Anna Odell i Gjenforeningen

Odells mobbefilm til Norge

Da invitasjonen til klassetreffet aldri kom, ble ideen til Anna Odells debutfilm født.

Nå kommer «Gjenforeningen» til Norge, en film om mobbing, hierarkier og hvordan vi forholder oss til hverandre.

Anna Odell gikk i samme klasse fra første til niende. Det var en homogen gruppe med bare seks jenter, og hun passet kanskje egentlig aldri helt sammen med noen av dem. I stedet ble hun mobbet hele oppveksten.

Da hun vokste til, ble hun en kjent kunster. Gjennombruddet kom med verket «Okänd kvinna 2009– 349701».

Så ville hun – fra et kunstnerisk ståsted – undersøke mobbing og ideen om en gjenforening med den gamle klassen født.

– Jeg fikk vite via Facebook at de allerede hadde hatt et gjenforeningstreff – uten å invitere meg. Først ble jeg skuffet. Men så kom jeg på at jeg kunne lage en film, og da føltes det fint, sier Odell.
Anna Odell under innspillingen av Gjenforeningen
Anna Odell under innspillingen av Gjenforeningen

Leker seg

Filmen «Gjenforeningen» – som får norsk kinopremiere fredag – er laget i to deler, der den første er et fiktivt «tenk-om»-scenarium. Odell spiller en versjon av seg selv som kommer til klassetreffet og holder tale om hvordan hun opplevde skoletiden.

Dårlig stemning er bare forbokstaven på det som oppstår.

– Den delen er et slags spill rundt hva jeg tror de ville unngå da de unnlot å invitere meg. Jeg leker også med det mediale bildet av meg etter «Okänd kvinna», bildet av meg som grenseløs kunstner.

Ved siden av å regissere og skrive manus, debuterer Anna Odell her som skuespiller.

– Det var litt av et galskapsprosjekt, det å gjøre alt. Jeg har verken skuespiller- eller regissørutdannelse. Men jeg jobbet med fantastiske skuespillere fra Dramaten og Stadsteatern, og for meg var det viktig at de – i karakter og utrstråling – minner om mine virkelige klassekamerater for slik å få det til å føles ekte.
Gjenforeningen
Gjenforeningen

Laget hierarkikart

Like mye som filmen handler om ren mobbing, så handler den også om hierarkier og hvordan vi oppfører oss i gruppe.

– Jeg synes det er spennende å undersøke gruppedynamikk og hvor lite vi egentlig snakker om det. Jeg laget et kart over hierarkiet i klassen for meg selv og for skuespillerne. Før jeg laget andre del av filmen, møtte jeg nærmere to tredjedeler av den gamle klassen og lot dem lage et lignende kart. Hver for oss plasserte vi oss i prinsipp likt på dette kartet, sier hun.

Odell ville hele tiden ha en todelt film. Egentlig ville hun filme de gamle klassekameratenes reaksjon på den første delen. Men møtene var ikke enkle å få til. I «Gjenforeningens» andre del bruker hun, som i første del, skuespillere.

De virkelige klassekameratenes reaksjoner på det hele er ikke så viktige for Odell bedyrer hun, og sier:

– Dersom de vil gi lyd fra seg, er de velkomne til det. Men slik som jeg jaktet på dem for å få møte dem ... jeg mener at det jeg var interessert i å få til, det har jeg allerede klart.

– Hva håper du publikum tar med seg etter å ha sett filmen, Odell?

– Jeg håper at jeg bringer fram disse spørsmålene om hvordan vi forholder oss til hverandre på skolen og på arbeidsplassen. Det er utrolig viktig og jeg håper folk reflekterer mer over det.

"Gjenforeningen" har norsk kinopremiere fredag 9. mai. Les mer og kjøp billetter her.