. Og for et comeback! Han gikk ned ca 15kg for å spille rollen som den transseksuelle HIV-positive Rayon, og gjør en svært overbevisende og rørende tolkning.

  Leto fortjener denne prisen. Men vi er også ekstremt imponerte over Abdis prestasjon i "Captain Phillips" - det føles til tider som vi er vitne til faktiske hendelser som er fanget opp av en flue på veggen.

 9. Den store skjønnheten - Toni Servillo

  Beste utenlandske film

  Vinner: Den store skjønnheten (Italia)

  Burde vinne: Jakten

  "Den store skjønnheten" er en virkelig skjønnhet av en film, og har reist verden over på festivaler og prisutdelinger. Den er herlig filosofisk og poetisk til å være Oscar-nominert, og den vant det tilsvarende prisen under både Golden Globe og BAFTA.

  Sterkest inntrykk har imidlertid "Jakten" gjort på oss. Mads Mikkelsen storspiller i den hjerteskjærende og provoserende dramafilmen fra vårt naboland.

 10. The Act of Killing

  Beste dokumentar

  Vinner: Act of killing

  Burde vinne: Act of killing

  Dokumentaren alle snakket om i 2013. Filmen om tidligere indonesiske massemordere har blitt kalt den beste og viktigste dokumentaren på årevis. "Act of Killing" har allerede vunnet priser under utdelingene og festivalene BAFTA, Berlin, Bodil og European Film Awards, og vi stemmer i for at filmen bør vinne Oscar.

 11. Frost

  Beste animasjonsfilm

  Vinner: Frost

  Burde vinne: Frost, Ernest og Célestine

  The Academy er glade i Disney. Visste du at Walt Disney personlig vant 26 Oscar-statuetter i sin levetid? De siste årene har Oscar-trenden vært at storfilmene vinner i animasjonskategorien, og ettersom "Frost" har fått gode kritikker i tillegg til godt besøk, skjer nok dette i år også.

  "Frost" er en forfriskende Disney-film, med et forfriskende plott og minneverdige sanger. Hvis ikke den tar hjem prisen blir vi glade om den lille franske animasjonsfilmen "Ernest og Célestine" tar med det gjeve trofeet hjem til Europa.