Kristoffer Joner promoterer Uskyld

Topp 10: Kristoffer Joner

Kristoffer Joner er norsk films førstemann, allsidig som få, og med en variert filmografi. Sidet debuten i NRK-serien "Offshore" og spillefilmen "Detektor" har han vært en av landets mest ettertraktede skuespillere.

 

Vi har tatt et dypdykk i filmografien og funnet frem våre 10 favoritter:

 1. Kristoffer Joner som Terje i Kompani Orheim

  Kompani Orheim (2012)

  "Kompani Orheim" er historien om Jarle og foreldrene hans som strever med å bo under samme tak i Stavanger på midten av 80-tallet. Filmen er basert på den kritikerroste romanen av Tore Renberg.

  Kristoffer Joner spiller faren Terje, en alkoholisert mann som ikke helt får det til, noe som går sterkt utover Jarle og moren. Rollen er både sammensatt og sår og kler Joner godt.

  I 2012 kåret vi "Kompani Orheim" til årets beste film.

 2. Kristoffer Joner i Kongen av Bastøy

  Kongen av Bastøy (2010)

  Etter en tragisk hendelse blir Erling på 17 år sendt til Bastøy skolehjem. Institusjonen hadde som mål å oppdra forsømte barn, men var sterkt preget av undertrykkelse, vold, maktmisbruk og et brutalt regime.

  Joner spiller husfaren Bråthen, en sterk bidragsyter til den dårlige behandlingen ved guttehjemmet.

 3. Kristoffer Joner i Mannen som elsket Yngve

  Mannen som elsket Yngve (2008)

  Nok en filmatisering av Tore Renbergs historie, denne gangen om Jarles ungdomsår på videregående. Han finner seg selv sterkt fascinert av den nye gutten, Yngve, og faller helt i staver.

  Kristoffer Joner spiller frisøren Tom, en fargerik skikkelse ganske langt fra slik vi er vant til å se Stavanger-mannen.

 4. Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i Gymnaslærer Pedersen

  Gymnaslærer Pedersen (2006)

  På 70-tallet blir gymnaslærer Knut Pedersen fengslet av drømmen om en rød revolusjon i Norge. Samtidig forelsker han seg i den overbeviste kommunisten Nina, men er det plass til romanse når arbeiderklassen skal frem i lyset?

  Knut Pedersen er perfekt tolket av Joner. Med småborgelig bakgrunn vikler Pedersen seg inn i både sosialistiske argumenter og kjærlighetslivet.

 5. Elin (Eva Röse), Lasse (Kristoffer Joner) og Sara (Sam Sharma) i Villmark

  Villmark (2003)

  TV-selskapet RealTV skal lage en serie der deltakerne må overleve i villmarken, og teamet drar derfor på tur for å bli sammensveiset og oppleve de samme utfordringene som deltakerne. Når de snubler over en forlatt teltplass er helvete i de norske skoger løs.

  Joner kan gjøre skrekkfilm også, og overbeviser i rollen som Lasse.

 6. Kristoffer Joner i Mongoland

  Mongoland (2001)

  Pia kommer hjem fra reise og starter letingen etter kjæresten Kristoffer (Joner) som sviktet i siste liten og ble igjen hjemme. Det blir en strabasiøs leten der både gamle kompiser, rockere, taxisjåfører og julenissen dukker opp.

  "Mongoland" var kanskje filmen som virkelig gjorde at folk fikk øynene opp for Kristoffer Joner. Han følger her opp den glimrende innsatsen han gjorde i debutfilmen "Detektor".

 7. Kristoffer Joner i Uskyld

  Uskyld (2012)

  Jane møter igjen ungdomskjæresten William (Joner), og de stikker av for å tilbringe sommeren sammen. Senere på høsten, langt inne i skogen, blir Jane funnet igjen i dårlig forfatning sammen med to døde menn.

  Joner spiller mannen som aldri klarte å glemme sin første kjærlighet, og bærer rollen med troverdighet. Sammen med Maria Bonnevie som spiller Janne utspiller det seg mye romantikk, men også mørke følelser.

 8. Babycall med Noomi Rapace og Kristoffer Joner

  Babycall (2011)

  Anna (Noomi Rapace) og sønnen Anders er på flukt fra den voldelige faren. Bosatt på hemmelig adresse er hun fortsatt livredd for at eksmannen skal finne dem, og kjøper derfor en babycall. Etterhvert begynner merkelige lyder å dukke opp på babycallen.

  Joner spiller Annas nabo, Helge, og er hennes eneste venn og støttespiller i denne thrilleren som stakk av med en rekke priser i inn-og utland.

 9. Kristoffer Joner og Nicolai Cleve Broch i Den siste revejakta

  Den siste revejakta (2008)

  Hippienes tiår går mot slutten, men Carl (Joner) og Robert (Nicolai Cleve Broch) lar fortsatt livet passere i hasjrus mens de dealer. Etter en tørke i Oslo på dopfronten satser de på et siste kupp som skal gjøre dem rike, men det går selvsagt ikke helt sømløst.

  Basert på Ingvar Ambjørnsens kultbok er karakteren Carl både dramatisk, morsom og forvirrende, og kler Joner godt.

 10. Kristoffer Joner i Vinterkyss

  Vinterkyss (2005)

  En tidlig vintermorgen finner to barn en mann død i snøen. Legen Victoria ser raskt at det ikke er snakk om et naturlig dødsfall og vikles inn i skjebnen til den avdødes familie og den mistenkte brøytebilsjåføren Kai.

  Kai (Joner) og Victoria (Annika Hallin) finner hverandre og utvikler snart en romanse. Kai bringer dog snart både datteren og hunden Elvis på banen og gir Victoria mer enn saken å tenke på.

 11. Kristoffer Joner i Død snø 2

  Bonus!

  At Kristoffer Joner er allsidig som skuespiller er det ingen tvil om. Gjennom karrieren har han gjort både krevende og kritikerroste roller, men også en del festlige og alternative filmer. Han har spilt selveste Proktor i "Doktor Proktors prompepulver", og har dødd og gjenoppstått gang på gang som handicappet sidekick-zombie i "Død snø 2".

  Han har også "Hjelp, vi er russ", "Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa" og en rekke TV-serier på filmografien, så den som virkelig vil se allsidigheten til Joner bør sette av god tid!

  Hvilken film med Kristoffer Joner er din favoritt?