Mel Gibson i Signs

Sci-Fi-filmene du må se

Her er redaksjonens utvalg av tidenes beste science fiction-filmer! Er det noen du savner?

 1. Inception

  Inception (2010)

  Regi: Christopher Nolan

  Med: Ellen Page, Michael Caine, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Marion Cotillard, Leonardo DiCaprio

  Drømmer er virkelige når vi er i dem. Hva om du i tillegg kunne designe dine egne drømmer? Denne Nolan-regisserte thrilleren er en av våre største filmfavoritter noensinne.

 2. Star Wars: Imperiet slår tilbake

  Imperiet slår tilbake (1980)

  Regi: Irvin Kershner

  Med: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill

  Gjennom en åpen dør på et høyfjellshotell på Finse satt produksjonsteamet og filmet scener for "Imperiet slår tilbake." Denne episke episoden fra Star Wars-sagaen er helt fantastisk, og hører hjemme på listen over våre favoritter.

 3. Star Wars 1977

  Star Wars (1977)

  Regi: George Lucas

  Med: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill

  Men før det var Finse var det Tatooine, også kjent som Tunisia. Den første av Star Wars-filmene satte en ny standard for sci-fi-filmer som er vanskelig å slå den dag i dag! Vi gleder oss til episode syv, åtte og ni!

 4. The Matrix 1999

  The Matrix (1999)

  Regi: Lana & Andy Wachowski

  Med: Carrie-Ann Moss, Keanu Reeves, Laurence Fishburne

  Hva om alt vi opplever og alt vi er kun er algoritmer i et dataprogram? Hva om virkeligheten er at mennesker ikke lenger lever fritt, men avles av datamaskiner? Ville ikke du også kjempet for å unnslippe The Matrix?

 5. Terminator dommens dag

  Terminator 2: Dommens Dag (1991)

  Regi: James Cameron

  Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton

  En robot lik den som forsøkte å ta livet av Sarah Connor må nå beskytte hennes sønn mot en annen robot laget av flytende metall. Denne filmen tok CGI til et nytt nivå, og vi liker hva vi ser.

 6. Tilbake til fremtiden 1985

  Tilbake til fremtiden (1985)

  Regi: Robert Zemeckis

  Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson

  Kanskje en av 80-tallets mest underholdende sci-fi filmer? Det blir nesten ikke bedre enn en DeLorean som kan forflytte seg frem og tilbake i tid. Så lenge Flux Capacitor'en funker, da.

 7. Aliens 1986

  Aliens (1986)

  Regi: James Cameron

  Med: Sigourney Weaver, Carrie Henn, Bill Paxton

  Før Cameron regisserte Rose regisserte han Ripley. Sigourney Weaver returnerte til Alien-universet i denne herligheten av en science fiction-film. Det er noe med romvesener og uskyldige barn som slåss mot dem som fenger.

 8. Metropolis 1927

  Metropolis (1927)

  Regi: Fritz Lang

  Med: Gustav Frölich, Brigitte Helm

  Denne enestående klassikeren satte en ny standard for science fiction-film med sine banebrytende kulisser og effekter. I 1927 var ikke dette allmannskost, i hvert fall ikke idéen om fly i byer.

 9. 2001 En romodyssé

  2001: En romodyssé (1968)

  Regi: Stanley Kubrick

  Med: Keir Dullea, Gary Lockwood

  Stanley Kubrick er også en av regissørene som satte en ny standard for sjangeren. Settene og effektene brukt i denne filmen var en helt ny måte å lage film på. Visste du at joggescenen på romstasjonen ble filmet i et gigantisk hamsterhjul?

 10. Blade Runner

  Blade Runner (1982)

  Regi: Ridley Scott

  Med: Harrison Ford, Rutger Hauer

  Selv om Ridley Scott la fra seg Aliens-universet var han ikke ferdig med sci-fi. Blade Runner er av mange omtalt som den beste filmen i sjangeren noensinne med en perfeksjonert fremtidsvisjon signert regissøren Scott.

 11. V for Vendetta

  V for Vendetta (2005)

  Regi: James McTeigue

  Med: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Fry

  I et futuristisk London er innvandring, homofili og fri tankegang forbudt. Befolkningen lever under strenge regler, men å frarøve noen frihet vil få konsekvenser. Spør restene av Westminster.

 12. Avatar

  Avatar (2009)

  Regi: James Cameron

  Med: Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Sam Worthington

  Tidenes mest innbringede film! Dette visuelle mesterverket signert James Cameron tok pusten fra forfatteren på Colosseum Kino i 2009, og historien er Oscarer verdig. Den vant forøvrig tre stykker.

 13. Star Trek 2009

  Star Trek (2009)

  Regi: J.J. Abrams

  Med: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy

  Forventningene var enorme da Star Trek-universet gjenoppstod på det store lerretet, og forventningene ble infridd. Med unntak av J.J. Abrams overivrige bruk av lens-flare var denne filmen virkelig flaggskipet U.S.S. Enterprise verdig.

 14. District 9

  District 9 (2009)

  Regi: Neill Blomkamp

  Med: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt

  Blomkamp har regissert en av tidenes beste sci-fi-filmer med District 9. Følelsene er til å ta på når en stor gruppe innvandrende romvesener i Sør-Afrika blir utsatt for diskriminering og vold. Ikke så langt fra virkelighetens hendelser, er det?

 15. The Thing

  Tingen fra en annen verden (1982)

  Regi: John Carpenter

  Med: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter

  Originalen fra 1982 må kunne sies å være en blanding av sci-fi og skjær skrekk. Den er tidvis ubehagelig å se på, men Carpenter skal ha ros for å ha satt en ny standard for skumle romvesener på tidlig 80-tallet.

 16. Nærkontakt av tredje grad

  Nærkontakt av tredje grad (1977)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Richard Dreyfuss, Francois Trauffaut, Teri Garr

  Spielberg kastet seg for alvor på sci-fi-bølgen i 1977 med denne filmen, historien om hvordan en landsbyboer føler seg trukket ut i villmarken hvor noe spektakulært er i ferd med å skje.

 17. Robby the Robot - Forbidden Planet

  Den forbudte planet (1956)

  Regi: Fred M. Wilcox

  Med: Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen

  I dag er dette kanskje for lekefilm å anse, men i 1956 var tanken om roboter med masse blinkende lys og duppeditter det fremste sci-fi hadde å by på.

 18. Star Trek: Khans vrede

  Star Trek II: Khans vrede (1982)

  Regi: Nicholas Meyer

  Med: William Shatner, Leonard Nimoy

  En annen Star Trek-film som var med å definere sjangeren var Khans Vrede fra 1982. Mange vil kanskje gjenkjenne scenen hvor Spock dør av radioaktiv stråling fra nyinnspillingen som kom i 2013?

 19. E.T.

  E.T. (1982)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Drew Barrymore, Henry Thomas, Peter Coyote

  Det skulle vise seg at Spielberg traff blink med sci-fi-sjangeren. E.T. fra 1982 er en av de klassikerne som aldri vil forsvinne. Dette var forøvrig filmen som gjorde Drew Barrymore kjent.

 20. Sunshine 2007

  Sunshine (2007)

  Regi: Danny Boyle

  Med: Chris Evans, Cillian Murphy, Rose Byrne

  Det var ikke så mange som fikk med seg Sunshine fra 2007, men denne filmen signert Danny Boyle er kanskje en av de beste noensinne laget. Hvor langt er menneskeheten villig til å gå for å overleve? Legg på vakker filmmusikk, og det er duket for et episk romeventyr.

 21. Tom Cruise i Minority Report

  Minority Report (2002)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton

  Kan man forhindre en straffbar handling før den har skjedd? I Spielbergs univers kan man det ved hjelp av tre framsynte. Denne filmen, med effekter banebrytende for 2002, er både visuelt og følelsesmessig vakker.

 22. Oblivion

  Oblivion (2013)

  Regi: Joseph Kosinski

  Med: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko

  Når det kommer til sci-fi-skuespillere må Tom Cruise være en av de fremste i sitt slag. Når det kommer til å fly romskip er det kun Han Solo (Star Wars) som slår han ned i støvlene.

 23. Men in Black

  Men in Black (1997)

  Regi: Barry Sonnenfeld

  Med: Tommy Lee Jones, Will Smith

  Dette er kanskje mer som komedie å regne, men tross fokuset på Smiths lattermilde forsøk på å beskytte jordkloden fra en rominvasjon er filmen proppfull av deilig science fiction. Og Tommy Lee Jones.

 24. Ethan Hawke i Gattaca

  Gattaca (1997)

  Regi: Andrew Niccol

  Med: Uma Thurman, Ethan Hawke, Jude Law

  I en fremtid hvor din skjebne allerede fra fødselen av blir definert av gentester skal det mye til for å endre livsmulighetene. Men det finnes likevel måter å vise verden at ikke alt er svart og hvitt. Det gjelder å gi alt, slik Hawke gjør i Gattaca.

 25. Cloud Atlas

  Cloud Atlas (2012)

  Regi: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski

  Med: Halle Berry, Tom Hanks, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving

  Denne filmen er forfatterens all-time favoritt. Samtlige av skuespillerne spiller hele fem eller seks roller i denne fantastiske historien om hvordan alt vi gjør påvirker fremtiden til både oss selv, og alle andre. Episk film som er verdt å se flere ganger!

 26. Rise of the Planet of the Apes

  Rise of the Planet of the Apes (2011)

  Regi: Rupert Wyatt

  Med: Andy Serkis, Karin Konoval, Terry Notary

  Når man gir en forsøksape et substans som skal reparere hjernen, ender den opp med å bli så lynintelligent at den samler en hær av apekatter for å ta kontroll over sine egne skjebner.

 27. Jane Fonda i Barbarella

  Barbarella (1968)

  Regi: Roger Vadim

  Med: Jane Fonda, John Philip Law

  I en fremtid langt frem i tid drar en høyst seksuell dame ut i verdensrommet for å finne, og stoppe, den onde Durand-Durand, og hun møter mange rare folk på sin vei. Det høres ut som en erotisk film, og det er ikke langt fra sannheten heller.

 28. Joel Haley Osmont i Artificial Intelligence

  A.I. Artificial Intelligence (2001)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Jude Law, Clark Gregg, Frances O'Connor

  Denne rørende Spielberg-historien fra 2001 er som et moderne Pinocchio-eventyr å regne. Roboten David sin leting etter feen som kan gjøre han til en ekte gutt river i hjerteroten, og byr på flott sci-fi underholdning!

  (NB! Visste du at det er Meryl Streep som har stemmen til den gode feen?)

 29. Tron 1982

  Tron (1982)

  Regi: Steven Lisberger

  Med: Jeff Bridges, David Warner, Michael Sax

  En personlig datamaskin var ganske så nytt for folk flest i 1982, og denne filmen skremte kanskje noen bort fra å eie en. En hacker blir sugd inn i maskinen og må slåss i gladiator-lignende leker for å bli satt fri. Det er sci-fi - og det er herlig.

 30. Independence Day 1996

  Independence Day (1996)

  Regi: Roland Emmerich

  Med: Will Smith, Bill Pullman, Mary McDonnell

  Will Smith røyker sigar, en labrador hopper gjennom flammer og Bill Pullman leder et jagerflyangrep på et gigantisk romskip. Samtidig vaier det amerikanske flagget overalt. Joda, er det noen som kan sci-fi (og patriotisme) så er det Emmerich.

 31. Total Recall 1990

  Total Recall (1990)

  Regi: Paul Verhoeven

  Med: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Marshall Bell

  I Paul Verhoevens fremtid kunne mennesker reise på virtuelle ferier til Mars. Men plutselig en dag finner Arnold Schwarzenegger seg i en farlig situasjon som gjør at han faktisk må dra dit. Noen stjal nemlig minnene hans. Sci-Fi!

 32. Dark Star 1974

  Dark Star (1974)

  Regi: John Carpenter

  Med: Brian Narelle, Cal Kuniholm

  Måneferder var fremdeles relativt nytt i 1974, og med planer om å bygge den første romfergen var det romfeber på gang blant jordens befolkning. Da passet det med en film om et romskip med masse blinkende knapper og gadgets.

 33. Jurassic Park 1993

  Jurassic Park (1993)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum

  Sci-fi behøver ikke skje i verdensrommet. Langt i fra. Det kan også skje på Isla Nublar når en eksentrisk milliardær kloner frem dinosaurer som av naturlige grunner ikke er så glad i gjerder.

 34. Michael Fassbender i Prometheus

  Prometheus (2012)

  Regi: Ridley Scott

  Med: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron

  Storfilmen fra 2012 gir oss svaret på hvordan Alien-universet oppstod, og for datidens sarte sjeler var det sikkert godt å ha en hånd å holde i kinosalen. Ridley Scott leverer science fiction slik bare Ridley Scott kan. Og det var vellykket.

 35. Elysium

  Elysium (2013)

  Regi: Neill Blomkamp

  Med: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley

  District 9-Blomkamp returnerte til sjangeren med Elysium, historien om hvordan jordklodens priviligerte reiste fra en forsøplet planet til en romstasjon, og de har ikke særlig lyst til å slippe andre inn. Vakker, og tankevekkende film.

 36. The Hitchhikers guide to the galaxy

  Haikerens guide til galaksen (2005)

  Regi: Garth Jennings

  Med: Bill Bailey, Anna Chancellor, Warwick Davis

  Garth Jennings står bak filmatiseringen av den populære boken. Resultatet er deilig sci-fi som byr på spektakulære bilder av verdensrommet og en deprimert robot stemmesatt av Alan Rickman.

 37. Stargate 1994

  Stargate (1994)

  Regi: Roland Emmerich

  Med: Kurt Russell, James Spader, Alexis Cruz

  Før det var TV-serien var det filmen. Roland Emmerich står bak suksessen Stargate, filmen hvor man finner en portal som binder flere verdener sammen. Det skal vise seg at egypterne var mer oppfinnsomme enn vi trodde.

 38. Dune 1984

  Dune (1984)

  Regi: David Lynch

  Med: Francesca Annis, Leonardo Cimino, Brad Dourif

  Med denne filmen tar du steget inn i en verden hvor det uforventede , the ukjente og det utrolige møtes. Den Oscar-nominerte filmen byr på episk historiefortelling stappfull av alt sjangeren har å by på.

 39. Event Horizon

  Event Horizon (1997)

  Regi: Paul W.S. Anderson

  Med: Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan

  Det er kanskje noe som heter sci-fi-overload, i alle fall om du har sett Event Horizon. Joda, den er full av herlig science fiction, men den er full av andre ting som ikke er så lett å se på også. Likevel, den hører hjemme på listen.

 40. Jodie Foster i Contact

  Kontakt (1997)

  Regi: Robert Zemeckis

  Med: Jodie Foster, Matthew McConaughey, Jena Malone

  Etter årevis med søken får Dr. Ellie Arroway kontakt med romvesener som sender henne planer for å bygge en stor maskin. Det skal vise seg at oppfatningen av tid og rom er svært annerledes enn vi skulle tro.

 41. Moon 2009

  Moon (2009)

  Regi: Duncan Jones

  Med: Kevin Spacey, Sam Rockwell, Rosie Shaw

  Møt astronaut Sam Bell og hans datamaskin "Gerty" (stemmesatt av Kevin Spacey) som jobber på månen for å sende jorden en energikilde som vil holde hjemplaneten gående. Men noe er i ferd med å skje. Noe stort.

 42. Solyaris 1972

  Solaris (1972)

  Regi: Andrei Tarkovsky

  Med: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet

  Denne russiske klassikeren hører også med på listen over de beste sci-fi-filmene. En psykolog blir sent til en romstasjon ved en fjern planet for å finne ut hva det var som gjorde at hele mannskapet ble drevet til vannvidd. Skummelt!

 43. Mel Gibson i Mad Max

  Mad Max (1979)

  Regi: George Miller

  Med: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne

  I fremtidens Australia er det gatereglene som gjelder. I denne tidlige Gibson-filmen fra 1979 spiller han en hevnlysten politimann som jakter ned en motorsykkelgjeng som tok livet av alle han var glad i. Det er ikke verdensrommet, men det er sci-fi!

 44. War of the Worlds

  War of the Worlds (2005)

  Regi: Steven Spielberg

  Med: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto

  Spielberg var ikke ferdig med sjangeren. Det var ikke Tom Cruise heller, så de teamet opp i denne moderne filmatiseringen av boken til H.G. Wells. Enda godt romvesenene ikke kjente til antibiotika.

 45. Starship Troopers

  Starship Troopers (1997)

  Regi: Paul Verhoeven

  Med: Neil Patrick Harris, Denise Richards, Dina Meyer

  Denne filmen er en slags blanding av "Uncle Sam Wants You!" og forvokste insekter på en fiendtlig planet som bokstavelig talt suger til seg kunnskap. Resultatet? Kultfilm. Eller bare en kul film.

 46. Joaquin Phoenix i Signs

  Signs (2002)

  Regi: M. Night Shyamalan

  Med: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Abigail Breslin

  Første gang jeg så denne var i en kjeller i Colorado, midt på natten, langt ute på prærien og med nærmeste nabo en kilometer unna. Det var ikke så lurt. Scenen ute i maisåkeren hvor en alien-fot plutselig beveger på seg gir oss fortsatt gåsehud.

 47. The Fifth Element (1997)

  Regi: Luc Besson

  Med: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich

  Det er flere som mener at denne filmen hører hjemme på listen, og de har rett. I en fargerik fremtid blir en taxisjåfør sentral i søken etter et legendarisk rom-våpen som vil holde ondskap og Mr. Zorg på avstand.

 48. Katherine Helmond i Brazil

  Brazil (1985)

  Regi: Terry Gilliam

  Med: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond

  En byråkrat i en retro-tidig verden forsøker å rette en administrativ feil, men ender opp med å selv bli en fiende av staten. Og forresten, alt skjer i et herlig sci-fi-univers.

 49. Sandra Bullock og George Clooney i Gravity

  Gravity (2013)

  Regi: Alfonso Cuarón

  Med: George Clooney, Sandra Bullock

  I løpet av noe de trodde skulle bli en rutinemessig øvelse i verdensrommet inntreffer det katastrofale at fartøyet skades. "Gravity" vant 7 Oscar.

 50. Chappie

  Chappie (2015)

  Regi: Neill Blomkamp

  Med: Hugh Jackman, Dev Patel

  Neil Blomkamp returnerte til lerretet med den nydelige historien om "Chappie", en robot som med et nytt softwareprogram får tankene og følelsene til et menneske. Det er det mange som er sterkt i mot.

 51. Anne Hathaway i Interstellar

  Interstellar (2014)

  Regi: Christopher Nolan

  Med: Matthew McConaughey, Jessica Chastain

  Ingen over, ingen ved siden av? "Interstellar" må være en av tidenes beste sci-fi-filmer med spektakulære bilder og sterke historier om menneskets vilje til å overleve.