Beatles

I Abbey Road for å lage Beatles-musikk

– Vi gleder oss stort, sier bergenskvartetten Hvitmalt Gjerde – som denne uken befinner seg i Abbey Road-studioet i London sammen med Magne Furuholmen for å spille inn musikk til høstens storfilm "Beatles".

Ferden til London – og Beatles-høyborgen – gikk lørdag, meldes det fra bandet.

Hvitmalt Gjerde dukket opp på manges radar i fjor da de ga ut debutalbumet, spilte på Øya og Hove, og endte opp med å hanke inn to Spellemann-nominasjoner.

– De har ungdommelig påståelighet, slik vi var da vi begynte, sier Magne Furuholmen om de 60-tallsinspirerte 20-åringene, som i den kommende filmen skal gestalte bandet som Kim, Seb, Gunnar og Ola – de evige «gutta» – går på konsert for å høre på.

– De er med i filmen på flere måter, fastslårFuruholmen om de unge musikerkollegene da han gjestet Wimp Stories-naustet under byLarm sist helg. Han kaller den pågående innspillingen i Beatles' gamle arnested for «method recording».

– Altså i samme studioet, de samme gamle instrumentene!

Les også: Beatles-musikken endelig sikret

Ole Nicolai Nyrvold Jørgensen og Louis Williams i Beatles
Ole Nicolai Nyrvold Jørgensen og Louis Williams i Beatles

Håndfull Beatles

Magne Furuholmen er ansvarlig for filmmusikken, den såkalte scoren, til «Beatles» – filmen bygget på Lars Saabye Christensens klassiske oppvekstroman fra 1984. Han har skrevet musikk rundt handlingen, men later selv til å være mest stolt over å havne i selskap med «ekte» Beatles:

For som mange har fått med seg, klarte produksjonsselskapet Storm Rosenberg det ingen andre hadde våget å prøve seg på: Å sikre seg rettighetene til å bruke det filmens musikkansvarlige Johan Husvik kaller «flere enn én, færre enn ti» originalinnspillinger. Hustad ville ikke røpe noen pris, men føyer til:

– Det er ikke så galt som man skulle tro.

Produksjonsselskapet har store planer for «Beatles»-filmatiseringen: Målet er at 600.000 nordmenn skal se filmen, og at den skal bli «den største adapsjonen av en norsk roman noensinne». Da sto og falt alt med et ja fra rettighetshaverne. For, som Husvik fortalte under Wimp Stories-arrangementet:

– Det kan ikke bli film uten originalmusikken.

Se også: Her er traileren til Beatles!

Karoline Petronella Ulfsdatter Schau og Susanne Boucher i Beatles

Skrev brev

Det var en lang reise, og Husvik sier de hadde én sjanse til å presentere prosjektet. De norske filmfolkene endte med å forhandlet både med rettighetshaverne i Beatles, med Paul McCartney og Yoko Ono i spissen, så vel som med Michael Jackson-boet.

Den endelige godkjennelsen av filmen – som er i klippen nå – kommer ikke før rettighetshaverne har sett den. Og naturlig nok brukte de Furuholmen for det a-ha-navnet hans er verdt.

– Jeg ble tvunget til å skrive brev til Paul McCartney og Yoko Ono, ler Furuholmen og medgir at det føles litt snodig ut. For etter et langt musikerliv «er det ikke mange idoler igjen», som han sa.

– Beatles kan aldri utfordres. Energien deres klarer man aldri å matche. Om betydningen de har hatt er overdrevet? Nei! De var modige, prøvde så mye nytt, sa Furuholmen som en gang stod på scenen sammen med McCArtney.

– Men det var uten lyd på gitaren og med mange andre.

Se bilder fra filmen her

Beatles

Informerte McCartney

For Furuholmen, som var åtte år da Liverpool-bandet slapp sin siste skive, var filmmusikkarbeidet «en reise tilbake i barndommen».

– Jeg husker noen TV-bilder av hysteriske folkemengder rundt Beatles, sa Furuholmen. Bildene dukket opp i bakhodet da a-ha selv sto der, i London, med avsperrede gater og fanhysteri, fortalte han i intervjuet med Ruben Gran fra NRK P3 – som planlegger å sende opptaket fra arrangementet muligens allerede denne uken.

– Vi sa jo til lokalavisen Asker og Bærum Budstikke før vi dro til London at vi «skal bli større enn Beatles», ler en grånende Mags i dag. Han er glad for at «Beatles»-filmatiseringen byr på en låtskreverdrevet score når den har premiere til høsten. Men enkelt var det ikke å skrive:

– Jeg ville ikke la det bli for stort og symfonisk. Jeg føler jeg er det norske og ukjente, melankolske medlemmet av Beatles, sier Furuholmen, som på spørsmål medgav at han ikke «turde» søke råd hos Paul McCartney.

– Men jeg har informert ham! Han er en thumbs up-fyr, men det ville bare skremt meg enda mer om jeg hadde spurt ham. Det var veldig annerledes å skrive filmmusikk uten tekster, som er det som driver meg til soloutgivelser ellers.

"Beatles" har premiere 29. august.