fotball

Filmwebs favorittfilmer om fotball

Om ikke kampene på TV er tilstrekkelig spennende, elller du bare vil ha mer ballspill, får du her våre beste tips til filmer fra fotballbanen.

 

Sjekk ut streamingguiden for å finne ut hvor du kan se filmene

 

Dette er våre favorittfilmer fra den grønne matta:

 1. Goal

  Goal

  "Here we pass the ball, you understand that? We're a unit, not a one-man show."

  Som alle andre barn har Santiago Munez en stor drøm. Men i motsetning til de fleste andre har han fått en enestående mulighet til å realisere drømmen - hvis han er villig til å legge alt det han frykter til siden, reise tusenvis av mil hjemmefra og klare seg blant noen av de beste i verden.

  "Goal!" er et drama om det tøffe livet på og utenfor banen. Santiago har den samme drømmen som samtlige spillere på ethvert lilleputtlag: å bli oppdaget. Og jammen gjør han ikke det også. Filmen viser dog at det ikke bare er glamour å være proff, selvom profilerte spillere som David Beckham, Zinédine Zidane og Raúl blir å se.

  Her kan du strømme filmen

 2. Skru'n som Beckham

  Skru'n som Beckham

  "Don't tell me. The offside rule is when the French mustard has to be between the teriyaki sauce and the sea salt!"

  Hvorfor være gudinne på kjøkkenet når du kan være et mirakel på fotballbanen? Foreldrene til 18 år gamle Jess er fortvilet. De vil at datteren skal være en tradisjonell, indisk jente, men hun er bare opptatt av fotball, og helten heter David Beckham. Det blir en real interessekonflikt når søsterens bryllup kolliderer med tidspunktet for finalen i en viktig fotballturnering.

  Det er lagånd, en kjekk trener, fotballglede på ekstase-nivå og jenter i sentrum av denne hyllesten til fotballverdens store idol, David Beckham. Herlig og sprudlene, morsom og en real innertier for alle som synes damefotball får for lite fokus. En ung Keira Knightley viser seg også som en habil sportsjente, og filmen var faktisk hennes gjennombrudd!

 3. The Damned United

  Damned United

  "I wouldn't say I was the best manager in the country. But I'm in the top one."

  "Damned United" forteller oss den kontroversielle og mørkt humoristiske historien om Brian Clough (Michael Sheen) og hans 44 dager lange karriere som manager hos de regjerende mesterne i engelsk fotball; Leeds United. Med en fotballgarderobe full av spillere som i utgangspunktet er lojale ovenfor den bitre rivalen Don Revie blir det ingen enkel jobb, og det hele fører til en ubebudet granskning av Cloughs kamplyst.

  Det er oppturer og nedturer i fotball, og her får man hele spekteret i mellom også. En topp film for alle som interesserer seg for taktikk og personene som trekker i trådene i kulissene. Regien er ved stjerneregissør Tom Hooper.

  Her kan du strømme filmen

 4. United

  United

  "... og din oldemor skal spille spiss i cupfinalen!"

  "United" handler om Kåre - en fyr på vestlandet som alltid har hatt to store drømmer: Gifte seg med verdens fineste dame og bli proff i Manchester United. I realiteten er han ikke særlig nærme noen av delene. Det nærmeste han har kommet fotballdrømmen er et par fylla-turer til Manchester, og dama si tar han ikke spesielt godt vare på. Når dama truer med å forlate han må han ta tak i ting, og går all in for å vinne det meste.

  Kåre (Håvard Lilleheie) er helt rå i rollen som litt tafatt, men lidenskapelig ildsjel. Gjenkjennelsesfaktoren til små fotballag med alt for høye ambisjoner er stor, og med Henrik Mestad som gal russisk trener toppes skuespillerlaget.

  Filmen kan du strømme her

 5. Escape to Victory

  Flukten til seier/Escape to Victory

  "Where do I stand for a corner kick?"

  Et fotballag bestående av allierte krigsfanger møter det tyske landslaget på en stadion i Paris under den andre verdenskrig. Leirsjefen for fangene er nemlig tidligere landslagspiller for Tyskland, og når han ser at flere av fangene er gode forballspillere og ballartister, gjør han hva han kan for å få til et møte med de allierte fotballstjernene.

  Kombinasjonen av krig og fotball blir nesten i overkant magisk hva action gjelder. Her er det mer enn ære som står på spill! Kapteinen på laget spilles av selveste Sylvester Stallone, norske Hallvar Thorensen viser seg på banen, og Pelé trikser godt med ballen på fange-laget. Filmen er regissert av legenden John Huston, og er en sikker vinner for alle som elsker den eldre fotballstilen der heltene var virkelige helter og ikke plakat-kjekkaser.

 6. Lange flate ballær

  Lange flate ballær

  "Vi snakkær om VM i fotball!"


  Seks karer jobber sammen på et verksted, EdGarasjen. Verkstedet trues av konkurs, og guttane står i fare for å miste jobbene sine. I ren desperasjon velger de å gjøre det de har aller mest lyst til, å bruke det som er igjen av penger på en guttetur til fotball-VM i Tyskland.

  Guttane fra Fredrikstad er som mannfolk flest - over gjennomsnittlig interessert i fotball. De er kanskje ikke de skarpeste knivene i skuffen, og underveis havner de i en rekke hysteriske situasjoner. Filmen tar samhold og fotballinteresse på blodig alvor, og er rasende festlig! Film nummer to om guttane kan også anbefales.

  Her kan du strømme filmen

 7. Hooligans

  Hooligans

  "You don't run, not when you're with us... You stand your ground and fight!"

  Matt (Elijah Wood) blir venner med den sjarmerende, men farlige Pete Dunham, og trekkes inn i en underverden fylt av voldelige hooligans. Her havner han i en krig mellom rivaliserende klubber, der stump gatevold konstant utgjør skillet mellom liv og død.

  "Hooligans" er en film om baksiden av medaljen i fotballens verden. Den handler mer enn noe annet om lojalitet til et lag, og er et godt portrett av britiske hooligans slik vi faktisk tror de er. Fotball, slossing og høy føring av ølglass står på menyen.

  Her kan du strømme filmen

 8. Amors baller

  Amors baller


  "Det er 30.000 fotballspillere på Norway Cup. 15.000 av de er jenter!"

  Svenske Lucas flytter fra Stockholm til en liten norsk by og forelsker seg umiddelbart i Susanne (Eira K. Stuedahl), keeper'n på det lokale jentelaget. Han blir kjent med den overvektige og sexfikserte sønnen til treneren, og med han som sparringspartner, legger Lucas en plan for å vinne Susannes hjerte. Han blir med på det lokale guttelaget til Norway Cup, for å bli kjent med henne.

  Filmen er lagt til Norway Cup, Norges arena for gryende fotballglede. Herlige lag i alle aldersgrupper viser seg på banen, og alle som selv har vært på fotballcup kan kjenne seg igjen i småflørtingen, gnagsårene, lagånden og oppturer som nedturer. Også hjelper det godt at Lucas dribler seg stilsikkert inn i Susannes hjerte.

  Her kan du strømme filmen

 9. Looking for Eric

  Looking for Eric

  "I am not a man... I am Cantona."

  Eric er i ferd med å miste grepet. Kona har forlatt ham, familien er i oppløsning, hans ville stesønner og en stressende sementblander ute i hagen gjør ikke livet lettere. Men det er hans egen hemmelighet som holder på å gjøre ham gal. Hvordan skal han tørre å kontakte Lily igjen, kvinnen han en gang elsket så høyt?

  "Looking for Eric" er en herlig komedie om en fotballfanatiker. For å komme seg på beina igjen kontakter han sitt store idol og navnebror, Eric Cantona. Sammen finner de veien tilbake, via fotballen. Filmen fikk gledessprederprisen under Filmfestivalen i Haugesund i 2009, og er virkelig en fryd for alle fotballinteresserte menn, og kvinner som fortviler over ensporede ektefeller i midtlivskrisa. Regissert av Ken Loach.

  Her kan du strømme filmen

 10. Keeper'n til Liverpool

  Keeper'n til Liverpool

  "Du har drept en hund. For et fotballkort!"

  Jo er 13 år, litt nerd, og hellig overbevist om at livet er farlig. Han prøver å overleve ungdomsskolen med bøller, søte jenter og helsefarlig sport som fotball, og lukker seg inne med trygge aktiviteter som ligninger og fotballkort i stedet. Jo har det ganske fint, helt til en søt jente begynner i klassen, og han må imponere. Ting blir ganske så trøblete, men Jo har et ess i ermet: et fotballkort som alle gutta har jaktet på hele sommeren, kortet med keeper'n til Liverpool.

  Jo er bare kjempesøt, og han verner om sin verden slik bare en 13-åring kan. Men så var det denne fotballen da, og veien hans til den søte jentas hjerte går tilfeldigvis via en rund ball og et fotballkort. Herlig film som har vunnet en rekke internasjonale priser og passer for enhver fotballinteressert familie.

  Her kan du strømme filmen

 11. United

  United

  "United" forteller den fascinerende historien om "Busby Babes", det yngste laget som noensinne har vunnet den engelske ligaen.

  Det legendariske Manchester United la verden foran sine føtter, frem til det tragiske flykrasjet i München i 1958. En hel fotballverden sørget, men den ekstraordinært raske oppbyggingen av en nytt lag ga supporterne nytt håp.

  I rollene finner vi David Tennant, Jack O'Connell og Sam Claflin.

 12. The Football Factory

  When Saturday Comes

  Jimmy Muir (Sean Bean) er en arrogant og drikkfeldig bryggeriarbeider som mangler respekt for autoriteter. Livet hans dreier som om fotball, og han har potensial som spiller - men har aldri hatt mot eller disiplin til å gjøre noe med det.

  Jimmy oppdages av Ken Jackson (Pete Postlewaite) når han spiller for pubens fotballag. Jackson er manager for det lokale laget Hallham, og Jimmy får en plass på laget. Etter mange gode kamper får Jimmy prøve seg hos Sheffield United, men kvelden før drikker han seg full og han imponerer ikke Sheffield-manageren. Jimmy må ta et valg for fremtiden.

 13. When Saturday Comes

  The Football Factory

  "Just for once say "fuck it". I'm coiled up like a spring and I'm ready to burst and wanking ain't doing it anymore. I need violence to make me feel I'm still alive."

  Ikke alle fotballfilmer handler om det som skjer inne på banen, noen trekker frem den mørke siden av spillet: hooligans.

  "The Football Factory" er basert på John Kings bok med samme navn og er en dystopisk tolkning av et Chelsea-miljø fylt med simpelt tyveri, kakainmisbruk og blind rasisme.

  Filmen skildrer Tommy Johnsons (Danny Dyer) vei til ekstrem paranoia etter et uheldig møte med familien til Fred (Tamer Hassan), lederen av rivallagets hooligans.

 14. Mean Machine

  Mean Machine

  "So my ass is on the line, and by my ass, I mean your ass."

  Dette er en remake av "The Longest Yard" (1974), som omhandler amerikansk fotball. Premisset ligner "Flukten til seier" (1981), men historien er satt til fengselsmiljøet i England.

  Vinnie Jones spiller den tidligere engelske landslagskapteinen Danny Meehan som hjemsøkes av kampfiksingbeskyldninger. Et angrep på en politimann sender ham i fengsel sammen med fanger som avskyr han for hans svik mot laget.

  Meehan blir imidlertid bedt om å trene de andre innsatte frem mot en kamp mot vaktene, og veien dit blir både munter og energisk. Se opp for Jason Statham, som spiller en sinnsforvirret og kampsportfiksert keeper met uforståelig skotsk aksent!

 15. Spillegalskap/Fever Pitch

  Spillegalskap/Fever Pitch

  "Paul, it's only a game!" "DON'T SAY THAT! Please! That is the worst, most stupid thing anyone could say! Cause it quite clearly isn't "only a game."

  Studiet av en Arsenal-fan er et godt bilde på fenomenet middelklassefanatisme, som oppstod da fotballinteressen spredte seg fra arbeiderklassen og oppover i samfunnslagene på 1970-tallet.

  "Fever Pitch", som er basert på Nick Hornbys bok med samme navn, følger Paul (Colin Firth) mens han sjonglerer lærerjobben og et gryende kjærlighetsforhold med hans henrivenhet for "the Gunners".

  Filmen er både gripende og engasjerende, og må IKKE forveksles med den fryktelige remaken med Drew Barrymore og Jimmy Fallon.

  Her kan du strømme filmen

 16. Zinedine Zidane i Zidane, un portrait du 21e siècle

  Zidane: A 21st Century Portrait

  En av Frankrikes aller største fotballspillere portetteres i en høyst uvanlig sportsdokumentar. En fullengdes fotballkamp (Real Madrid vs. Villareal, 23. april 2005) filmes fra perspektivet til Zinedine Zidane: 17 synkroniserte kameraer får med seg hver minste detalj.

  De visuelle virkemidlene, sammen med den akustiske musikken til Mogwai, skaper en kraftfull og litt "artsy" fotballdokumentar.

 17. Mike Bassett: England Manager

  Mike Bassett: England Manager

  "Ladies and gentlemen. England will be playing Four-Four-Fucking Two."

  Komedien fryder seg med å bryte ned til vanlige forvetningene til "underdog"-sportsfilmer. "Mike Bassett: England Manager" forteller historien om en klossete, rappkjeftet trener som går fra en lavere liga til å lede Englands landslag mot VM.

  Ricky Tomlinson er perfekt i rollen som håpløs manager!

 18. Fimpen

  Fimpen

  Den svenske landslagspilleren Mackan går forbi en fotballbane, hvor han blir rundspilt av en seksåring. Mackan blir sjokkert over dette og klarer ikke lenger å gjøre sin oppgave på landslaget.

  Landslagakapteinen finner seksåringen Fimpen og setter han på Mackans plass. Fimpen viser seg å være et fotballgeni og blir hjørnesteinen på laget!

 19. Maradona og Kusturica

  Maradona by Kusturica

  I denne fengslende dokumentaren åpner den argentinske fotballegenden opp livet sitt for den serbiske regissøren Emir Kusturica.

  Kustirica kan beskyldes for å være litt for nærgående på sitt subjekt, og glatter innimellom over mindre saftige detaljer for å gjøre myten maradona større. Vi blir allikevel vitne til flere briljante scener, blant annet Maradona omringet av halvnakne dansere på en bar, og et par som blir viet i Church of Maradona.