Eddie Redmayne i The Theory of Everything

De beste biografifilmene

Politikk, musikk, litteratur, mote, kunst, pionervirksomhet. Biografifilmene har lenge vært favoritter hos Oscar-akademiet.

 

Dette er biopicsene du må få med deg!

 1. Helen Mirren i The Queen

  The Queen

  Prinsesse Dianas død var en hendelse som kastet det engelske kongehuset ut i den verste tillitskrisen i moderne tid. Hvordan skulle den opphøyde og reserverte dronningen håndtere folkets krav om innlevelse i den nasjonale sorgen?

  I Downing Street 10 satt den ferske og mediebevisste statsminister Tony Blair. Han øvde et mildt press på dronningen for å få henne til å stå fram for folket og uttrykke sorg. Dronningen måtte balansere mellom det private og det offentlige, ansvaret og følelsene, gamle skikker og nye krav til deltakelse. Det skulle bli en tøff øvelse for en dronning formet av en annen tid.

  "The Queen" vant én Oscar og ble nominert til ytterligere fem. Stream filmen her

 2. Denzel Washington i Malcolm X

  Malcolm X

  Om menneskerettighetsforkjemperen Malcolm X, som predikerte et svart muslimsk alternativ for den store svarte befolkningen i USA på 1960-tallet. I motsetning til ikke-volds alternativet til Martin Luther King, mente Malcolm X at den svarte rasen måtte bruke alle midler for å sikre sine rettigheter.

  Filmen fikk to Oscar-nominasjoner.

 3. Joaquin Phoenix i Walk the Line

  Walk the Line

  I 1955 spaserte en tøff, radmager gitarist som kalte seg J.R. Cash inn i det snart berømte Sun Studios i Memphis, Tennessee. Det var en hendelse som hadde en uutslettelig effekt på amerikansk kultur. Med sine drivende godstogaktige akkorder, intense klippefaste blikk og en stemme så dyp og mørk som den svarteste natt, sang Cash sine bitende sanger om kjærlighetssorg og overlevelse som var tøffe, fylt av virkelig liv og ulikt noe annet som var blitt hørt tidligere.

  "Walk the Line" vant én Oscar og ble nominert til ytterligere fire. Kjøp filmen eller stream den her

 4. Tom Hulce i Amadeus

  Amadeus - Director's Cut

  Myten om det store geniet Mozart som ble misforstått og glemt av sin samtid får gjennomgå i Milos Formans filmatisering av Peter Schaffers skuespill. Det blir et åpent spørsmål hvordan den umodne og barnslige guttungen med prompehumor som spesiale kunne skape musikken som har fått mer lovord enn kanskje noen annen komponists, og som filmen presenterer i rikelige mengder.

  "Amadeus" vant hele åtte Oscarstatuetter og var nominert til ytterligere tre. Kjøp filmen her

 5. Cate Blanchett i I'm Not There

  I'm Not There

  "I'm Not There" er en ukonvensjonell reise gjennom Bob Dylans liv og musikk. Filmen beskriver Dylans mange sider og identiteter. I en serie sammenvevde historier portretterer seks forskjellige skuespillere Dylan i ulike tidsepoker.

  Filmen fikk én Oscar-nominasjon. Kjøp den her

 6. Marion Cotillard som Edith Piaf i La vie en rose

  La vie en rose

  Fra ussel barndom til internasjonal hyllest, fra triumf til desperasjon. Edith Piafs intense liv var et drama i all offentlighet og i privat ensomhet. Her er historien om den lille kvinnen med den store stemmen. Hun som ikke angret.

  "La vie en rose" vant to Oscar og var nominert til ytterligere én. Kjøp filmen eller stream den her

 7. Philip Seymour Hoffman i Capote

  Capote

  I november 1959 leser Truman Capote, forfatteren av Breakfast At Tiffany's og en av de fremste figurene blant dem som snart vil bli kjent som jetsettere, en artikkel i New York Times. Det er historien om mordene på fire medlemmer av den kjente Clutter-familien i Holcomb, Kansas.

  "Capote" vant én Oscar og var nominert til ytterligere fire. Kjøp filmen her

 8. Sean Penn som Harvey Milk

  Milk

  Sean Penn som den amerikanske legenden Harvey Milk; forkjemper for homofiles rettigheter, brobygger, politiker, fighter, ikon, inspirator, menneskevenn og helt. Hans navn forandret historien. Hans mot forandret menneskers liv.

  "Milk" var to Oscar og var nominert til ytterligere seks. Kjøp eller stream filmen her

 9. John Hurt i Elefantmannen

  Elefantmannen

  London 1884: En lutfattig, deformert krøpling finner en velgjører i en snill lege som oppdager at krøplingens bisarre ansiktstrekk skjuler en fin rik personlighet: Elefantmannen. En sann historie fra victoriatidens London, regissert av David Lynch.

  "Elefantmannen" var nominert til hele åtte Oscarstatuetter. Kjøp filmen her

 10. Jamie Foxx som Ray Charles i den kritikerroste Ray

  Ray

  Ray Charles Robinson (Jamie Foxx) ble født 23. September 1930, midt i den verste Depresjonen i USA. Han viste tidlig musikalitet og begynte å lære å spille piano i en alder av fem. Samme år så han sin bror drukne, og dette bidro til at han mistet synet gradvis til han var helt blind som syvåring.

  "Ray" vant to Oscar og var nominert til ytterligere fire. Kjøp filmen her

 11. Gandhi

  Ved begynnelsen av 1900-tallet er India under det britiske imperium. I århundrer har landet vært kuet og undertrykt av den engelske overklassen. Filmen handler om Mohandas Karamchand Gandhis kamp for å samle det indiske folk i en enhetlig ikke-voldelig kamp for frihet.

  "Gandhi" vant åtte Oscar og var nominert til ytterligere tre! Kjøp filmen eller stream den her

 12. Leonardo DiCaprio i The Aviator

  The Aviator

  Howard Hughes var en av de mest respekterte figurene i det tyvende århundre, blant de mest innflytelsesrike innovatører, smarteste industriherrer, glamorøse filmprodusenter og mest uramerikanske risikotagere - men betraktet seg selv først og fremst som flyger.

  "The Aviator" vant seks Oscar og var nominert til ytterligere seks! Kjøp filmen eller stream den her

 13. Robert Downey Jr. i Chaplin

  Chaplin

  Charlie Chaplin moret en hel verden ved hjelp av skjev hatt og et pussig ganglag. Mindre kjent er det kanskje at han ble nektet innreise til USA på 50-tallet, mistenkt for kommunistiske aktiviteter. Regissør Attenborough forsøker å fange hele mennesket Chaplin, og strukturerer filmen omkring en samtale med en fiktiv biograf.

  Kjøp filmen her

 14. Audrey Tautou som Coco Chanel i Coco før Chanel

  Coco før Chanel

  Coco før Chanel bygger på biografien av Edmonde Charles-Roux, og forteller historien om den verdenskjente motedesigneren Chanels tidlige liv.

  Rollen som Coco Chanel spilles av Frankrikes kanskje største nålevende kvinnelige stjerne Audrey Tautou, kjent for blant andre Da Vinci-koden og Den fabelaktige Amélie fra Montmartre.

  Kjøp filmen eller stream den her

 15. Cate Blanchett i Elizabeth I

  Elizabeth I

  Filmen handler om Dronning Elizabeth I som ble dronning av England bare 25 år gammel, etter at hennes søster døde. Under hennes tid som dronning opplevde England en storhetstid; Shakespeare skrev seg inn i historien som en verdens største dramatikere, Sir Francis Drake slo ned den fryktede spanske armada, og engelskemenne var igjen herskere på havet.

  Kjøp filmen eller stream den her

 16. Salma Hayek som Frida

  Frida

  Fra hennes komplekse og langvarige forhold til sin mentor og ektemann Diego Rivera, til hennes utenomekteskapelige og kontroversielle forhold til Leon Trotskij, til hennes romantiske kjærlighetsaffærer med andre kvinner, førte Frida Kahlo et modig og kompromissløst liv som en politisk, kunstnerisk og seksuell revolusjonær.

  Kjøp filmen eller stream den her

 17. Colin Firth som Kong George VI og Helena Bonham Carter i Tom Hooper's The King's Speech

  Kongens tale

  Albert (Colin Firth), som går under navnet Bertie innad i familien, lider av alvorlig stamming. Samtidig stiller det britiske kongehuset spørsmål om hans evner som tronarving. Hans språklige problemer holdes hemmelig for allmenheten, men avsløres når han en dag må holde sin første offentlige tale.

  Kjøp filmen eller stream den her

 18. Charlize Theron i Monster

  Monster

  Basert på den sanne historien om USAs første kvinnelige seriemorder. Aileen Wournos (Charlize Theron) vokste opp under kalde og grusomme omstendigheter. Hun ble utsatt for mishandling og seksuelt misbruk, og ble ignorert av sin mor.

  Kjøp filmen eller stream den her

 19. Anthony Hopkins som President Nixon

  Nixon

  Mange kjente ikke til hans personlighet, men her får vi se hvordan mennesket Nixon var - og ikke minst, detaljene rundt hendelsene som brakte hele hans administrasjon til fallit. Nixon var den eneste presidenten i amerikas historie som måtte gå av i vanære. I denne fantastiske og detaljrike filmen får vi se hvordan presidenten var som mann - og menneske.

 20. Sarah Jessica Parker og Johnny Depp i Ed Wood

  Ed Wood

  Amerikaneren Ed Wood (Johnny Depp) har den tvilsomme æren av å være kåret til tidenes dårligste regissør. I ettertid er han nærmest blitt en helt for kjennere og elskere av dårlige filmer, for hele hans produksjon er en samling filmatiske kalkuner av beste/verste merke.

  Kjøp filmen her

 21. Peter O'Toole og Omar Sharif i Lawrence of Arabia

  Lawrence of Arabia

  Den unge idealistiske britiske offiseren Lawrence blir utsendt til leiren til prins Feisal, leder av det arabiske opprøret mot tyrkerne.

  I en serie glimrende fremstøt leder Lawrence 50 av Feisals menn gjennom en utfordrende treukers reise gjennom Nefud-ørkenen for å angripe tyrkernes strategiske havn i Aqaba, deretter angriper de tyrkiske tropper og tog. På grunn av hans glimrende lederegenskaper begynner araberne etterhvert å betrakte ham nærmest som en gud.

  Kjøp filmen her

 22. Erin Brockovich

  Erin Brockovich er en rørende, morsom og ukonvensjonell historie basert på historien om den virkelige Erin, med Julia Roberts i tittelrollen som den to ganger fraskilte trebarnsmoren som erfarer en urett, går til frontalangrep på de skyldige og vinner.

  Kjøp filmen eller stream den her

 23. Raging Bull

  Raging Bull

  Basert på bokseren Jake La Mottas selvbiografi skapte Martin Scorsese - i tett samarbeid med Robert De Niro - en av 1980-tallets beste filmer, en film der skuespillerprestasjoner, form og innhold, kontraster i svart og hvitt speiler hovedpersonens destruktive kamp med sine demoner.

 24. Tommy Lee Jones og Sissy Spacek i Loretta - gruvearbeiderens datter

  Loretta - gruvearbeiderens datter

  Dette er historien om country-artisten Loretta Lynns karriere og liv. Opprinnelig fra små kår, treffer hun tidlig mannen i sitt liv. De sliter for å få endene til å møtes, og i stedet for bryllupsring, gir han henne en gitar. Instrumentet står godt til hennes vakre røst, og snart har mange radiostasjoner oppdaget den lovende artisten. For en enkel bondejente blir dette en helt ny verden.

 25. Russell Crowe i Et vakkert sinn

  Et vakkert sinn

  Året er 1947 og John Forbes Nash, Jr. har ankommet Princeton for å studere matematikk. Det mystiske geniet fra vest-Virginia har intet medlemskap i gutteklubben fra grunnskolen, heller ei har han gamle penger eller fine familiebånd å slo i bordet med.

  Han ankommer eliteuniversitetet uten puter sydd under armene. Det er ikke enkelt, verken for Nash eller for universitetet. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting; å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

  Kjøp filmen eller stream den her

 26. Gary Oldman i Sid & Nancy

  Sid & Nancy

  Mer enn å ha blitt en film om punkens mest markante gruppe, Sex Pistols, er dette beretningen om det umulige kjærlighetsforholdet mellom gruppas enfant terribles Sid Vicious og den amerikanske groupien Nancy Spungen. Lidenskapelig og totalt asosialt lever de ut et forhold som fornekter virkeligheten de befinner seg i, uten dermed å få noe tiltrekkende over seg.

 27. Paul Giamatti i American Splendor

  American Splendor

  Sundance- og Cannes-vinneren "American Splendor" er basert på det virkelige livet til undergrunns-tegneserieforfatteren Harvey Pekar - en frustrert hverdagspoet som vet alt om at uansett hvor god strateg du er, velger du likevel feil kø på supermarkedet.

  Kjøp filmen eller stream den her

 28. Den siste keiseren

  Tre år gammel bestiger Pu Yi Dragetronen for å bli keiser over flere hundre millioner kinesere. Hans liv begynner som et eventyr i “Den forbudte by” med tusenvis av tjenere, prakt og overflod, og gjenklangen av ritualer lyder i byens isolat. Han bevitner og deltar i forandringenes voldsomme stormer som blåser over Kina på 1900-tallet.

  Kjøp filmen her

 29. Daniel Day-Lewis i Min venstre fot

  Min venstre fot

  Cristy Brown var skribent, lyriker og maler. Det usedvanlige var at han led av cerebral parese og ikke kunne uttrykke seg gjennom de første leveårene annet enn ved å trampe med den venstre foten i gulvet. Så begynte han å tegne og male ved hjelp av den samme foten. Og oppmuntret av sin mor lærte han å bruke den samme legemsdel til å skrive på maskin. Plutselig hadde den syke gutten en mulighet til å uttrykke seg!

  Kjøp filmen her

 30. Meryl Streep i Jernkvinnen (The Iron Lady)

  Jernkvinnen

  " Jernkvinnen" viser historien om Margaret Thatchers vei til makten. Elsket og hatet av en hel verden sto hun like prinsippfast. Filmen forteller om Thatchers oppkjøring mot posisjonen som Storbritannias første og eneste kvinnelige statsminister, og frem til hun ble presset ut av sine egne konservative partifeller i 1990. Den viser også hennes personlige kamp mot klasseskillet og kjønnsdiskrimineringen i britisk politikk.

  Kjøp filmen eller se på nett

 31. Eddie Redmayne i The Theory of Everything

  The Theory of Everything

  Stephen Hawking er en av vår tids største genier. I denne biografien spilles han av Eddie Redmayne, og får følge hans tidlige karriere og livet med kona Jane Wilde Hawking (spilt av Felicity Jones).

  Kjøp filmen eller se på nett

 32. Michelle Williams som Marilyn Monroe i My week with Marilyn

  My Week with Marilyn

  "My Week With Marilyn" tar for seg en hittil ukjent uke i skuespilleren og ikonets liv. På innspillingssettet til filmen " The Prince and the Showgirl" sliter ikonet med prestasjonene, og alt forverres når Monroes tredje ektemann Arthur Miller må forlate innspillingen til fordel for arbeid. Monroe finner trøst i den unge innspillingsassistenten til Sir Laurence Olivier, Colin Clark ( Eddie Redmayne), som viser henne gledene ved det britiske livet. Marilyn spilles av Michelle Williams.

  Kjøp filmen eller se på nett