Almost Famous

20 anbefalte oppvekstskildringer

20 av våre favorittfilmer om oppvekst, såkalte coming-of-age-filmer, som alle er både unike, morsomme og fine.

 

Dette er våre 20 favoritter:

 1. Robert De Niro i Gudfarens løpegutt (A Bronx Tale)

  Gudfarens løpegutt

  Mange kjenner den kanskje bedre gjennom originaltittelen "A Bronx Tale". Vi befinner oss i Bronx, New York City, i et typisk italiensk-amerikansk miljø. Her lever ærlige hardtarbeidende mennesker side om side med områdets gangstere. Vi møter unge Calogero, kalt C, som fanger mafiabossen Sonnys oppmerksomhet når han holdter tett om et drap han blir vitne til.

  Dette krimdramaet er Robert De Niros regidebut, og han spiller også rollen som den redelige Lorenzo, faren til C.

 2. City of God (Cidade de Deus)

  City of God

  Denne brasilianske oppvekstskildringen ble i sin tid nominert til fire Oscar-priser, noe som er svært uvanelig for ikke-amerikanske filmer.

  Vi møter den unge Buscapé - "Raketten" - som forteller historien om hvordan det var å vokse opp i Guds by, Cidade de Deus, utenfor sentrum av Rio de Janeiro - byen myndlighetene skapte for å skjule slummen og fattigdommen fra de vakre strendene.

 3. Jason Biggs i American Pie

  American Pie

  Det å vokse opp kan handle om så mangt. I "American Pie" er det ett tema som engasjerer ungdommene mer enn noe annet: sex. Enkelte går veldig langt i sine tilnærmingsmåter, og det byr på en god dose komikk for oss som tilskuere.

  "American Pie" ble raskt en hit etter at den kom ut i 1999, og en hel generasjon refererer fortsatt til Stifler's Mom, "this one time, at band camp", eplepai, sokker og Shitbreak.

 4. Logan Lerman og Emma Watson i The Perks of Being a Wallflower

  The Perks of Being a Wallflower

  Vi møter Charlie (Logan Lerman) som skal begynne på High School, og er svært nervøs. Ganske kjapt etter oppstarten møter han imidlertid søskenparet Sam (Emma Watson) og Patrick (Ezra Miller).

  De tar han med inn i en ny virkelighet, hvor han oppdager fester, musikk og den vanskelige kjærligheten. Alle opplevelsene han har med de to nye vennene sine gjør også at gamle minner dukker opp i hodet til Charlie, og at han oppdager til slutt at livet hans tidligere ikke er helt slik han husker dem. Filmen ble godt tatt imot av både publikum og kritikere.

 5. Jesse Eisenberg og Anna Paquin i The Squid and the Whale

  The Squid and the Whale

  Filmen er regissert av Noah Baumbach, som har vært medforfatter på manuset til både "Den fantastiske Mikkel Rev" og "Livet under vann med Steve Zissou". Filmen er løselig basert på Baumbachs egen barndom, og hvordan han opplevde foreldrenes skilsmisse i Brooklyn på 80-tallet. Dette er en nydelig skildring av 80-tallet, nostalgisk og naiv. Vi følger brødrene Walt (Jesse Eisenberg) og Frank Berkman (Owen Kline) som vokser opp og finner seg selv midt i en familie i oppløsning.

  Filmen ble nominert til Oscar for beste originalmanus, og vant pris for både beste regi og beste manus under Sundance Film Festival.

 6. Vebjørn Enger i Kompani Orheim

  Kompani Orheim

  Kompani Orheim er en del av en serie filmer, som tar for seg oppveksten til den unge mannen Jarle Klepp. Dette er filmen som tar for seg Jarles barndom og familierelasjoner, og viser i stor grad hvordan mannen Jarle er blitt som han har blitt. Den starter i 1996 mens Jarle Klepp er student i Bergen og får beskjed om at faren hans er død.

  Det meste av filmen er gjort som tilbakeblikk, hvor Jarle reflekterer over årene han gikk på ungdomsskolen, og hvordan han opplevde farens (Kristoffer Joner) stadig økende alkoholisme. Tilbakeblikket fører til at Jarle gjør seg noen nye refleksjoner rundt familielivet han har hatt og tar en avgjørelse om hvorvidt han skal dra på farens begravelse eller ikke. Filmen mottok svært gode kritikker og sikret seg to Amanda-priser og en nominasjon til Nordisk råds filmpris.

  "Kompani Orheim" ble av Filmweb kåret til den beste filmen i 2012

 7. Alexandra Dahlström og Rebecca Liljeberg i Fucking Åmål

  Fucking Åmål

  I Åmål skjer det ikke stort. Elin (Alexandra Dahlström) har etter sigende rotet med 70.000 gutter, men synes alt og alle er gørr kjedelig. Selv når storesøsteren introduserer henne for kjærestens kule og eldre bestekompis Johan er det uinteressant. Utenfor den kule gjengen sitter Agnes (Rebecca Liljeberg). Hun er den mest ensomme i hele verden, men elsker en viss person så høyt at hjertet nesten sprenges.

  Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" ga flere hakeslep da den kom. Filmen viser en usminket versjon av tenåringsromanser, homofili og det å tørre å være annerledes. Krydret med sitater som Jag vill knarka! og Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål og musikk fra alt fra Robyn til Gyllene Tider og Foreigner er det lett å forelske seg i denne filmen.

 8. Ellen Page i Juno

  Juno

  Etter den første visningen av "Juno" under filmfestivalen i Toronto i 2007 ble publikum stående og klappe i lang tid. Det gjorde også publikum verden over etter premieren.

  Juno (Ellen Page) vandrer rundt i gangene på High School med lyden av The Stooges på øret. Hun bryr seg generelt lite om hva andre mener og dyrker sin egen stil og veslevoksenhet. Når tiden er kommet for å ta voksenlivet et steg videre peiler hun seg ut bestekompisen Bleeker (Michael Cera) som sin utkårede. Det blir starten på en 9 måneder lang følelsesmessig berg-og-dalbane med en overraskende avslutning.

  Filmen ble belønnet med 3 Oscar-nominasjoner, og statuetten for beste originalmanus. Tenåringsforelskelse og graviditet har sjelden sett så søtt ut!

 9. Macaulay Culkin og Anna Chlumsky i My Girl

  My Girl - Mitt første kyss

  Filmen fra 1991 har blitt hyppig referert til i popkulturen som "en av filmene du ikke kan se uten å gråte på slutten", blant annet i "Utdrikningsslaget "(2012), "The OC" og filmen "Accepted" (2008) . "My Girl" handler om den 11 år gamle jenta Vada (Anna Chlumsky). Hun bor alene med faren sin, som ikke forstår den unge jenta og derfor stort sett ignorerer henne. Faren jobber i et begravelsesbyrå, og hans yrke kombinert med morens død, gjør at Vada blir besatt av døden.

  Hun er god venn med den litt keitete gutten Thomas (Macaulay Culkin) som er allergisk for stort sett alt. Gjennom filmen vokser Vada opp til å bli en ung kvinne, og opplever både den store kjærligheten, sorg, død og sitt aller første kyss. En helt utrolig søt film, som faktisk også viser Macaulay Culkins første kyss på film.

 10. Kate Hudson og Patrick Fugit i Almost Famous

  Almost Famous

  Året er 1973, og William Miller (Patrick Fugit) er en tenåring som ikke ønsker noe mer i verden enn å bli musikkjournalist. Han får et lite oppdrag med å skrive en anmeldelse av en konsert med Black Sabbath. Etter konserten møter han en gjeng groupies som tar han med bak scenen for å treffe bandet som varmet opp til konserten: Stillwater. En drøm går i oppfyllelse når redaktøren fra Rolling Stone ringer og spør William om han kan være med Stillwater på turne og skrive en sak om det, uten å vite hvor ung William er.

  Han blir med på turneen, men er ikke klar for alt rocketilværelsen bringer. Samtidig merker han at han begynner å få følelser med en av de ivrigste groupiene, Penny (Kate Hudson). Etterhvert som han reiser rundt med bandet merker han at dette livet kanskje ikke er helt slik han så det for seg.

  Filmen vant Oscar for beste originalmanus og BAFTA for både beste manus og beste lyd.

 11. Mitt liv som hund

  Mitt liv som hund

  Før suksessene "Sjokolade", "Siderhusreglene" og "Hva er det med Gilbert Grape" regisserte Lasse Hallström denne lille perlen av en film. "Mitt liv som hund" handler om Ingemar som får livet snudd på hodet når moren blir syk og han må flytte til sin onkel på landet.

  Med sin helt egne livsfilosofi holder han sorger og skuffelser på avstand mens livet går sin gang rundt ham. Ingemar har det ganske ille, men det finnes da vitterlig de som har det værre? Tenk for eksempel på hunden Laika som ble sendt ut i verdensrommet helt alene. Dét er ille det.

  Filmen ble Oscar-nominert for beste regi og beste adapterte manus, og stakk av med prisen for beste utenlandske film under Golden Globe-utdelingen i 1988.

 12. Liam James i The Way, Way Back

  The Way, Way Back

  14 år gamle Duncan er på vei til det som tegner til å bli tidenes verste sommerferie. I forsetet sitter nemlig moren (Toni Collette), hennes nye, nedlatende kjæreste (Steve Carell) og hans datter Steph (Zoe Levin). Introverte Duncan sliter med å finne sin plass i den nye familiekonstellasjonen, men kommer sakte men sikkert ut av skallet sitt når eieren av den lokale vannparken gir ham en liten ekstrajobb for å få dagene til å gå. Kanskje var ferien en god idé likevel.

  En søt historie om klønete tenåringer, enda mer klønete foreldre, livsoppdagelser og forelskelse.

 13. Stand by me (Venner for livet)

  Venner for livet

  Når historien om at en ung gutt er forsvunnet blir kjent bestemmer fire 12 år gamle kamerater seg for å spore opp liket. Leteaksjonen i skogen blir rene manndomsprøven for gutta som får en tøff inntreden i voksenverden. For noen markerer den slutten på barndommens uskyld, for andre starten på det virkelige liv.

  Filmen er basert på Stephen Kings selvbiografiske novelle "The Body", men er tross plottet ingen skrekkfilm. Den er derimot en klassiker innen sjangeren der den sjonglerer temaer som vennskap, tillit, humor og krim lett. Filmen ble belønnet med 2 Oscar-nominasjoner og 2 Golden Globe-nominasjoner.

 14. Kara Hayward i Moonrise Kingdom

  Moonrise Kingdom

  Eksentrikeren Wes Anderson kan sine oppvekstskildringer (se bare på "Rusmore"). I "Moonrise Kingdom" har han lagt handlingen til en bitteliten øy på 1960-tallet. To 12-åringer opplever den store kjærligheten og bestemmer seg for å rømme hjemmefra sammen. Det snur opp-ned på tilværelsen for alle på øya.

  Med et fantastisk cast bestående av blant annet Bill Murray, Bruce Willis, Tilda Swinton, Frances McDormand og Edward Norton, veslevoksne barn og tidsriktig estetikk er det lett å la seg sjarmere av Andersons prepubertale romanse.

  "Moonrise Kingdom" tok tredjeplassen da vi kåret de beste filmene fra 2012.

 15. Abigail Breslin i Little Miss Sunshine

  Little Miss Sunshine

  Ingen i familien Hoover har helt grepet på tilværelsen, men det skal ikke stå på innsatsen. De legger ut på en biltur for at brillefine Olive skal få delta i en skjønnhetskonkurranse. Turen skal bringe galskapen til overflaten og forandre familien på måter de aldri kunne forestille seg.

  Både kritikere og publikum ble bergtatt av den evige optimismen, ærligheten, de kjappe replikkene og den manglende realitetsorienteringen til karakterene. Filmen stakk av med Oscar for beste mannlige birolle (Alan Arkin) og beste originalmanus.

 16. Kirsten Dunst i The Virgin Suicides

  The Virgin Suicides

  Familien Lisbon har fem døtre, alle vakre og utilnærmelige. Jentene drives til fortvilelse av den strenge katolske oppveksten, og bare 13 år gammel forsøker Cecilia å ta sitt eget liv. Litt etter litt begynner familien å lukke seg inne, og jentene nektes å gå utenfor døren av de overbeskyttende foreldrene.

  Historien fortelles gjennom øynene til guttene i nabolaget, som på hver sin side er besatt av de mystiske søstrene. Filmen var Sofia Coppolas regidebut, og har Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Kathleen Turner og Danny DeVito på rollelista. Filmen er flott filmet og gjør lett også publikum besatt av søstrene.

 17. Evan Rachel Wood og Nikki Reed i Thirteen

  Thirteen

  Tracy (Evan Rachel Wood) forsøker å tilpasse seg tilværelsen blant resten av 7. klassingene, men faller raskt under den berusende innflytelsen til Evie (Nikki Reed). Evie lever på kanten av både loven og livet, og Tracys mor kan bare se på at datteren forvandles og mister kontrollen.

  Filmen er basert på Nikki Reeds egne erfaringer som tenåring. Hun skrev manuset sammen med sin stemor Catherine Hardwicke, som også regisserte filmen. "Thirteen" høstet både Oscar-, Golden Globe- og BAFTA-nominasjoner for skuespillerprestasjonene.

 18. Tomboy

  En gripende film som befinner seg i skillet mellom uskyldig barndom og en gryende, røff ungdomstid. Den er en følsom, realistisk og til tider komisk, med sterke prestasjoner fra alle involverte.

  Vi møter 10 år gamle Laure, som i jeans og t-skjorte og med kortklipt hår, er lett å forveksle med en gutt. Nettopp det skjer da hun møter nabojenta Lisa. Laure blir Mikael. Hjemme med foreldrene og den jentete lillesøsteren er hun Laure - med vennene og den nye kjæresten er hun Mikael. Med kreative midler skjuler hun sin lille hemmelighet og bygger sin nye identitet.

 19. Brad Pitt i The Tree of Life

  The Tree of Life

  Gullpalmevinneren fra Terrence Malick følger Jack som vokser opp i midtvesten med sine to yngre brødre, en streng og kontrollerende far (Brad Pitt) og en kjærlig, tilstedeværende mor (Jessica Chastain).

  Gjennom fragmenter av barndommens uskyld til voksenlivets desillusjon, føler Jack seg som en fortapt sjel i en moderne verden, på evig søkende etter mening i livet.

 20. Boyhood

  Boyhood

  Richard Linklaters filmprosjekt spenner seg over 12 år, hvor vi følger Mason fra han er seks år gammel. Resultatet er blitt en helt unik oppveksthistorie, hvor vi får innsikt i familiens stadig skiftende konstellasjoner og konflikter og følger dem gjennom gode og dårlige tider. En høyst uforutsigbar film, der det ene øyeblikket flettes inn i det andre på samme måte som vi stadig er i forandring som individer.

  Dramafilmen ble en av de mest prisbelønte filmene fra 2014-årgangen, og den stakk blant annet av med Golden Globe for beste regi, beste drama og beste kvinnelige birolle (Patricia Arquette).