Karsten og Petras vidunderlige jul

Den norske filmhøsten

Denne høsten får vi hele 15 norsker filmer!

 

Filmene er spredd over svært ulike sjangere, som action, komedie, drama, barne- og familiefilm, thriller og dokumentar.

 

Fire av regissørene er debutanter, og filmene er laget både med private og offentlige midler.

 1. Børning

  Premiere: 13. august

  Action, komedie

  Her kommer nordens første bilfilm! Regissøren av blant annet "Gatas Gynt" (2008) og "Håkon Bleken, maler" (2009), Hallvard Bræin, går nye veier med denne stjernespekkete actionkomedien.

  Roy (Anders Baasmo Christiansen) er en bilgal mann godt på vei inn i 30-årene. Det eneste han interesserer seg for er å drive sjappa "Stallion Parts". Utover det mekker han på sin elskede ikoniske Ford Mustang "Lillegul" som han kjører løp med på fritiden. Konflikten oppstår da datteren Nina plutselig dukker opp for å tilbringe ferien med Roy - i hans kalender står bare billøpet Street legal...

 2. Beatles

  Premiere: 29. august

  Drama

  Den danske regissøren Peter Flinth har fått æren av å føre Lars Saabye Christensens folkekjære roman til lerretet.

  På en norskeksamen 1968 forteller Kim Karlsen historien om året som har gått. Historien om Beatles. Historien om året da Kim, som verken kan synge eller spille, blir utnevnt til guttegjengens Paul McCartney. Året da de startet band. Året da Kim og gjengen måtte danke ut konkurrerende band og sjarmere iskalde Cecilier for å kunne krone seg selv verdig sine store idoler. The Beatles. I sin kamp for å vinne Cecilies hjerte innser Kim til slutt hvilken historie han må fortelle. Sin egen.

 3. Jakten på Berlusconi

  Premiere: 12. september

  Komedie

  Regissøren av "Kong Curling" (2011), Ole Endresen, er tilbake med nok en sportskomedie. Selv sier han at vi kan vente oss noe ala "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" (1998)!

  Den smålubne travkusken Bjarte (Edward Schultheiss) får ikke lenger de gode hestene og må i desperasjon ty til fusk for å betjene stor gjeld. Et mislykket dopingforsøk ender med kidnapping av premiehesten Berlusconi og jakten er i gang!

 4. Frøken Julie

  Premiere: 12. september

  Drama

  Liv Ullmanns siste regiobjekt er basert på August Strindbergs berømte skuespill, og handlingen er lagt til Irland. Filmen er allerede solgt til 19 land, og får verdenspremiere under filmfstivalen i Toronto 7. september!

  Det er midtsommernatt på et herskapelig gods i Irland, og den vakre frøken Julie (Jessica Chastain) bryter alle regler. Hun flørter åpenlyst med sin fars dedikerte tjener John (Colin Farrell), og gjennom natten blir de to fanget i et brutalt og lidenskapelig maktspill, hvor de rives mellom tiltrekning og avsky.

 5. Mot naturen

  Premiere: 19. september

  Drama, komedie

  Andregangsregissør Ole Giæver fortsetter i fjellet!

  Vi er med inn i hodet til Martin (Giæver). Han er på en helgetur i fjellet, og vi får høre alt han tenker på. Hans betraktninger om seg selv og andre er totalt usensurerte og spenner fra det banale til det eksistensielle. Fra hvordan man formulerer en SMS til kollegaer for å unnslippe lønningspilsen - til tanker om å forlate familien og starte et helt nytt liv. Og om alt vil ordne seg hvis man barberer underlivet og får schwung på sexlivet igjen.

 6. 1001 gram

  Premiere: 26. september

  Drama

  Kan alt måles? Regissøren av "Eggs" (1995), "Salmer fra kjøkkenet" (2003) og "Factotum" (2005), Bent Hamer, er tilbake med nye filmatiske spørsmål.

  Vitenskapskvinnen Marie (Ane Dahl Torp) arbeider i masseavdelingen hos det norske Justervesenet. Kjærlighetslivet hennes skranter i et barnløst samboerforhold. Marie får i oppdrag å reise til Paris for kontrollveiing av vår nasjonale kilo. Der møtes delegater fra hele verden på et seminar om kiloens framtid, og blant dem franske Pi. Sammen finner Marie og Pi ut at de gamle kroppsmålene som fot, tomme og favn fortsatt har gyldighet, og det oppstår gryende kjærlighet. Hos Marie vekkes samtidig mange personlige spørsmål.

 7. Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

  Premiere: 26. september

  Barne- og familiefilm

  Eventyrfilmen om Kaptein Sabeltann er solgt til utrolige 70 land, men først skal den erobre Norge!

  Vi følger foreldreløse Pinky på en spennende reise fra Abra Havn til det legendariske kongeriket Lama Rama, der han møter den lattermilde Kong Rufus og hans skumle bror Prins Badal. På veien må Kaptein Sabeltann og hans menn bekjempe den pill råtne vikingpiraten Bjørn Barsk og hans båttyver. Med heltemodig innsats fra mannskapet, Pinky og Ravn opplever våre sjørøvere et eventyr de sent vil glemme! Men vil Kaptein Sabeltann finne skatten, og finner Pinky svaret på hvem som er hans pappa?

 8. Alias Ali og Kåre Conradi i Haram

  Haram

  Premiere: 3. oktober

  Actionthriller

  Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er kjent for sine skildringer av flerkulturell storbykriminalitet, og "Haram" bygger videre på gangsteruniverset vi ble kjent med i "Izzat" fra 2005.

  Omar (Elias Ali) er en gangster i "mellomsjiktet" i Oslo. Han bor med sin far som driver et gatekjøkken. Da Omars søster plutselig dukker opp blir en familiehemmelighet avslørt: Søsteren er ikke død. Hun ble tatt hånd om av barnevernet som 16-åring, mens alle trodde at hun var drept i æresdrap fordi hun rømte fra sitt eget bryllup i Pakistan.

  Nå blir Omar beordret til å finne søsteren. Med på jakten har han sin fetter og med-gangster Khuram, og sammen møter de det for dem ukjente Norge hvor søsteren Amina har levd et hemmelig og suksessfullt liv.

 9. Skumringslandet

  Premiere: 10. oktober

  Drama, eventyr, spenning

  Vi er i det Herrens år 1348. Vilhelm returnerer til hjembygda Garsli for å finne broren Ansgar, som har forsvunnet etter å ha blitt beskyldt for å stå bak en rekke mord.

  De groteske mordene har skremt innbyggerne i den lille byen. Ryktene vil ha det til at Ansgar står i ledtog med vesener fra underverdenen og derfor har kirken lyst ham i bann.

  Vilhelm tror verken på troll eller djevler, og bestemmer seg for å finne ut hva som er på ferde. Dusørjegere er også ute etter å finne Ansgar og Vilhelm må hele tiden ligge ett skritt foran dem alle. Etterforskningen hans nører opp under konflikten mellom konge og kirke, samtidig som ingenting ser ut til å stoppe de blodtørstige kreftene som herjer.

 10. Flink pike

  Premiere: 10. oktober

  Dokumentar

  Feelgood om depresjon!

  Jeg har vært vant til å klare alt, men så en dag sier det stopp. Jeg blir innlagt på akuttpsykiatrisk med diagnosen alvorlig depresjon. Elektrosjokkbehandling blir redningen. Jeg får livet mitt tilbake, men "flinkismønstrene" sitter i ryggmargen. Vil jeg miste alt igjen? "Flink Pike" er en dokumentar om meg og min familie. En film om å være perfekt og uperfekt, om kontroll og tap av kontroll, om angst for angsten, og om å le når det alt er svart. Som broren min sier før mitt første elektrosjokk: "Det blir en pangstart på helga!".

 11. Operasjon Arktis

  Premiere: 17. oktober

  Barne - og familiefilm

  Filmen er basert på Leif Hamres barnebok fra 1971, men historien er modernisert og protagonisten er byttet ut med en jente.

  Vinterstormen raser over Svalbard og drivisen kapsler inn Halvmåneøya. Midt i dette isødet står tre barn: 13- årige Julia og hennes to småsøsken, tvillingene Ida og Sindre på 8 år. Helt alene. De er havnet der ved en skjebnesvanger feil. Ingen vet at de er der. De vet ikke engang selv hvor de er. Og på det norske fastlandet leter foredre og politi desperat etter barna, uvitende om at det bokstavelig talt er et hav imellom dem.

 12. Bjørnøya

  Premiere: 24. oktober

  Dokumentar

  Tre brødre ønsker å surfe bølger ingen andre har surfet før dem. Løsningen blir å ta seg ut til Bjørnøya som er naboøya til litt mer kjente Spitsbergen. I to måneder lever de på øya selvforsynt med mat og utstyr. De søker etter et enkelt liv i naturen, med mange forskjellige gleder på fjellet, i havet, på snøen og i lufta.

 13. Her er Harold

  Premiere: 31. oktober

  Drama, komedie

  Frode Gryttens roman Imorgon er det måndag har blitt til den flatpakkede komedien "Her er Harold"!

  Harold (Bjørn Sundquist) har drevet Lunde møbler med suksess i over førti år. Men så åpner IKEA et nytt gigantiske kjøpesenter, og det vegg i vegg med den lille møbelbutikken. Harold og Marny går konkurs og mister både butikk og hjem. Det er snart jul og Harold har mistet nesten alt som betyr noe for ham. I stigende fortvilelse og sinne bestemmer han seg for å ta hevn. Harold skal kidnappe sin nemisis - IKEA-gründer Ingvar Kamprad.

 14. Karsten og Petras vidunderlige jul

  Premiere: 7. november

  Barne- og familiefilm

  Her kommer den tredje barnefilmen på kino om de to bestevennene Karsten og Petra, basert på Tor Åge Bringsværds populære bøker. Denne gangen skal våre venner feire jul, noe begge gleder seg til!

 15. remake.me

  Premiere: 14. november

  Dokumentar, eskperimentell

  En poetisk reise gjennom livet og arbeidet til filmskaperen Unni Straume, hvor miksen mellom virkelighet og fiksjon skaper nye og overraskende historier. Musikk av Nils Petter Molvær.