Kelly Reilly i Calvary

Høstens filmperler på kino

Endelig kommer de første av årets Gullpalme-nominerte filmer på kino, samt prisvinnerne fra Berlin, Sundance og Venezia!

 

Vi får også se norske filmperler som "Frøken Julie", "Mot naturen", "1001 gram", "Flink pike" og "Bjørnøya".

 

Les også: Alt om filmperler på kino og video!

 

Med forbehold om endring i premieredatoer.

 1. Still Life

  Premiere: 15. august

  Drama

  John May (Eddie Marsan) er en mann med et varmt hjerte og stor omsorg for sine klienter - mennesker som ofte har levd et ensomt og tilbaketrukket liv. Når de dør er det Johns oppgave å finne fram til slektninger eller venner.

  Han lykkes sjeldent. Det blir som regel en ensom begravelse, men John gir aldri opp. Han gir i hvertfall den avdøde en begravelse med taler og musikk som han vet de ville satt pris på. Johns insistering på å gi hver enkelt oppmerksomhet og en verdig hvile blir ikke tatt nådig opp av den nye sjefen. Her skal det effektiviseres. Men John får et siste oppdrag...

  "Still Life" vant en rekke priser i Venezia 2013.

  Regi: Uberto Pasolini

  Skuespillere: Joanne Froggatt, Eddie Marsan, Karen Drury, Andrew Buchan

 2. Boyhood

  Premiere: 22. august

  Drama

  I "Boyhood" har Richard Linklater fulgt de samme skuespillerne gjennom en tolvårs periode, fra 2002 til 2013. Resultatet er blitt en helt unik oppveksthistorie, som både er episk og intim der den gir oss innsikt i barndommens uskyldighet, hvordan familiebånd endrer seg og hva tidens tann gjør med oss alle.

  "Boyhood" vant tre priser i Berlin 2014, og var også nominert til Gullbjørnen.

  Regi: Richard Linklater

  Skuespillere: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater

 3. Lykke på italiensk

  Premiere: 22. august

  Drama

  Tre generasjoner sterke italienske kvinner lever på sørkysten av Italia, men må flytte tilbake til den pittoreske kystbygda etter at familiebedriften går konkurs og må legges ned. Adele, som er familiens mest driftige kvinne må ta ansvaret for å finne veien ut av krisen. Datteren ser ikke alvoret i situasjonen, bestemoren stoler på Jesus, og søsteren drømmer om å bli skuespiller.

  "Lykke på italiensk" ble nominert til tre priser under den italienske utgaven av Golden Globes.

  Regi: Edoardo Winspeare

  Skuespillere: Celeste Casciaro,Laura Licchetta,Barbara De Matteis,Anna Boccadamo,Gustavo Caputo

 4. To dager, en natt

  Premiere: 5. september

  Drama

  Sandra (Marion Cotillard) får vite at sjefen hennes har gitt kollegene valget mellom å motta en bonus eller å la henne beholde jobben. Hun har én helg på å gå rundt fra kollega til kollega og overtale dem til å takke nei til de ekstra pengene slik at hun selv ikke skal bli arbeidsløs.

  "To dager, en natt" var nominert til Gullpalmen i Cannes i år og vant Beste film under Sydney Filmfestival.

  Regi: Jean-Pierre Dardenne,Luc Dardenne

  Skuespillere: Marion Cotillard, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Catherine Salee

 5. Tusen bitar

  Premiere: 5. september

  Dokumentar

  Vi møter musikeren elsket av hundretusener, idealisten som ville gjøre verden bedre, og erobreren som fikk kvinner til å bedra sine ektemenn.

  Bjørn Afzelius var en unik stemme. Han rystet hundretusener av skandinaver med en modig blanding av sanger om solidaritet med folk i nød - og sin egen lengsel etter å bli elsket. Han var en evig vandrer, full av motsetninger, en gåte. Dette er en ærlig dokumentar om mannen bak myten, hvor vi møter både hans aller næmeste familie, venner, kolleger og andre personer som har stått han nær.

  "Tusen bitar" var åpningsfilm under Kosmorama-festivalen i år.

  Regi: Magnus Gertten,Stefan Berg

  Medvirkende: Mikael Wiehe,Åge Aleksandersen,Björn Afzelius

 6. Frøken Julie

  Premiere: 12. september

  Drama

  Det er midtsommernatt på et herskapelig gods i Irland, og den vakre frøken Julie (jessica Chastain) bryter alle regler. Hun flørter åpenlyst med sin fars dedikerte tjener John (Colin Farrell), og gjennom natten blir de to fanget i et brutalt og lidenskapelig maktspill, hvor de rives mellom tiltrekning og avsky.

  Regi: Liv Ullmann

  Skuespillere: Jessica Chastain, Colin Farrell, Samantha Morton

 7. Mot naturen

  Premiere: 19. september

  Drama, komedie

  I "Mot naturen" er vi med inn i hodet til Martin. Han er på en helgetur i fjellet, og vi får høre alt han tenker på. Hans betraktninger om seg selv og andre er totalt usensurerte og spenner fra det banale til det eksistensielle. Fra hvordan man formulerer en SMS til kolleger for å unnslippe lønningspilsen og om alt blir lettere dersom man hadde en finere kropp - til tanker om å forlate familien og starte et helt nytt liv.

  Regi: Ole Giæver

  Skuespillere: Ole Giæver

 8. 1001 gram

  Premiere: 26. september

  Drama

  Vitenskapskvinnen Marie er i slutten av trettiårene og arbeider sammen med sin far i masseavdelingen hos det norske Justervesenet. Kjærlighetslivet hennes skranter i et barnløst samboerforhold. Marie får i oppdrag å reise til Paris for kontrollveiing av vår nasjonale kilo.

  I Paris møtes delegater fra hele verden på et seminar om kiloens framtid, og blant dem franske Pi. Sammen finner Marie og Pi ut at de gamle kroppsmålene som fot, tomme og favn fortsatt har gyldighet, og det oppstår gryende kjærlighet. Hos Marie vekkes samtidig mange spørsmål: Hvor mye veier egentlig en kilo? Hvor mye veier et liv, Maries liv?

  "1001 gram" er Norges Oscar-kandidat, og fikk sin verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto.

  Regi: Bent Hamer

  Skuespillere: Ane Dahl Torp, Hildegun Riise, Per Christian Ellefsen, Laurent Stocker, Stein Winge

 9. De kjempende

  Premiere: 26. september

  Drama

  Familiens snekkerfirma avhenger av Arnauds innsats, men han skifter fokus da han møter beinharde Madeleine, som er besatt av å forberede seg på en post-apokalyptisk tilværelse. Da hun melder seg på et sommerkurs med Forsvaret, gjør Arnaud det samme, men da kurset ikke svarer til forventningene, går de to sine egne risikable veier.

  "De kjempende" vant hele fire priser i Cannes 2014 og var nominert til ytterligere ti priser.

  Regi: Thomas Cailley

  Skuespillere: Adele Haenel,Kevin Azais,Antoine Laurent,Brigitte Roüan,William Lebghil,Thibault Berducat,Nicolas Wanczycki,Frederic Pellegeay

 10. Flink pike

  Premiere: 10. oktober

  Dokumentar

  Jeg har vært vant til å klare alt, men så en dag sier det stopp. Jeg blir innlagt på akuttpsykiatrisk med diagnosen alvorlig depresjon. Elektrosjokkbehandling blir redningen. Jeg får livet mitt tilbake, men "flinkismønstrene" sitter i ryggmargen. Vil jeg miste alt igjen? Flink Pike er en dokumentar om meg og min familie. En film om å være perfekt og uperfekt, om kontroll og tap av kontroll, om angst for angsten, og om å le når det alt er svart. Som broren min sier før mitt første elektrosjokk: "Det blir en pangstart på helga!".

  Regi: Solveig Melkeraaen
  Medvirkende: Solveig Melkeraaen,Ravn Lanesskog,Magnus Melkeraaen,Sigrid Melkeraaen,Karl Magnus Melkeraaen,Kristine Steffensen

 11. Kråkeungen

  Premiere: 10. oktober

  Barnefilm

  Jojo (10) bor alene med faren sin. Moren er countrysanger og alltid på turné i Amerika. En dag finner han en forlatt kråkeunge og tar den med hjem.

  Han må gjemme fugleungen for faren, som absolutt ikke vil ha kjæledyr og lett blir veldig sint. Men kanskje kan den hemmelige kråkeungen hjelpe Jojo og faren å bli bedre venner?

  "Kråkeungen" har vunnet priser på festivaler over hele verden, blant annet i Berlin og under European Film Awards i 2012.

  Regi: Boudewijn Koole

  Skuespillere: Rick Lens,Loek Peters,Huseyin Cahit Ölmez,Susan Radder,Ricky Koolen,Nikki Sampimon

 12. Bjørnøya

  Premiere: 24. oktober

  Dokumentar, eventyr

  Tre brødre vil legge ut på en helt spesiell tur sammen. Motivert av surferens iboende trang til å finne den perfekte bølgen reiser de mot Bjørnøya midt ute i Barentshavet, syd for Spitsbergen.

  Utstyrt med surfebrett, snøbrett, paraglider og mer forvandler brødrene Wegge det utfordrende landskapet til sin eken lekegrind. Og provianten for to måneder er plukket fra overfloden som befinner seg i søppelcontainere utenfor de lokale dagligvareforetningene hjemme i Norge. Brødrene finner sine iskalde surfebølger og stupbratte snørenner på øya, og vi får føle suget i magen når de kaster seg nedover bratte fjellsider og iskalde bølger.

  Regi: Inge Wegge,Edda Grjotheim

  Medvirkende: Inge Wegge,Markus Wegge,Håkon Wegge

 13. Miraklene i Toscana

  Premiere: 24. oktober

  Drama

  Drømmen om et naturalistisk liv på landet står sentralt i den italienske regissøren Alice Rohrwachers vakre og stemningsfulle film. Et spenningsfullt far-datter-forhold er også en av filmens viktige temaer, og er glitrende spilt av unge Maria Alexandra Lungu og Sam Louwyck.

  "Mirakelet" vant Juryprisen i Cannes 2014, og var også nominert til Gullpalmen.

  Regi: Alice Rohrwacher

  Skuespillere: Monica Bellucci, Maria Alexandra Lungu,Sam Louwyck,Alba Rohrwacher,Sabine Timoteo

 14. Turist

  Premiere: 24. oktober

  Drama, komedie

  Hva skjer hvis en far kun redder seg selv når hele familien står i fare for å bli tatt av et snøskred? Regissør Ruben Östlund retter i sin nye film blikket mot en skandinaviske kjernefamilie på skiferie i Alpene.

  Östlund har sagt at han har tre mål med filmen:
  1. Å iscenesette det mest spektakulære snøskredet på film noensinne.
  2. Å øke antallet skilsmisser.
  3. Å minske turismen i Alpene.

  "Turist" vant Juryprisen i Un Certain Regard-programmet i Cannes og er nominert til Nordisk Råds Filmpris.

  Regi: Ruben Östlund

  Skuespillere: Kristofer Hivju, Johannes Bah Kuhnke,Lisa Loven Kongsli

 15. Tvillingenes Dagbok

  Premiere: 31. oktober

  Drama, krigsfilm

  Mot slutten av andre verdenskrig blir befolkningen i mange byer tvunget i kne av vanlige luftangrep og mangel på mat, noe som betyr at folk dør av sult i hopetall. I desperasjon overlater en ung mor sine to 13 år gamle tvillinggutter til sin bestemor, som bor alene på landet. Faren kjemper ved fronten, og ingen vet om han er død eller levende.

  Bestemoren er ikke et hyggelig bekjentskap: Hun er både alkoholiker, grusom og hatsk. I landsbyen er hun kalt " heks " fordi hun angivelig forgiftet ektemannen sin. I de nye ukjente omgivelsene er tvillingene tvunget til å finne en måte for å overleve på, og de innser at den eneste måten de kan håndtere den voksne absurde og umenneskelige verdensordenen er å avstå fra enhver form for medfølelse, barmhjertighet og leve i en "kald" hverdag og ufølsomme overfor omverdenen.

  "Tvillingenes Dagbok" vant to priser i Karlovy Vary 2013.

  Regi: János Szász

  Skuespillere: László Gyémánt,András Gyémánt,Piroska Molnár

 16. Nånting måste gå sönder

  Premiere: 7. november

  Drama, romantikk

  Androgyne Sebastian og heterofile Andreas møter hverandre i parken en sommernatt. De tiltrekkes av hverandre og innleder etter hvert et forhold, hvor Sebastians alter ego Ellie, som Andreas elsker og frykter, spiller en stadig mer sentral rolle. Dette er sommeren da alt kan skje og hvor alt samtidig føles skjebnesvangert. Det er en kamp om kjærlighet og retten til sine egne følelser, og Sebastian innser til slutt at Ellie må slippes løs - og at han må frigjøre seg fra andres oppfatninger av hvem han er og hvem han bør være.

  "Nånting måste gå sönder" var nominert til priser i Tribeca og Gøteborg i år.

  Regi: Ester Martin Bergsmark

  Skuespillere: Saga Becker,Iggy Malmborg,Shima Niavarani

 17. Raketten

  Premiere: 7. november

  Eventyr, familiefilm

  Folk sier det hviler en forbannelse over ti år gamle Ahlo, at han bringer ulykke over dem som er i nærheten av ham. Etter at alle i landsbyen må flytte fordi et enormt damanlegg skal bygges, reiser han sammen med faren og bestemoren gjennom et frodig, men krigsherjet Laos for å finne et nytt hjem.

  Underveis kommer de over en rakettfestival. Med hjelp av sin nye venn Kia og hennes eksentriske James Brown-elskende onkel ser Ahlo sitt snitt til å kvitte seg med ryktet som ulykkesfugl. Om han bygger en fantastisk rakett og vinner konkurransen, vil det kanskje få både familien og resten av landsbyen ut av elendigheten.

  "Den fantastiske raketten" vant tre priser både i Berlin og Tribeca 2013, og har vunnet en mengde andre priser.

  Regi: Kim Mordaunt

  Skuespillere: Sitthiphon Disamoe,Loungnam Kaosainam,Thep Phongam,Bunsri Yindi,Sumrit Warin,Alice Kohavong

 18. Verden venter

  Premiere: 7. november

  Eksperimentell

  Tre svenske servitører jobber på en restaurant i Oslo en sommer. De guider deg inn i en verden av mennesker som gjør ting de ikke vil gjøre og spiller roller de ikke vet hvorfor de spiller.

  Eldre menn gir yngre kvinner råd om å drive selskap. En pappa kommer med større og større presanger. En eldre kvinne med videokamera. Mennesker som uroer seg. Som må selge sommerhyttene sine. En bygning som synker.

  "Verden venter" er en slags oppfølger til langfilmen "Kanskje i morgen" som var Mariken Halles eksamensarbeid fra Filmhögskolan i Gøteborg, laget sammen med Clara Bodén.

  Regi: Mariken Halle

  Skuespillere: Kyrre Haugen Sydness, Nina Haber, Bianca Kronlöf, Elin Söderquist, Leif Edlund, Niklas Gundersen, Benjamin Molinér, Dana Wanounou, Rasmus Lindgren, Mariken Halle, Per Kjerstad, Yngve Berven, Joel Holmgren

 19. 20,000 Days on Earth

  Premiere: 14. november

  Dokumentar, musikkfilm

  Musiker og skribent Nick Cave markerer sin 20 000. dag på Jorden. Filmen er selvmytologisering av ypperste sort, og et eksempel på at kunsten ofte er ærligere og mer innsiktsfull enn rene fakta.

  "20,000 Days on Earth" vant to priser i Sundance 2014, og var også nominert til Juryprisen.

  Regi: Iain Forsyth,Jane Pollard

  Medvirkende: Nick Cave,Warren Ellis,Kylie Minogue,Ray Winstone,Darian Leader,Blixa Bargeld,Janine Barrand

 20. remake.me

  Premiere: 14. november

  Dokumentar, eksperimentell

  En poetisk reise gjennom livet og arbeidet til en filmskaper, hvor miksen mellom virkelighet og fiksjon skaper nye og overraskende historier.

  Regi: Unni Straume
  Medvirkende: Petronella Barker, Bjørn Sundquist, Liv Ullmann, Lena Endre

 21. En due satt på en gren og funderte over tilværelsen

  Premiere: 21. november

  Drama, komedie

  Roy Anderssons nye film hander om to outsidere av noen menn som er på salgsreise med morosaker i kofferten. Vi får innblikk i en fascinerende tilværelse i nåtid, fortid og fremtid, i virkeligheten og i fantasiens verden, samtidig som en mengde menneskeskjebner passerer revy.

  "En due satt på en gren og funderte på tilværelsen" vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia i 2014.

  Regi: Roy Andersson

  Skuespillere: Holger Andersson,Nils Westblom

 22. Våtmarksområder

  Premiere: 21. november

  Drama

  Vi følger reisen til en eksentrisk jente som har et merkelig forhold til hygiene og seksualitet.

  "Våtmarksområder" var nominert til Juryprisen i Sundance i år.

  Regi: David F. Wnendt

  Skuespillere: Carla Juri,Christoph Letkowski,Marlen Kruse,Carla Juri,Christoph Letkowski,Marlen Kruse

 23. The Captive

  Premiere: 21. november

  Thriller

  Åtte år etter forsvinningen av Cassandra, kommer noen urovekkende indikasjoner på at hun fortsatt er i live. Politiet og foreldrene prøver å løse mysteriet rundt hennes forsvinning.

  "The Captive" var nominert til Gullpalmen i år.

  Regi: Atom Egoyan

  Skuespillere: Ryan Reynolds, Rosario Dawson, Scott Speedman, Mireille Enos, Kevin Durand, Alexia Fast, Christine Horne, Arsinée Khanjian, Ian Matthews, Bruce Greenwood, Ella Ballentine

 24. Vintersøvn

  Premiere: 28. november

  Drama

  Aydin, en forhenværende skuespiller, driver et lite hotell i Anatolia. Han driver det sammen med sin unge kone Nihal, som han har et stormfullt forhold med, og med hans søster Necla som har det vondt etter sin nylige skilsmisse. Under kraftige snøfall blir hotellet omgjort til et tilfluktsted som stenger dem og følelsene deres inne...

  "Vintersøvn" vant både den gjeve Gullpalmen i Cannes og kritikerprisen.

  Regi: Nuri Bilge Ceylan

  Skuespillere: Haluk Bilginer,Melisa Sozen,Demet Akbag,Ayberk Pekcan,Serhat Kilic,Nejat Isler

 25. '71

  Premiere: 28. november

  Action, drama, krig

  En ung og desorientert britisk soldat (Jack O'Connell) blir ved et uhell forlatt av sin enhet etter et opprør i urolige Belfast i 1971.

  "'71" var nominert til Gullbjørnen i Berlin i år.

  Regi: Yann Demange

  Skuespillere: Jack O'Connell, Sean Harris, Richard Dormer, Paul Anderson

 26. Fortellingen om Prinsesse Kaguya

  Premiere: 28. november

  Animasjon, eventyr, familiefilm

  Okina er en gammel bonde som en dag finner en jente på størrelse med en finger inne i en lysende bambusstamme. Han tar jenta med hjem til kona Ouna. De bestemmer seg for å ta vare på henne og da blir hun til et virkelig menneskebarn, som vokser opp med Okina og Ouna som sine foreldre.

  Animasjonen er nydelig og særegen og gjør dette til en visuell fryd for store og små.

  Regi: Isao Takahata

  Stemmer: Aki Asakura,Kengo Kora,Takeo Chii,Nobuko Miyamoto

 27. The Homesman

  Premiere: 5. desember

  Drama, western

  En ensom mann og en ensom kvinne går sammen om å eskortere tre sinnsyke damer fra Nebraska til Iowa.

  "The Homesman" var nominert til Gullpalmen i Cannes.

  Regi: Tommy Lee Jones

  Skuespillere: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, David Dencik, William Fichtner, James Spader, Hailee Steinfeld, Meryl Streep, Grace Gummer, John Lithgow, Tim Blake Nelson, Miranda Otto, Jesse Plemons, Sonja Richter

 28. Calvary - Golgata

  Premiere: 25. desember

  Drama, spenning

  Den aldrende Fader James sitter på sin faste plass i skriftestolen da en mannsstemme på den andre siden av veggen nøkternt kunngjør at han har til hensikt å myrde ham. Mordet skal utføres som hevn for at den ukjente mannen som barn ble misbrukt av en nå avdød katolsk prest. Den ukjente gir presten én uke til å forsone seg med sin skjebne, og mens vi følger fader James gjennom uken, introduseres vi for et kirkesogn bestående av en høyst eksentrisk forsamling.

  "Calvary - Golgata" vant Prize of the Ecumenical Jury i Berlin 2014.

  Regi: John Michael McDonagh

  Skuespillere: Brendan Gleeson, Kelly Reilly, Aidan Gillen, Domhnall Gleeson, Chris O'Dowd, Dylan Moran

 29. Girlhood

  Premiere: 25. desember

  Drama

  16-årige Marieme har det vanskelig både sosialt, på skolen og hjemme. Når hun møter tre frisinnede jenter endrer hun navnet sitt, klesstilen og slutter på skolen for å komme med i gjengen.

  "Girlhood" var nominert til Queer Palm i Cannes i år.

  Regi: Céline Sciamma

  Skuespillere: Karidja Toure,Assa Sylla,Lindsay Karamoh,Marietou Toure,Idrissa Diabate,Simina Soumare,Cyril Mendy,Djibril Gueye

 30. Mamma

  Premiere: 25. desember

  Drama

  Xavier Dolans nye spillefilm finner sted i en nær fremtid hvor Canada har vedtatt en lov som lovfester foreldres rett til å la staten ta ansvaret for sine krevende barn. Og det er innenfor disse rammene historien om Diane og hennes sjarmerende, uforutsigbare og tidvis voldelige tenåringssønn Steve utspiller seg.

  "Mamma" vant Juryprisen i Cannes og var også nominert til Gullpalmen og Queer Palm.

  Regi: Xavier Dolan

  Skuespillere: Anne Dorval,Suzanne Clement,Antoine Olivier Pilon,Patrick Huard,Alexandre Goyette,Michele Lituac,Viviane Pacal,Nathalie Hamel-Roy

 31. Pride

  Premiere: 25. desember

  Drama, komedie

  Året er 1984 og Margaret Thatcher styrer Storbritannia med jernhånd. Gruvearbeiderne streiker og mange familier sliter med å få endene til å møtes. I London bestemmer en gjeng med homofile seg for å samle inn penger til gruvearbeidernes familier. De identifiserer seg med gruvearbeidernes kamp mot overmakten og etablerer aktivtistgruppen "Lesbians and gays support the miners".

  De samler inn penger, men har store problemer med å finne noen som ønsker å ta i mot. Til slutt får de kontakt med et gruvesamfunn i Wales og setter seg i den fargerike minibussen for selv å overlevere donasjonen. Det blir en kulturkollisjon uten like.

  "Pride" vant Queer Palm i Cannes 2014.

  Regi: Matthew Warchus

  Skuespillere: Bill Nighy, Dominic West, Bill Nighy, Dominic West, Paddy Considine, Andrew Scott, Andrew Scott, Imelda Staunton