Alicia Vikander i Ex Machina

De 15 kuleste filmrobotene

Roboter på film har fascinert, skremt og sjarmert oss i årtier. Fremveksten av kunstig intelligens gjør temaet stadig mer aktuelt, og de siste årene har vi sett herlige eksemplar i alt fra Alicia Vikanders nydlige, sjarmerende og svært så mennesklige Ava i "Ex Machina" til mer mekaniske "Chappie" og sist men ikke minst vidunderlige varianter av "arten" i "Star Wars: The Force Awakens". 

 1. Robby the Robot - Forbidden Planet

  Robby the Robot

  Den forbudte planet

  Ingen liste over de kuleste robotene ville vært komplett uten "Robby the Robot" fra 1956-filmen "Forbidden Planet." Denne roboten har alt en robot skal ha: Mange forskjellige lyder, blinkende lamper, bevegelige deler og en munn som lyser når han snakker.

  I dagens øyemed er Robby like teknologisk fengende som en brødrister, men på 50-tallet var dette en hypermoderne filmrobot!

 2. Brent Spiner i Star Trek: Next Generations

  Data

  Star Trek

  Han er en vandrede datamaskin med en fysisk styrke som matcher hans overlegne intellekt. Han eier også en katt.

  Data er roboten fra de klassiske Star Trek-filmene som stjal hjertet til "trekkies" verden over, selv om han ikke hadde et selv. Det var ikke før i "Star Trek: Generations" fra 1995 at Data fikk installert en databrikke som ga ham følelser. Trengte han egentlig det?

 3. Jack Haley som Tin Man i Wizard of Oz / Trollmannen fra Oz

  Tin Man

  Trollmannen fra Oz

  Denne roboten er kanskje bare en utkledd mann som spiller en mekanisk dings som trenger smøring, men "Tin Man" fra eventyrlandet Oz var faktisk en av de aller første cyborgene på film. Det er ikke utenkelig at filmpublikummet til 1939-filmen "Trollmannen fra Oz" opplevde "Tin Man" på samme måte som vi opplever "RoboCop" i dag.

 4. Marvin - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

  Marvin the Paranoid Android

  The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

  Han har en hjerne på størrelse med en liten planet, men han trenger sjeldent mer enn en brøkdel av den. Marvin var designet for å etterligne menneskelige egenskaper, men det gikk ikke så bra. Resultatet ble en robot som konstant kjeder seg, alltid er deprimert og som i tillegg må lide av å bli stemmesatt av Alan Rickman (Severus Snape).

 5. A.I. Artificial Intelligence - Teddy

  Teddy

  A.I. - Artificial Intelligence

  En venn for livet, selv om livet er tusenvis av år langt.

  Teddy har kanskje ingen fancy triks eller kule gadgets sydd inn i pelsen, men vi måtte ha han med for hans trofasthet og evige vennskap i den moderne Pinocchio-fortellingen "A.I. - Articifial Intelligence." Det hadde ikke vært så verst å ha en lynende intelligent bamse man kunne føre lange samtaler med. For moro skyld nevner vi også at Teddy ikke var et filmtriks; filmstudioet skrudde sammen og programmerte en ordentlig robotbjørn.

 6. EVE

  EVE

  Wall-E

  Glinsende vakker og eksplosivt dødelig. Denne roboten fremstår som et samarbeid mellom design-avdelingen til Apple og våpenavdelingen til Star Wars.

  I fremtidsfilmen "Wall-E" har EVE fått oppgaven med å scanne den sterkt forurensede jordkloden for liv, men det vil vise seg at det er mer å oppdage enn kun planteliv og kakerlakker. Når EVE ikke er opptatt med å skyte små atombomber viser det seg at hun også er svært omsorgsfull.

 7. Johnny 5 - Short Circuit

  Johnny 5

  Short Circuit

  "Number 5" var egentlig designet for å være en supersoldat for det amerikanske forsvaret, men det var før maskinen kortsluttet etter å ha ble truffet av lynet.

  Resultatet ble en maskin med sjel, nå kjent som "Johnny 5" og han er god på alt fra å rydde av bordet til å fortelle mennesker hva døden handler om.

 8. RoboCop (1987)

  RoboCop

  RoboCop

  Halvt mann. Halvt maskin. 100% snut.

  RoboCop fra 1987-filmen ved samme navn fortjener en plass på vår liste. I et dystopisk og kriminelt Detroit blir en hardt skadet politimann brakt tilbake til tjeneste som en mektig cyborg, men minnene fra fortiden fortsetter å hjemsøke han. Filmen har fått en remake som har premiere i februar 2014.

 9. C-3PO

  C3PO

  Star Wars-filmene

  Dette er muligens en av filmverdenens mest ikoniske roboter, og i tillegg til å være spesialist på relasjoner mellom mennesker og roboter har C-3PO også fått æren av å spille i seks Star Wars-filmer.

  Til å være flytende i over seks millioner kommunikasjonsformer har han valgt en britisk aksent som er en engelsk dronning verdig. Blant Ewoker er han også en gud.

 10. Optimus Prime

  Optimus Prime

  Transformers-filmene

  Den er et romvesen. Og en veldig høy robot. Og en lastebil.

  Optimus Prime er lederen av de vennlige "Autobots" som kjemper en intergalaktisk krig mot de ondsinnede "Deceptions" -robotene, og vi liker han ene og alene fordi det er gøy å se en lastebil slenge seg løs i nevekamp.

 11. The Iron Giant

  Jernkjempen

  Gutten og jernkjempen

  En 20 meter høy jernmann fra verdensrommet som kun spiser metall. Dette er roboten vi finner i "Gutten og jernkjempen" fra 1999.

  Vi liker den fordi den er snill og nysgjerrig, og vi syntes synd på denne roboten fordi den likt alt annet fra verdensrommet må gjemme seg for å unngå å bli ødelagt av et paranoid amerikansk militære.

 12. Alicia Vikander i Ex Machina

  AVA

  Ex Machina

  "Det finnes ikke noe mer mennesklig enn viljen til å overleve."

  (Liten spoiler i teksten som følger!)

  Roboten Ava i Alex Garlands regidebut "Ex Machina" "menneskliggjøres" på brilliant vis av Alicia Vikander. I thriller av et kammerspill klarer hun å bestå Turing-testen (en atferdstestsom avdekker om en robot han handle intelligent og overbevise et menneske om sine mennesklige egenskaper), med fatale følger.

 13. The Terminator - robot

  The Terminator

  Terminator-filmene

  Denne maskinen er også kjent som "Cyberdyne Systems Model 101" som blir sendt tilbake i tid fra en post-apokalyptisk fremtid for å ta livet av Sarah Connor, moren til gutten som vil redde verden.

  Roboten er kanskje ondsinnet, men den har noen fantastiske egenskaper som for eksempel å etterligne stemmer og fungere i blinde.

 14. Wall-E

  WALL-E

  WALL-E

  Hvem sier at kakerlakker ikke er godt selskap? I alle fall ikke WALL-E. Den søte, men ensomme roboten er satt til å rydde opp en jordklode som har blitt ødelagt av menneskehetens overforbruk og forsøpling. Men én dag får han muligheten til å redde planeten på en helt annen måte.

  Vi elsker WALL-E fordi han er søt og liker Barbara Streisand-filmer.

 15. R2D2

  R2D2

  Star Wars-filmene

  Alle elsker denne roboten på grunn av hans karismatiske personlighet, eller på grunn av alle hans gadgets. Eller kombinasjonen av dem begge.

  Det er neppe helt feil å si at den egentlige stjernen i Star Wars-filmene er den elskverdige roboten R2-D2. I tillegg til en herlig altruistisk personlighet har denne søte søppeltønnen alle slags kule gadgets ombord: Lightsaber-holder, brannslukningsapparat, jet-motorer, videoprosjektor og en skrutrekker som kan kommunisere med bygninger. En velfortjent førsteplass!