Gandalf (Sir Ian McKellen) i Ringenes Herre: Atter en konge

Topp 15: Filmtrilogier

Å skape et godt og gjennomført verk bestående av tre filmer krever mye av både manusforfatter, regissør og produsent. Den første filmen blir ofte stående som den beste, og spesielt den tredje filmen har en tendens til å skuffe. Men når det først funker, funker det til de grader.

 

Her kåres filmhistoriens aller beste trilogier.

 1. George Clooney i Ocean's Eleven

  OCEANS-TRILOGIEN

  "Ocean's Eleven" (2001) "Ocean's Twelve" (2004) "Ocean's Thirteen" (2007)

  Filmene om Danny Ocean og hans medhjelpere ble raskt en publikumsfavoritt. I ren "Catch Me If You Can-stil" planlegger gutta geniale og utspekulerte ran av casinoer i Las Vegas og man kan ikke hjelpe å heie på dem fra start til slutt. Steven Soderbergh står bak regien av disse underholdende filmene som har et enestående stjernegalleri på rollelisten.

 2. Evil Dead

  EVIL DEAD-TRILOGIEN

  "Evil Dead" (1981), "Evil Dead II" (1987) og "Army of Darkness" (1992)

  Lavproduksjonen "Evil Dead" ble raskt den ultimate blod og gørr-suksessen på videomarkedet. Den skremte vettet av folk, og de ville ha mer. I oppfølgeren hadde filmskaperne mer å rutte med, og toeren ansees å være zombie-mesterverket over alle zombie-mesterverk (finnes kanskje ikke så mange i den kategorien, men dog). Regissør Sam Raimi rundet det hele av i en grand finale med den tredje filmen i 1992 og dermed var tidenes beste horror-trilogi skapt.

 3. Doc (Christopher Lloyd) og Marty MacFly (Michael J. Fox) i Tilbake til fremtiden

  TILBAKE TIL FREMTIDEN-TRILOGIEN

  "Tilbake til fremtiden" (1985), "Tilbake til fremtiden II" (1989) og "Tilbake til fremtiden III" (1990)

  De tidsreisende suksessfilmene er produsert av Steven Spielberg og regissert av Robert Zemeckis, og elsket av et bredt publikum verden over. Susende i sin plutonium-tankede bil, med sjarmerende Marty Macfly, spilt av Michael J. Fox, er det få som glemmer en karakter som skrullete Doc (Christopher Lloyd). Tre morsomme eventyr som morer publikum den dag i dag.

 4. Tobey Maguire og Kirsten Dunst i Spider-Man

  SPIDER-MAN-TRILOGIEN

  "Spider-Man" (2002), "Spider-Man 2" (2004), "Spider-Man 3" (2007)

  Tobey Maguire og Kirsten Dunst spiller hovedrollene i denne franchise-trilogien hvor Sam Raimi står for regien. Dette var den første ordentlige live-action produksjonen av den enormt populære tegneserien og filmene har gjort det ekstremt bra på verdensbasis. Det var opprinnelig planlagt en "Spider-Man 4", men Sony valgte å reboote franchisen med ny regissør og nye skuespillere.

 5. Noomi Rapace i Menn som hater kvinner

  MILLENIUM-TRILOGIEN

  "Menn som hater kvinner" (2008), "Jenta som lekte med ilden" (2009), "Luftslottet som sprengtes" (2009)

  Trilogien er basert på krimromanene skrevet av Stieg Larsson, og bøkene ble filmatisert på slutten av 2000-tallet. Det var Michael Nyqvist som spilte rollen som Mikael Blomkvist, og rollen som den smarte og hardtslående Lisbeth Salander gikk til Noomi Rapace som har hatt stor internasjonal suksess i etterkant. Bøkene har solgt i 60 millioner eksemplarer og er dermed de mest solgte svenske bøkene noensinne.

 6. Jodie Foster som Clarice Starling i Nattsvermeren

  HANNIBAL-TRILOGIEN

  "Nattsvermeren" (1991) "Hannibal" (2001) "Red Dragon" (2002)

  Brett Ratner, Ridley Scott og Jonathan Demme har regien på hver sin film i denne trilogien. I tillegg til en skummelt god historie skrevet av forfatter Thomas Harris fikk de med seg et imponerende utvalg skuespillere, inkludert Anthony Hopkins, Jodie Foster, Edward Norton, Ralph Fiennes og Philip Seymour Hoffman. Dette er kanskje tidenes filmtrilogi om en seriemorder.

 7. Juliette Binoche i Blå

  TRE FARGER-TRILOGIEN

  "Blå" (1993), "Hvit" (1994), "Rød" (1994)

  Tre farger-trilogien er samlebetegnelsen på tre filmer regissert av Krzysztof Kieslowski. I disse kritikerroste filmene finner vi enestående skuespillerprestasjoner av blant andre Juliette Binoche, og fargenavnet på hver film representerer de vi finner i det franske flagget. Hver film er også løst basert på en av tre politiske idealer i fransk politikk: Frihet, likhet, brorskap.

 8. Clint Eastwood i For en neve dollars (A Fistful of Dollars)

  DOLLARS-TRILOGIEN

  "For en neve dollars" (1964), "For en neve dollars mer" (1965) og "Den gode, den onde og den grusomme" (1966)

  Kongen av spaghetti-western, Sergio Leone, hadde ikke sett for seg at disse filmene skulle utgjøre en trilogi, tross Clint Eastwoods karakter ("Blondie", "Joe", "The Man With No Name"), som er påfallende lik i de tre filmene. Likevel hører filmene sammen. De skapte en egen sjanger, spaghetti-western, og ga verden et helt nytt bilde av pistoldragerne i ville vestern, med sterk kontrast til den klassiske John Wayne-helten.

 9. Toy Story 1

  TOY STORY-TRILOGIEN

  "Toy Story" (1995), "Toy Story 2" (1999) og "Toy Story 3" (2010)

  Filmene som revolusjonerte animasjonsfilmen satte for alvor Pixar på kartet. Film nr 1 var tidenes første data-animerte langfilm, men det var ikke bare teknikken som imponerte. Humoren og historiefortellingen tok verden med storm. Oppfølgeren levde opp til suksessen til punkt og prikke, og den lenge etterlengtede tredje filmen ble nok en triumf. Med geniale karakterer, strålende stemmelegging og teknisk perfeksjon har disse filmene lagt listen høyt for animasjonssjangeren.

 10. The Matrix 1999

  MATRIX-TRILOGIEN

  "Matrix" (1999), "Matrix Reloaded" (2003) og "Matrix Revolutions" (2003)

  Den første Matrix-filmen var av typen film som forandrer filmskapning over natten. Den ga liv til en haug med etterlignere og parodier, men få likemenn. Oppfølgerene tok historien til nye filosofiske dybder, og mistet kanskje med det den brede hopen, mens blodfansen ble desto mer hektet på tematikken. Filmteknisk og actionmessig har uansett Wachowski-brødrene skapt en estetikk som vil bli stående som et utropstegn i filmhistorien (les: kuleskudd i sakte film og flagrende sorte frakker).

 11. Ethan Hawke og Julie Delpy i Før soloppgang

  BEFORE-TRILOGIEN

  "Før soloppgang" (1995), "Før solnedgang" (2004) "Før midnatt" (2013)

  Richard Linklater står bak regien av denne enestående filmserien som ble til en trilogi etter utgivelsen av "Før Midnatt" i 2013. Ethan Hawke spilte i samtlige av filmene som sammen utgjør en kjærlighetshistorie om det å møtes etter lang tid fra hverandre, og oppleve at gnisten ennå er der. Og, ikke minst, oppdage at den gnisten er den eneste som gjelder. Dette er filmer som gir håp til alle håpløse romantikere der ute.

 12. Christian Bale i Batman Begins

  DARK KNIGHT-TRILOGIEN

  "Batman Begins" (2005), "The Dark Knight" (2008), "The Dark Knight Rises" (2012)

  Få kan lage så gode filmer som regissør Christopher Nolan, noe denne trilogien er et bevis på. Batman er en populær franchise med mange tilhengere, men få kunne ane hvor episk Dark Knight-trilogien ville bli. Christan Bale leverer den beste Batman til dags dato, og med andre skuespillere som Gary Oldman, Michael Caine or Morgan Freeman ble dette et enestående stykke filmkunst, spør du oss.

 13. Marlon Brando i Gudfaren

  GUDFAREN-TRILOGIEN

  "Gudfaren" (1972), "Gudfaren II" (1974) og "Gudfaren III" (1990)

  Du skal lete lenge etter noen som ikke elsker Francis Ford Coppolas episke adaptasjon av Mario Puzos mafiabok. Film nummer 2 blir ofte løftet frem som den beste av de tre, hvor blant annet Don Corleones (Marlon Brando i første filmen, Robert De Niro i andre) bakgrunn skildres, er en oppvisning av filmatiske høyder, mens den tredje filmen ansees å være den svakeste. Likevel er det sammen disse filmene skaper et så fantastisk skildret mafiaunivers, og når Michael Corleones (Al Pacino) skjebne rundes av i tredje filmen glemmer man at dette er det svakeste leddet.

 14. Star Wars 1977

  DEN ORIGINALE STAR WARS-TRILOGIEN

  "Star Wars: Episode IV: A New Hope" (Star Wars - Stjernekrigen) (1977), "Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back" ( Imperiet slår tilbake) (1980) og "Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi" ( Jedi-ridderen vender tilbake) (1983)

  George Lucas episke science fiction-eventyr forandret filmhistorien og skapte en hel generesjon sci-fi-fans da den kom ut i 1977. Det var nesten umulig å følge opp suksessen. Men "Empire Strikes Back" ble enda større og enda bedre. Og den tredje gjorde heller ikke skam på seg. Sammen har filmene nærmest skapt en egen religion, og det er bare å bøye seg i støvet. Han Solo, Luke Skywalker, Princess Leia, Yoda, C3PO, R2D2, Chewie, Darh Wader, Yoda. Jedi-krigere og Sither. Dødsstjernen. Storm Troopers. Light Sabers. "I am your father." Say no more.

 15. Ringenes Herre: Ringens brorskap

  RINGENES HERRE-TRILOGIEN

  "Ringenes herre: Ringens brorskap" (2001), "Ringenes herre: To tårn" (2002) og "Ringenes herre: Atter en konge" (2003)

  Hvem andre kunne snike seg foran Star Wars-trilogien? Øverst på tronen av trilogier finner vi altså ingen Ringere enn Peter Jacksons overlegne film-saga basert på Tolkiens bøker. Med en overnaturlig detaljrikdom, vanvittig vakre kulisser, totalt gjennomførte kostymer, et landskap som tar pusten fra deg og en teknikk man nesten ikke kan beskrive, for ikke å snakke om castingen, er denne trilogien kongen over alle trilogier. Det er vel bare å runde av med:

  "One trilogy to rule them all."