Disney villains

De beste Disneyskurkene

Ondsinnede trollmenn, sjalu hekser og sleipe slanger - nesten alle Disneyfilmer har en skurk som må beseires for at våre helter kan leve lykkelig alle sine dager.

 

I forkant av den lenge etterlengtede returen til en av fantasiverdenens beste (og mest misforståtte) kjeltringer, nemlig Maleficent, har vi satt sammen en liste over de beste animerte Disneyskurkene.

 

Dette er redaksjonens favoritter!

 1. Stromboli - Pinocchio

  Stromboli (Pinocchio, 1940)

  Verste egenskap: Økonomisk utnyttelse.

  Når Stromboli får hendene sine på den håpefulle Pinocchio så er det ikke snakk om å hjelpe ham. I stedet blir gutten satt til å opptre for publikum for deretter å låses inn i et bur om natten.

 2. Lady Tremaine - Askepott

  Lady Tremaine (Askepott, 1950)

  Verste egenskap: Mangel på oppdragelsesevne.

  Moren til Askepotts onde stesøstre er som tatt ut av bibelens verste deler - en ond herskerinne som tvinger et uskyldig pikebarn til å gjøre alt husarbeid. I tillegg ødelegger hun den flotte ballkjolen som musene sydde.

 3. Prins Hans - frost

  Prins Hans (Frost, 2013)

  NB! Spoiler-alert!

  Verste egenskap: Falsk sjarm for å stjele kongeriker fra prinsesser.

  Det hele begynner som en vakker kjærlighetshistorie, men det skal snart vise seg at den kjekke Prins Hans kun er interessert i én ting. Seg selv.

 4. Captain Hook - Peter Pan

  Hook (Peter Pan, 1953)

  Verste egenskap: Mordforsøk på barn.

  Peter Pan er historien om gutten som aldri vokste opp, og man kan jo lure på hvilket monster det er som forsøker å ta en tenåringsgutt av dage.

 5. Yzma - et kongerike for en lama

  Yzma (Et kongerike for en lama, 2000)

  Verste egenskap: Dødelig kjemiker.

  Yzma er ekspert på å forgifte folk - "til døden!" Hun er veldig glad i døden. Helt til hun ved en feiltakelse gjør kongen om til en lama og seg selv til en ond kattunge.

 6. Ratigan - Basil Mus

  Professor Ratigan (Mesterdetektiven Basil Mus, 1986)

  Verste egenskap: Djevelen i forkledning.

  Rottene i Disneyfilmene blir som regel fremstilt som ondsinnede banditter og skurker, slik som Ratigan. Men i denne filmen fremstilles rotten som noe mer, nemlig djevelen selv.

 7. Queen of Hearts i Alice i Eventyrland

  Queen of Hearts (Alice i eventyrland, 1951)

  Verste egenskap: En forkjærlighet for giljotiner.

  Denne lille damen har litt for sterke humørsvingninger, likt alle skapninger i Alice sin eventyrverden. I tillegg til å ha beordret at alle hvite roser skulle males røde er hun også glad i å kappe av folks hoder.

 8. Jafar - Aladdin

  Jafar (Aladdin, 1992)

  Verste egenskap: Kleptoman.

  Den verste tyven i Agrahbah er nok mannen med et kjeks-lignende navn. Han stjeler en lampe. En prinsesse. En trone. Et palass. Og sannelig forsøker han ikke å stjele hele universet også.

 9. McLeach - Bernard og Bianca i Australia

  McLeach (Bernard og Bianca i Australia, 1990)

  Verste egenskap: Barnekidnapper.

  Først kidnapper han en gutt. Så dekker han til sporene. Deretter kaster han guttens ryggsekk til krokodillene så folk skal tro gutten er død. Deretter tvinger han gutten til å hjelpe han fange en vakker og utrydningstruet ørn.

  Huff.

 10. Den onde dronningen - snøhvit

  Den onde dronningen (Snehvit og de syv dvergene, 1937)

  Verste egenskap: Hjertesamler.

  Når dronningen av eventyrland finner ut at hun ikke er vakrest, hyrer hun inn en jeger for å bringe henne hjertet til Snøhvit som er landets vakreste jente, i alle fall i følge et speil.

  Ikke bare er hjertestjeling ondt, det er også så Hannibal Lecter at dronningen virkelig fortjener sin plass på denne listen.

 11. Shere Khan - jungelboken

  Shere Khan (Jungelboken, 1967)

  Verste egenskap: Dyreplager.

  Khan er ekspert på å komme opp med kyniske planer som innebærer å skade uskyldige dyr og mennesker. Han bruker Mowgli i sine ondsinnede planer og tyr til å hugge tennene fast i bjørner for å oppnå det han vil ha.

  Slem pusekatt.

 12. Gaston - Skjønnheten og udyret

  Gaston (Skjønnheten og udyret, 1991)

  Verste egenskap: Alt?

  Selvgod, narcissistisk, ondsinnet og grunnløst stolt. Er det rart Belle heller foretrakk et magisk slott med syngende tekopper og et udyr som egentlig viste seg å være en vakker prins?

 13. Maleficent - tornerose

  Maleficent (Tornerose, 1959)

  Verste egenskap: Dødelige forbannelser.

  Denne velkjente Disney-heksen forhekser uskylden selv, nemlig en baby. Når det er sagt - historien om hvorfor Maleficent ble så ond er på vei til lerretet denne våren.

  Vi venter i spenning, Angelina Jolie.

 14. Sheriffen av Nottingham - Robin Hood

  Sheriffen av Nottingham (Robin Hood, 1973)

  Verste egenskap: Skatteinnkrever.

  Det er dyrt å være fattig, men det er verre når man i tillegg blir rundtstjålet av en sheriff som på vegne av en tommelsugende prins krever inn skyhøye skatter.

 15. Kaa - Jungelboken

  Kaa (Jungelboken, 1967)

  Verste egenskap: Hypnotisering.

  Kaa hypnotiserer Mowgli i søvn og forsøker å sluke den lille jungelgutten i et stort jafs. Vi kjenner alle til uttrykket "sleipe slange." Det kommer fra denne filmen.

 16. Bambis mother - Bambi

  Jegeren i Bambi (1942)

  Verste egenskap: Jaktinstikt.

  Denne ansiktsløse skurken er en av de verste i Disneyhistorien: Øyeblikket når vi hører rifleskuddet i det fjerne og Bambi plutselig har mistet moren sin er hjerteskjærende.

  Barndomsminne. Det gjør ennå vondt.

 17. Ursula - den lille havfruen

  Ursula (Den lille havfruen, 1989)

  Verste egenskap: Sissel Kyrkjebø-knebling.

  Det er et eller annet fantastisk likbart med Ursula, den burlesque-lignende blekkspruten med håret til Anne Kat Herland. Hun vet hva hun vil, men når hun står i veien for ekte kjærlighet går det henne ille.

  Heldigvis.

 18. Løvenes konge - Mufasa og Scar

  Scar (Løvenes konge, 1994)

  Verste egenskap: Han drepte Mufasa. Punktum.

  Enkelte filmscener, animerte eller ei, brenner seg fast i minnet vårt for alltid. Øyeblikket når faren til Simba blir drept av Scar er et slikt øyeblikk. Simba gråt. Vi gråt. Alle gråt.

 19. Cruella de vil - 101 dalmatinere

  Cruella de Vil (101 dalmatinere, 1961)

  Verste egenskap: Tomt pilleglass.

  Hvem i sitt rette sinn lager vel pels av hundevalper? Cruella er en hensynsløs, ubarmhjertig, diabolsk, narcissistisk, ond og gæren dame med et raseri verden ikke har sett maken til siden, vel, aldri.

  Take a chill-pill!