Billy Elliot

Topp 10: Dansefilmer

Dykk ned i et hav av paljetter, slengbukser og trikoter! Dette er de beste filmene om dans gjennom tidene!

 

Vi har utelatt musikaler og cheerleading-filmer i denne listen.

 1. Save the Last Dance

  Save The Last Dance

  Der "Saturday Night Fever" møter "Dirty Dancing" finner vi "Save the Last Dance", en fantastisk film om to ulike kulturer som forenes gjennom dansen.

  Julia Stiles spiller den noe pripne klassiske danseren Sara. Hun har mistet troen på dansen, men så møter hun Derek, en hip-hoper som viser henne veien ut på dansegulvet og inn i kjærligheten.

  Vi elsker scenene der Sara noe stivt og nølende prøver seg på hip hop. En elskverdig film om å være seg selv, og å danse til krampa tar deg. Filmen fikk en oppfølger i 2006, "Save the Last Dance 2".

 2. Fame fra 1980

  Fame

  I'm gonna live forever! "Fame" er den første av filmene på listen det er umulig å ikke nevne. Elevene ved Fame-skolen i New York har en felles drøm: å bli berømte. Og dette er ingen Mikke Mus-skole, her gjelder det å danse for livet.

  Vi elsker nostalgien i originalen fra 1980, med sitt fantastiske soundtrack og karakterer som Coco, Doris og Leroy. Om du liker denne vil du også kunne fryde deg over remaken fra 2009 og TV-serien.

 3. Billy Elliot

  Billy Elliot

  En ballettdanser har neppe vært skjønnere enn i skikkelsen til Billy Elliot, gutten som egentlig skulle bli bokser, men lot seg fascinere av strutteskjørt og piruetter. Regissør Stephen Daldry leverer alltid gode filmer, og Oscarnominerte "Billy Elliot" er intet unntak. Han beviser at filmer om dans ikke trenger å være innpakket i glitter og glamour.

  Vi elsker det innbitte uttrykket til Billy Elliot de første gangene han prøver seg på ballett. En skjønn forening av klønete guttekropp og nusselig jenter i et velskrevet drama.

 4. White Nights fra 1985

  Hvite netter

  De to energiske verdenene dans og politikk kolliderer i en eksplosiv thriller med ballett som bakteppe. Høres voldsomt ut? Vel, det er vakkert, og så innmari bra! Ballettens mester Mikhail Baryshnikov gjør en troverdig innsats som Nikolai Rodchenko, en legendarisk danser fra Sovjetunionen som har hoppet av til Vesten, men plutselig fanges i sitt gamle hjemland.

  Vi elsker det faktum at profesjonelle dansere fyller rollene, deriblant nevnte Baryshnikov og stepperen Gregory Hines. Innrammet av den Oscarvinnende hitlåta "Say You, Say Me" blir vi ikke lei av å se menn danse ballett med det første.

 5. Strictly Ballroom

  Strictly Ballroom

  1-2-3 samba! Mesterdanseren Scott begår den store dødssynden på dansegulvet - han utfører trinn som ikke står i fasiten og det blir hysteri i de paljettbesatte dansekretser. Brått blir han stående uten partner, men han finner et prosjekt i den nærsynte og klønete Fran. Sammen bestemmer de seg for å delta i neste konkurranse.

  Vi elsker at denne filmen nærmest harselerer med de innerste kretser i showdansing. Med Baz Luhrman som regissør er dette et komisk fyrverkeri av en film som må ha vært en av inspirasjonskildene til TV-suksessen "Skal vi danse".

 6. Natalie Portman i Aronofskys Black Swan

  Black Swan

  Nina (Natalie Portman) er ballerina ved ballettkompaniet i New York. Livet hennes er sentrert rundt dansen, godt backet av sin nevrotiske mor. Når hun får muligheten til å danse hovedrollen i Svanesjøen tar psyken overhånd i det hun skal tolke både den hvite uskyldige, og den sorte sensuelle svanen.

  Vi elsker det ville blikket til konkurrenten Lily (Mila Kunis) og måten hun (og miljøet) vikler Nina rundt lillefingeren på, for så å la henne oppdage sin egen mørke side. Ikke overraskende ble denne tolkningen av det harde livet som prima ballerina nominert en rekke ganger til både Golden Globe og Oscar, hvor Natalie Portman til slutt stakk av med Oscarstatuetten for beste kvinnelige skuespiller.

 7. Jennifer Beals i Flashdance

  Flashdance

  What a feeling! 80-tallet viser seg fra sin beste side gjennom Alex, den 18 år gamle gruvearbeideren som lengter så mye etter å danse at hun på kveldstid opptrer på en noe snuskete scene. En dag dukker hennes store sjanse til et gjennombrudd som danser opp, og det blir en nøye vurdering av premisser før hun slenger seg ut i den ikoniske dansen til filmens soundtrack.

  Vi elsker leggvarmerne, "Maniac", "I Love Rock 'n Roll" og "Manhunt" på full guffe i den snuskete dansebula.

 8. John Travolta i Saturday Night Fever

  Saturday Night Fever

  Tony (John Travolta) jobber i en fargehandel hele uken. Hver lørdag kveld går han på diskotek. Her er han kongen på dansegulvet! Når han møter Stephany en kveld over noen vovede hoftevrikk bestemmer de seg for å delta i en dansekonkurranse som skal arrangeres på diskoteket.

  Vi elsker John Travolta. Punktum. Få andre kan rocke slengbuksa så heftig at discokula blekner i forhold! Godt akkompagnert av Bee Gees føyer "Saturday Night Fever" seg inn i rekken av klassikere man rett og slett MÅ se, dans eller ikke dans. Skeptisk? Se her!

 9. Dirty Dancing

  Dirty Dancing

  Nobody puts baby in a corner! Sammen med en kvinnelig dansepartner skal Johnny (Patrick Swayze) holde en spesiell danseoppvisning på hotellet der han jobber. Når partneren blir syk er det gjesten Baby som må lære seg stegene og danse i oppvisningen, til de konservative foreldrenes store fortvilelse.

  Vi elsker Baby. Vi elsker Johnny. Vi elsker hele filmen! Noen av filmhistoriens vakreste dansescener utspiller seg her, og vi trenger vel neste ikke å minne om det ikoniske "løftet". Rett og slett den (nest) beste dansefilmen noen sinne. Remaken kom i 2004.

 10. Kevin Bacon i Footloose

  Footloose

  Ingen over, ingen ved siden. Dette er filmen som gjorde dans tøft! Ren (Kevin Bacon) flytter til en avsidesliggende by. Byen lever under et sterkt moralsk press fra byens pastor som har forbannet alt som er morsomt for ungdom, deriblant dansing. Tøff som han er tar Ren saken i egne hender og kupper hele skoleballet.

  Vi elsker scenene der Kevin Bacon danser fletta av hockeysveisen sammen med Lori Singer (Ariel), den utsvevende prestedatteren. Det er jukebox, permanent, cowboystøvler og dansesteg i alle rytmer som kan danses til. Filmen fikk sin remake i 2011, da med Julianne Hough og Dennis Quaid. En soleklar vinner!