Godzilla 2014

Godzilla-bonanza!

Verdens mest populære øgle har vært på lerretet flere ganger enn én, så vi samlet like så godt en oversikt over de eldre, de mer komiske, de litt spesielle og langt mer hysteriske versjonene.

 1. Godzilla 1998

  Godzilla (1998)

  Regissør: Roland Emmerich

  Hva gjør du når du er Godzilla og skal bygge rede? Du gjør som i alle andre katastrofefilmer og herper New York. Legg til Jean Reno som fransk etterretningsagent og Matthew Broderick som angstfull åte og vips så er det duket for skikkelig 90-talls Emmerich-underholdning.

 2. Godzilla 1954

  Godzilla (1954)

  Regi: Ishiro Honda

  Om du ikke har fått med deg denne juvelen fra japansk film så har du noe godt i vente. I 1954 var dette en av de mest innflytelsesrike filmmonstrene noensinne laget, skjønt i dag er dette kanskje mer for komedie å regne.

 3. Godzilla vs. Biolante

  Godzilla vs. Biollante (1989)

  Regissør: Kazuki Ohmori

  Vel, det er neppe en filmperle, men til denne filmens forsvar så er historien for fristende til å gå glipp av: Godzilla spaserer ut av en vulkan og blir truet av en mutert rosebusk. True story.

 4. Mothra vs. Godzilla

  Mothra vs. Godzilla (1962)

  Regi: Ishiro Honda

  Rigg deg til i sofakroken - Dette er filmen sin, det. Små japanske babes kontrollerer en kjempemøll som heter Mothra, og slu forretningsmenn er på utkikk etter å stjele et mystisk egg. Og på toppen av det hele kommer Godzilla og ødelegger alt. Det hele høres kanskje rart ut - og det er det også.

 5. Godzilla vs. King Ghidorah

  Godzilla vs. King Ghidorah (1991)

  Regissør: Kazuki Omori

  Året er 1991, og en gjeng tidsreisende mennesker bruker Godzilla og en tre-hodet Smaug ikledd jernvinger i deres planer om å ødelegge Japan for å forhindre at landet skal bli verdensherskende i fremtiden. Vi skjønner det ikke helt. Og vi er neppe helt alene om det heller.

 6. Godzilla vs. Destoroyah

  Godzilla vs. Destoroyah (1995)

  Regi: Koji Hashimoto

  Dette var den første Godzilla-filmen hvor han/hun/det faktisk dør, noe som skapte mye kontrovers blant øgletilhengerne på den tiden. I tillegg er Godzilla denne gangen en flammesprutene drage. Og en atombombe. Som ikke må nyse for da sprenger den. Man må jo bare elske japanske filmskapere.

 7. Ghidora, The Three-headed Monster

  Ghidorah - The Three Headed Monster (1964)

  Regissør: Ishiro Honda

  Det begynner kanskje å bli klart hvem Godzilla-regissør nr. 1 er? Honda laget dette mesterverket i 1964, og det er vel strengt tatt en av de eneste filmene hvor Godzilla kan kalles "god." (Siden han/hun/det forsøker å kverke den trehodede dragen som plutselig stod opp igjen fra de døde.)

 8. Godzilla vs. Mechagodzilla

  Godzilla vs. Mechagodzilla (1977)

  Regissør: Jun Fukuda

  En gjeng romvesener bygger en Godzilla-robot som skal ødelegge Japan, men den ekte Godzillaen setter foten ned. Skal noen først ødelegge Japan, så er det han!

 9. Godzilla vs. Space Godzilla

  Godzilla vs. Space Godzilla (1994)

  Regissør: Kensho Yamashita

  Når Godzilla ble utsatt for en atombombe endte noen av hans partikler i verdensrommet. Der vokste de til å bli til - ja det stemmer - Space Godzilla! Vi liker looken. Veldig tribal.

 10. Godzilla vs. Megalon

  Godzilla vs. Megalon (1973)

  Regissør: Jun Fukuda

  Den undersjøiske nasjonen Seatopia sender den gigantiske Megalon-haien for å ødelegge verden ved overflaten. Ikke på Godzillas vakt! Sammen med en robot forsøker en plutselig snill øgle å bekjempe den ondsinnede megahaien.

 11. Son of Godzilla

  Son of Godzilla (1967)

  Regissør: Jun Fukuda

  "Og når du tramper i stykker biler så tråkker du slik, sønn." Joda, Godzilla har vært en hengivende far også. Eller mor. Vi er ikke helt sikre på hvilket kjønn øglen har - det varierer fra film til film. Det er sikkert like forvirrende for sønnen.

 12. Return of the Godzilla

  Return of the Godzilla (1984)

  Regissør: Koji Hashimoto, R.J. Kizer

  Brøl? Denne gangen lever sinnataggen på radioaktive produkter og truer Japan såvel som Sovjet og Amerika. Man kan jo lure på hvor fredelig livet hadde vært for øglen om atombomben aldri hadde blitt laget.

 13. Godzilla vs. Hedorah

  Godzilla vs. Hedorah (1971)

  Regissør: Yoshimitsu Banno

  Finn frem gassmasken, Godzilla! I denne filmen slåss øglen mot et monster skapt av jordens forurensning; et tåkemonster som spyr ut giftige gasser og som ødelegger Japan i prosessen. Lagde ikke South Park en parodi på denne?

 14. King Kong vs. Godzilla

  King Kong vs. Godzilla (1963)

  Regissør: Ishiro Honda, Thomas Montgomery

  Hvem er størst? Et farmasøytisk selskap fanger King Kong og tar han til Japan, hvor han rømmer og begynner å sloss mot Godzilla som av en eller annen grunn ble sluppet løs noen dager tidligere. Det er duket for en episk kamp mellom japanske og amerikanske filmskapere!

  ...Eller kanskje ikke.