Topp 10: Kassasuksesser blant Cannes-vinnerne

Den gjeve Gullpalmen er hovedprisen hos filmverdenens mest kjente og glamorøse festival; Cannes-festivalen! Men selv om vinnerne får ære og berømmelse betyr det ikke nødvendigvis at publikum strømmer til filmene deres.
 

Noen klarer imidlertid å vinne både filmeliten og folket - her er de mest innbringende Gullpalmevinnere på verdensbasis fra 1970 og frem til i dag:

 1. Sex, løgn og videotape

  36 741 667 dollar

  Kanskje kan det kalles en firkant-affære. Hjemmearbeidende Ann synes sex er "utrolig overvurdert" og går til psykiater. Hun er gift med John, som er jappete advokat og macho-mann. Han står i med Anns meget villige søster Cynthia, som jobber i en bar.

  Inn i denne trekanten kommer Graham, Johns studiekamerat. Med sine videoopptak av kvinner som forteller om sine erotiske fantasier snur han opp-ned på livet til hele kvartetten. En meget nærgående studie av hvordan fire mennesker definerer seg selv og sin livsførsel på grunnlag av sine erotiske impulser og hemninger.

  Budsjettet var på skarve 1,2 millioner dollar.

 2. All That Jazz/Bak kulissene

  Bak kulissene

  37,8 millioner dollar

  En berømt koreograf og regissør, Joe Gideon arbeider med en stor musikaloppsetning på Broadway. Oppsetningen, som ligger an til å bli en kjempe-suksess, blir samtidig et personlig tilbakeblikk over hans eget liv - om spillet "bak kulissene", med altfor mye "falskspill".

  Budsjettet var på 12 millioner dollar.

 3. Björk i Dancer in the Dark

  Dancer in the Dark

  45,6 millioner dollar

  Alenemoren Selma (Björk) er en tsjekkisk immigrant som har bosatt seg på den amerikanske landsbygda og tatt seg jobb på en fabrikk.

  Hverdagen er vanskelig for Selma, som lider av en uhelbredelig øyesykdom. Sønnen hennes har arvet sykdommen, men Selma har ikke røpet noe. I det skjulte sparer hun penger så sønnen kan bli operert og få et fullverdig liv.

  Budsjettet var på 12,5 millioner dollar.

 4. The Tree of Life

  54,3 millioner dollar

  Jack vokser opp som en av tre brødre i en familie i midtvesten. Barnas mor (Jessica Chastain) er en følsom kvinne som gir av sin kjærliget og empati. Faren (Brad Pitt) er hennes rake motsetning, en mann som er meget streng i sin oppdragelse og oppførsel. Foreldrene kjemper fra sine ulike ståsteder, og midt mellom dem står Jack.

  Budsjettet var på 32 millioner dollar.

 5. Elliott Gould, Tom Skerritt og Donald Sutherland i M.A.S.H.

  M.A.S.H.

  81,6 millioner dollar

  Korea-krigen: Skildring av den kalde kynisme som har utviklet seg blant leger og annet personale ved det amerikanske feltlasarettet, mens blodige operasjoner går sin gang. Det hele munner ut i munterhet omkring en baseballkamp, som personalet vinner.

  Budsjettet var på beskjedne 3 millioner dollar.

 6. Robert Duvall i Apokalypse nå

  Apokalypse nå!

  83 millioner dollar

  Oberst Kurtz (Marlon Brando) har begått drap og bygget sitt eget hovedkvarter utenfor amerikansk militær kontroll mens Vietnamkrigen raser. Kaptein Willard må ta den gale Kurtz av dage.

  Oppdraget blir et drepende dypdykk i krigens galskap. Kaptein Benjamin Willard (Martin Sheen) glir inn og ut av søvnen på et lummert hotellrom i Saigon. Minnene fra krigen ligger som et filter foran fornuften. Ingen ting betyr noe lenger for den skilte kapteinen som har sett alt av menneskelig nedrighet i den vietnamesiske jungelen. Så må han ut i tjeneste igjen.

  Budsjettet lå på 31 millioner dollar, noe som var ganske høyt i 1979.

 7. Adrien Brody i Pianisten

  Pianisten

  120 millioner dollar

  I begynnelsen av andre verdenskrig tvang tyskerne nærmere en halv million jøder sammen i en trang ghetto i Warszawa. Forholdene var elendige og folk desperate.

  Filmen bygger på en sann historie om den meget dyktige og anerkjente pianisten Wladislaw Szpilman som selv ble stengt inne i ghettoen.

  Lidelsen, terroren og undertrykkelsen tvinger ham etter hvert til å flykte, og han må gjemme seg i ruinene av den isønderbombede polske hovedstaden. Der overlever han takket være hjelp fra et uventet hold - en tysk offiser. Men kan han stole på sin nye hjelper?

  Budsjettet var på 35 millioner dollar.

 8. Holly Hunter og Anna Paquin i Piano

  Piano

  140 millioner dollar

  En stum kvinne tar med seg sin unge datter og et stort piano til et arrangert ekteskap i en av New Zealands utkanter. Kvinnen godtar ikke at ektemannen vil kvitte seg med pianoet, i bytte for noen mål utmark.

  Hun inngår en avtale med den nye eieren av pianoet, en ulærd mann som har tatt på seg noen av maori-indianernes skikker. Hun vil få pianoet tilbake hvis hun kan gi ham pianoleksjoner, en leksjon for hver svart tangent. Men mannen er ikke interessert i musikk, desto mer interessert i henne. Et hemmelig og lidenskapelig erotisk spill innledes.

  Budsjettet var på beskjedne 7 millioner dollar!

 9. Uma Thurman i Pulp Fiction

  Pulp Fiction

  213,9 millioner dollar

  Tre fortellinger veves inn i hverandre, skjebner krysses - ofte med voldsomme konssekvenser. Vi møter John Travolta som Vincent som sammen med Jules er gangsteren Marsellus' håndlanger. Bruce Willis er bokseren Butch, som lar seg bestikke av samme Marsellius til å gå på et tap i femte runde og ender med å bokse sin motstander i hjel.

  På en småbar samme dag sitter det småkriminelle paret Pumkin og Honey Bunny. De er begge lei av å rane sprit-butikker og vil heller trekke våpen og robbe baren og klientellet. Men blant gjestene befinner seg forannevnte Vincent og Jules.

  Budsjettet var på beskjedne 8-8,5 millioner dollar.

 10. Michael Moore i Fahrenheit 9/11

  Fahrenheit 9/11

  222,5 millioner dollar

  Med eksplosive politiske temaer, pågåenhet og ironi, introduserer Michael Moore et underholdende, sjokkerende og tankevekkende frontalangrep på Bush-administrasjonen, som her anklages for blant annet inkompetanse og upålitelighet. Temperaturen på Michael Moores kontroversielle dokumentar er ikke bare het, men GLOHET.

  Budsjettet var på beskjede seks millioner doallar.