Prinsesse Mononoke

Studio Ghiblis vidunderlige verden

De japanske animasjonsmestrene fra Studio Ghibli er stadig aktuelle.

De har gitt oss filmperler som ”Chihiro og heksene”, ”Det levende slottet” og ”Min nabo Totoro”. I 2017 er kultklassikeren "Prinsesse Mononoke" 20 år- og i den anledning settes filmen opp på nytt på norske kinolerreter.

Her et lite dykk ned i Studio Ghiblis imponerende animerte verden:

STUDIO GHIBLIS UNIVERS

Det japanske animasjonsfilmstudioet ble etablert i 1985, med den anerkjente regissøren, animatøren og tegneserieskaperen Hayao Miyazaki i spissen, og i tillegg regissør Isao Takahata og produsent Toshio Suzuki som sentrale drivkrefter. Det tok litt tid før resten av verden oppdaget Ghiblis skattkammer, men i dag regnes studioet som en av verdens viktigste premissleverandører innen animasjon og fortellerglede.

Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki

Filmene har en distinkt håndtegnet stil, med det klassiske mangauttrykket, og er lett gjenkjennbare. De har ofte jenter i hovedrollen og gamle damer, katter, karakterer med flere identiteter og hemmelige steder med i handlingen. Menneskets forhold til natur og teknologi, overgangen fra barn til voksen, magi, forhekselser, feminisme og pasifisme er tematiske gjengangere.

FILMENE – ET UTVALG

Nausicaä - Prinsessen fra Vindens Dal
Nausicaä - Prinsessen fra Vindens Dal

Nausicaä - prinsessen fra Vindens Dal

Miyazakis ”Nausicaä - Prinsessen fra Vindens Dal” (1984) regnes gjerne som den første Ghibli-filmen, selv om den kom ut før studioet ble grunnlagt. Dette postapokalyptiske eventyret er basert på filmskaperens manga (japansk ord for tegneserie) med samme navn, og forteller historien om Prinsesse Nausicaä som tar opp kampen med det onde kongedømmet Tolmekia. Filmen har vunnet en rekke priser og ligger på 37. plass på Total Films topp 50 liste over animerte filmer gjennom tidene.

Laputa - Himmelslottet
Laputa - Himmelslottet

Laputa - Himmelslottet

Den første filmen etter grunnleggingen av Studio Ghibli er ”Laputa - Himmelslottet” (Castle in the Sky, 1986), også regissert av Hayao Miyazaki. Her møter vi et univers hvor menneskene har bygget flygende byer, men en katastrofeødeleggelse fører til at de må leve på jorden som før. Bare en by, Laputa, forble i himmelen. Filmen følger en gutt og en jente med en magisk krystall som kjemper mot pirater og agenter i sin jakt etter det legendariske flygende slottet.

Grave of the Fireflies
Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies” (1988) er Isao Takahatas første Ghibli-film. Det er en krigstragedie fra andre verdenskrig som handler om to foreledreløse barn, basert på den semi-selvbiografiske boken med samme navn av Akiyuki Nosaka. Den anerkjente, nå avdøde, filmkritikeren Robert Ebert regnet denne som en av de beste krigsfilmene noensinne og hadde den med på sin toppliste over tidenes beste filmer.

Min nabo Totoro
Min nabo Totoro

Min nabo Totoro

Samme år kom Miyazakis ”Min nabo Totoro”, som handler om to jenter som flytter på landet for å bo nærmere sin syke mor. Her møter de skogsguden Totoro, og en magisk verden åpner seg. Filmen, som ble svært godt mottatt av kritikere og har vunnet en rekke priser, satte for alvor japansk animasjonsfilm på kartet.

Kikis budservice (Kiki's Delivery Service)
Kikis budservice (Kiki's Delivery Service)

Kikis budservice

Kikis budservice” (1989), også laget av produktive Miyazaki, forteller historien om en 13 år gammel jente som gjennom sin hekse-trening må legge ut på eventyr alene. Det er en utradisjonell coming of age-film, som toppet innspillingslistene i Japan og som gjorde stor suksess på videomarkedet i USA da den ble gitt ut i 1998, med utlukkende positive anmeldelser.

Porco Rosso
Porco Rosso

Porco Rosso

Miyazakis sjette animasjonsfilm ”Porco Rosso” (1992) ble også meget godt mottatt, og ligger på Time Outs topp 50 liste over animasjonsfilmer. Filmen handler om den pensjonerte italienske jagerflygeren som lever livets glade dager som dusørjeger i Adriaterhavet. En forbannelse har forvandlet ham til en gris, og han går under navnet Porco Rosso (italiensk for rød gris).

Prinsesse Mononoke
Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

I episke ”Prinsesse Mononoke” (1997), også av Miyazaki, møter vi den unge krigeren Ashitaka. Han er rammet av en forbannelse og må reise til skogene i vest for å redde livet. Her blir han involvert i en voldsom kamp hvor menneskene kjemper mot skogsgudene og modige prinsesse Mononoke. Den unge gutten ser det gode i begge sider og forsøker å skape fred. Med denne filmen stadfestet Ghibli igjen sin sterke posisjon, overøst med priser og positive kritikker.

Les mer om filmen, se trailer og kjøp kinobilletter her

Chihiro og heksene (Spirited Away)
Chihiro og heksene (Spirited Away)

Chihiro og heksene

Hayao Miyazakis ”Chihiro og heksene” (Spirited Away) fra 2001 ble Japans største filmsuksess i sin tid. Den vant Gullbjørnen i Berlin og Oscar for beste animasjonsfilm, i tillegg til en rekke andre priser, og resten av verden fikk endelig øynene opp for det som til da var Japans best bevarte filmhemmelighet. Filmen er en magisk beretning om ti år gamle Chihiro som skal flytte til landet med foreldrene sine. De bestemmer seg for å ta en snarvei som får dramatiske konsekvenser, og Chihiro ender opp med å jobbe i et badehus for slitne ånder, ledet av den onde heksa Yubaba.

Det levende slottet (Howl's Moving Castle)
Det levende slottet (Howl's Moving Castle)

Det levende slottet

Oscar-nominerte “Det levende slottet” (Howl’s Moving Castle), som hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia i 2004, står den dag i dag som en Japans største filmsuksesser. Miyazakis film handler om Sophie, en 18 år gammel hattemaker som forhekses til å bli en 90 år gammel dame – en forvandling som skremmer henne først, men som kan vise seg å være en enestående sjanse til en fantastisk eventyr.

Ponyo på klippen ved havet
Ponyo på klippen ved havet

Ponyo på klippen ved havet

Den forrige Miyazaki-filmen på norske kinoer var “Ponyo” (2008), som i likhet med hans syv foregående Ghibli-produserte filmer har mottatt både priser og gode kritikker. Filmen handler om den lille gullfiskprinsessen Ponyo, og hennes ønske og drøm om å bli menneske og leve sammen med gutten hun elsker, løst basert på HC Andersens eventyr Den lille havfruen.

Arrietta
Arrietta

Arriettas hemmelige verden

"Arriettas hemmelige verden” er regissert av Hiromasa Yonebayashi og bygger på Mary Nortons bok ”Lånerne”. Her møter vi lille Arrietta som lever under gulvet til en gammel dame sammen med familien. Når ingen ser dem, sniker de seg inn i huset og låner det de trenger. En dag møter Arrietta barnebarnet til den gamle damen, og hele tilværelsen snus på hodet.

Møte på valmueåsen (From Up on Poppy Hill)
Møte på valmueåsen (From Up on Poppy Hill)

Møte på valmueåsen

"Møte på valmueåsen" som henvender seg mer til unge voksne enn til de yngste kinogjengerne. Filmen er regissert av Goro Miyazaki, sønnen til legendariske Hayao Miyazaki, og handlingen utspiller seg under OL i Tokyo i 1964. Her stifter vi bekjentskap med Umi og Shun, to svært så forskjellige ungdommer.

Vinden stiger
Vinden stiger

Vinden stiger

Dette er er Hayao Miyazakis aller siste spillefilm. Jiro ønsker å fly, men han er nærsynt og må derfor oppgi drømmen om å bli pilot. Han bestemmer seg i stedet for å bli flykonstruktør. Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni setter han alt inn på å lage flygende kunstverk. I 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker og begynner å utvikle det som skulle bli jagerflyet Zero som japanerne brukte under andre verdenskrig.