Shrek

De beste animasjonsfilmene

Fra Disneys Mikke Mus på 30-tallet til Pixars Dory i "Oppdrag Nemo" - denne sjangeren underholder både store og små!

Vi må helt tilbake til året 1900 for å finne den aller første animasjonsfilmen The Enhanced Drawing, en enkel snutt på hele 2 minutter. Det tok ikke lang tid før tegnefilmer ble populært, og i 1923 åpnet Walt Disney sitt første studio i Los Angeles. I 1928 debuterte figuren som har blitt ikonet for en hel filmsjanger, nemlig Mikke Mus. Resten, som de sier, er historie.

Vi har lett nært og fjernt etter de beste titlene, og presenterer herved de beste animasjonsfilmene:

 1. Wall-E

  WALL-E (2008)

  Pixar

  I en fremtid som muligens ikke er så altfor langt unna har menneskets ustoppelige appetitt på mer, mer og mer forsøplet hele jordkloden. Etter å ha forlatt planeten (og blitt ekstremt late) er det opp til WALL-E å rydde opp skrotet deres. Mendet skal vise seg at den elskverdige roboten duger til mer!

 2. Se opp

  Se opp (2009)

  Pixar

  Fest mange nok heliumballonger til huset ditt, og kanskje det flyr? Det er i alle fall det som skjer når 78 år gamle Carl ønsker å se Sør-Amerika. Pixarsanimasjonsfilm fra 2009 byr på solid underholdning, for hele familien.

 3. Snohvit og de syv dvergene

  Snehvit og de syv dvergene (1937)

  Walt Disney

  Dette var Disneys første store tegnefilm, og den lever i beste velgående den dag i dag. Fortellingen om Snehvit som må rømme fra den onde dronningen og ender opp i skogen med syv dverger er en evig klassiker.

 4. Woody i Toy Story

  Toy Story (1995)

  Pixar

  Da lekene kom til live i animasjonsfilmen Toy Story fra 1995 var det ikke grenser til begeistring blant publikum og kritikere. Historien om Woody, Buzz Lightyear og vennene deres har siden blitt til en av filmverdenens største franchiser.

 5. Løvenes konge

  Løvenes konge (1994)

  Walt Disney

  Denne filmen er utelukkende fantastisk. Med søte karakterer (bortsett fra Scar og hyenene) og deilig musikk får vi bli med inn i et magisk univers slik kun Disney kan skape. Hakuna Matata.

 6. Shrek

  Shrek (2001)

  DreamWorks

  Når et troll blir fratatt sitt sumphjem, drar han og et plagsomt esel på en reise for å hamle opp med en selvgod og selvutnevnt konge. Og i dette eventyret finner også vi prinsesser, drager og parodier på absolutt alle andre eventyr.

 7. Aladdin

  Aladdin (1992)

  Walt Disney

  Bli med til Agraba med sine flyvende tepper, lampeånder og sleipe rådgivere. Denne filmen kombinerer Disneys magi med midtøstens mystikk, og resultatet er en fornøyelig animasjonsopplevelse med herlige innslag fra ånden Genie.

 8. South Park

  South Park (1999)

  Comedy Central Films

  Skyld på Canada! South Park: Større, lengre og usensurert er så politisk ukorrekt og fantastisk at vi ennå ler den dag i dag. Det er noe med Saddam Hussein og djevelen som et kjærlighetspar som er altfor, altfor feil...

 9. Istid

  Istid (2002)

  20th Century Fox

  Det er duket for animasjonsmoro når en sabeltanntiger, et dovendyr og en hårete mammut finner et fortapt menneskebarn og gjør alt i sin makt for å returnere han til sin stammefamilie. Også Scrat da. Vil han noensinne lykkes i å åpne nøtten sin?

 10. Den lille havfruen

  Den lille havfruen (1989)

  Walt Disney

  Joda, Jodi Bensons sangstemme i den amerikanske versjonen er fin, den. Men ingenting slår Sissel Kyrkjebø som Ariel i den norske og danske versjonen av "Den lille havfruen" - den gir oss gåsehud. Samtidig er dette en veldig søt fortelling basert på H.C. Andersens eventyr.

 11. Skjønnheten og udyret

  Skjønnheten og udyret (1991)

  Walt Disney

  På leting etter sin far ender den unge forstadsjenta Belle opp på et mystisk slott. Dansende tekopper og spøkefulle stearinlys ønsker henne velkommen til en magisk verden vi alle drømmer om å ta del i, og filmen ble en umiddelbar klassiker.

 12. Flåklypa Grand Prix

  Flåklypa Grand Prix (1975)

  Caprino Filmcenter AS

  Forfatterens favorittfilm? Det er noe fantastisk med filmer hvor enorme mengder tid og energi har gått med i å lage hver eneste scene. (Stop-motion film). Og dra meg baklengs inn i fuglekassa, som den underholder!

 13. På eventyr med Tintin

  På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet (2011)

  Amblin Entertainment

  Da Steven Spielberg overtok regien av den populære tegneseriefiguren Tintin var det duket for filmmagi. Bli med reporteren og kaptein Haddock på nok et storslagent eventyr!

 14. Et førjulsmareritt

  Et førjulsmareritt (1993)

  Touchstone Pictures

  Tim Burton er en fantastisk filmskaper som har flere store titler på CVen, og denne tidvis skumle Halloween-filmen er intet unntak. Den underholder, den skremmer og den byr på filmmagi, Burton-style.

 15. Frost

  Frost (2013)

  Walt Disney

  Hvem hadde trodd at en animasjonsfilm ville fly rett inn på topp fem over de mest innbringende filmende noensinne? Frost ligger i dag på femteplass, noe som kanskje ikke er så rart med prinsesser, isslott, troll og reinsdyr. Og norske landskap.

 16. Nemo og Marlin i Oppdrag Nemo

  Oppdrag Nemo (2003)

  Pixar

  Er det et selskap som kan lage animert filmmagi, så er det Pixar. Oppdrag Nemo byr på latter, moro og helsprø karakterer, samtidig som det er en bedårende fortelling om en fiskefar på leting etter sin sønn. Ryktet har det til at animatørene til Pixar ble utfordret på om de kunne tegne vann. Det kunne de.

 17. Grave of the Fireflies

  Grave of the Fireflies (1988)

  Studio Ghibli

  Denne hjerteskjærende filmen fra 1988 tar for seg en ung gutt og hans lillesøsters kamp for å overleve i Japan under 2. verdenskrig. Filmen anbefales alle som er interessert i både animasjon og historie.

 18. Pinocchio

  Pinocchio (1940)

  Walt Disney

  Enkelte filmer ender opp med å bli tidsløse klassikere, og Pinocchio er en slik film. Fortellingen om den vesle tredukken som ville bli til en ekte gutt er fantastisk. Det er rett og slett noe med de gamle Disneyfilmene som gjør dem så flotte.

 19. Fantasia

  Fantasia (1940)

  Walt Disney

  Fantasia er en tegnefilm produsert av Walt Disney i 1940. Filmen var Disneys tredje helaftens tegnefilm etter Snehvit og de syv dvergene (1937) og Pinnochio (1940).

  Mikke Mus opptrer i rollen som læregutt hos trollmannen Yen Sid, og historien er sterkt inspirert av Goethes dikt «Der Zauberlehrling»

 20. Dragetreneren 2

  Dragetreneren (2010)

  DreamWorks

  En håpløs viking som ønsker å bli en dragejeger ender opp med å bli venn med en av dem. Etter hvert lærer han at det er mer til disse skapningene enn man først skulle tro.

 21. The Iron Giant

  Gutten og jernkjempen (1999)

  Warner Bros. Animation

  I denne herlige tegnefilmen møter vi på en liten gutt som blir venn med en uskyldig robot som kom fra oven. Sammen må de prøve å avverge at en paranoid regjering ødelegger jernkjempen.

 22. Monsterbedriften

  Monsterbedriften (2001)

  Pixar

  Visste du at monstrene som bor under sengen og gjemmer seg i klesskapet egentlig er ansatt i en skremmebedrift med direkte adgang til små barns soverom? Og at de egentlig er livredd småbarn?

 23. Kaa - Jungelboken

  Jungelboka (1967)

  Walt Disney

  Den underholdende Jungelboka fra 1967 fylt med sleipe slanger, slemme pusekatter og mange herlige karakterer har blitt en av tegnefilmenes absolutte klassikere på de 47 årene siden den kom ut. Lad opp til jungeldans!

 24. Millenium Actress

  Millennium Actress (2001)

  Madhouse

  I denne dramatiske animasjonsfilmen fra årtusenets begynnelse møter en TV-reporter og hans kameramann på en tidligere skuespiller. Når hun begynner å fortelle om sitt liv er det duket for en fortelling verdt å få med seg.

 25. De utrolige

  De utrolige (2004)

  Pixar

  Craig T. Nelson og Samuel L. Jackson har stemmegitt karakterer i denne høyst underholdende filmen om en familie med superkrefter som forsøker å bevare et normalt hjemmeliv, samtidig som de må redde jorden. Det er stressende med familieliv, er det ikke?

 26. Min nabo Totoro

  Min nabo Totoro (1988)

  Studio Ghibli and Toho.

  Når to jenter flytter til landssiden for å bo nærmere deres mor, ender de opp med å dra på fantastiske eventyr med de enestående åndene som lever i skogen.

 27. 101 Dalmatinere

  101 Dalmatinere (1961)

  Walt Disney

  Dette er filmen som gjør at du får lyst til å møte opp på Dyrebeskyttelsen og ta med alt du ser av hunder hjem. Også er det Cruella de Vil da. Hun er en av de verste skurkene i Disneyhuset, men så er hun da også rasende underholdende.

 28. Solan Gundersen i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa (2013)

  Maipo Film

  Forventningene var høye da figurene fra Flåklypa returnerte til filmen, og suksess ble det! Nesten en sjettedel av Norges befolkning så denne filmen på kino!

 29. Chihiro og heksene

  Chihiro og heksene (2001)

  Studio Ghibli

  Mens hennes familie holder på med å flytte til forstaden, ender en 10 år gammel jente opp med å vandre inn i en verden regjert av guder, hekser, monstere, og hvor mennesker forvandles til dyr.

 30. Bambi

  Bambi (1942)

  Walt Disney

  Fortellingen om Trampe og Bambi er en alle små barn burde få med seg. Men spol gjerne forbi øyeblikket der Bambi mister moren sin og hører et skudd i det fjerne. Det gjør ennå vondt å tenke på.

 31. Wallace and Gromit

  Wallace & Gromit og varulvkaninens forbannelse (2005)

  DreamWorks

  Wallace og Gromit driver et firma som vokter hagene til innbyggerne i en klassisk britisk landsby. Men de får altfor mye å gjøre når et myteomspunnet (og fluffete) monster dukker opp i landsbyen.

 32. Peter og ulven

  Peter og ulven (2006)

  BreakThru Films

  Den klassiske historien om Peter og ulven blir levendegjort på en briljant måte i denne animasjonsfilmen, som skildrer en magisk verden hvor barn finner mot til å trosse sin frykt for det skumle og ukjente.

 33. Akira

  Akira (1988)

  Tokyo Movie Shinsha

  Et hemmelig, militært prosjekt truer Neo-Tokyo når det viser seg at et tidligere gjenmedlem blir en psykotisk voldsmann kun et par barn er i stand til å stoppe.

 34. Trillingene fra Belleville

  Trillingene fra Belleville (2003)

  Sony Pictures Classics

  Når hennes barnebarn blir kidnappet under Tour de France, teamer Madame Souza og hennes elskede hund Bruno opp med De Belle Sisters - et gammel sang-og-dans team fra tiden med Fred Astaire - for å redde ham.

 35. Terkel i knipe

  Terkel i knipe (2004)

  CTN

  Torkel er en gjennomsnittlig tenåring, helt til livet tar en vending til det verre når en jente som var forelsket i ham dreper seg selv og en ukjent galning begynner å forfølge ham.

 36. Vals med Bashir

  Vals med Bashir (2008)

  Sony Pictures Classics

  En israelsk filmregissør intervjuer andre veteraner av Israels 1982-invasjon av Libanon. Sammen lagde de et animasjonsverk som ble Oscar-nominert. Av og til kan vi glemme fortiden, men fortiden vil ikke glemme oss.

 37. Den fantastiske Mikkel Rev

  Den fantastiske Mikkel Rev (2009)

  Regency Enterprises & Indian Paintbrush

  Herr og Fru Rev lever et idyllisk liv med deres sønn Ask og den unge nevøen Krisoffersen. Etter tolv år i denne rolige tilværelsen begynner Herr Rev å kjenne på sine dyriske instinkter, og det tar ikke lang tid før han er tilbake i gamle vaner med å stjele mat på nabogårdene.

 38. Ponyo på klippen ved havet

  Ponyo på klippen ved havet (2008)

  Studio Ghibli and Toho.

  Denne filmen er et animert eventyr om en fem år gammel gutt og hans forhold til en gullfisk-prinsesse som lengter etter å bli et menneske. Velkommen til en verden hvor alt er mulig.

 39. Madagaskar

  Madagascar (2005)

  DreamWorks

  Å låse inne ville dyr er ikke noe smart, men å låse inne ville dyr som drømmer om å være fri i naturen (og som er villige til å gjøre noe med det) er oppskriften på katastrofe. Morsom, animert katastrofe.

 40. Askepott

  Askepott (1950)

  Walt Disney

  Da Askepotts onde stemor hindrer henne fra å delta på slottsballet får hun litt uventet hjelp fra de elskelige musene Gus og Jaq, og fra hennes gode fe. Kanskje kan man få leve lykkelig i alle sine dager likevel?